Какво разбрахме за болидите през 2018 година

24/02/2018 22:48, Огнян Тенчев (drJeckyll), 3489/9224 прочита, 6 коментара

 


Тази година умишлено избягвах да пиша за болидите при представянето им, просто защото повечето отбори ни представяха компютърни изображения или маскирани с тазгодишната окраска стари болиди.

В крайна сметка обаче, доста от отборите вече имаха филмов ден и видяхме реални снимки на болидите и можем да се насладим на някои от подробностите, които ни бяха спестени при официалното представяне.

Интересно е, че когато правилата остават сравнително стабилни, то отборите обикновено сближават решенията си и болидите се сдобиват с все повече еднотипни елементи. Тази година обаче не всички са тръгнали в една посока.

Иновативното решение на Ферари относно краш страктурата и изнесените назад кутии за радиаторите беше "изкопирана" от Хаас, Уилямс, Ред Бул, Заубер и разбира се продължена от самите Ферари. За разлика от тях Рено, Мерцедес и МакЛарън заложиха на миналогодишните си решение с класически разположени кутии за радиаторите с вградена краш структура в тях. Форс Индия все още не са показали болида си, но няма да е чудно ако и те са тръгнали в посока на Ферари, докато единствената снимка на Торо Росо, която за сега имаме показва "стандартното" решение.Разбира се Ферари са лидери в тази област и решението им за този сезон изглежда още по-комплексно. Прави впечатление, че дори са включили огледалата [жълтите стрелки], които вече се използват за да насочат въздушния поток към отворите за охлаждане на радиаторите [зелените стрелки]! Нещо, което никой друг отбор не прави поне за момента. Самите отвори за охлаждане на радиаторите [сивите стрелки] са доста по-малки от миналогодишните, но отворът над главата на пилота е станал доста по-голям. Ферари не са копирали иновативното предно окачване на Торо Росо и Мерцедес от миналата година. "Ниското" предно окачване позволява на въздуха да преминава над него. Изнасянето на краш структурата пред самите кутии, дава повече разстояние на въздуха да се "закачи" за кутиите за радиаторите. Междуосието на SF71H е удължено малко (говори се за около 50 mm).Любопитно е, че Ферари са взаимствали от МакЛарън удължените "нарязани" пилони между носа и предното крило [бялата стрелка]. Ферари са се възползвали от поредната оставена дупка в правилата и отново виждаме Т-крило, но този път ниско пред задното крило [жълтата стрелка]. Ще видим такива елементи и върху почти всички останали болиди. Върху Halo-то пък ще виждаме аеро елементи [зелената стрелка], като на отборите е позволена известна свобода (20 mm), където могат да поставят елементи.

Хаас пък вече изпробваха назъбен елемент върху Halo-то по време на филмовия си ден.От друга страна Мерцедес са запазили повдигнатото захващане на предните носачи [зелените стрелки] - новост, която те заедно с Торо Росо въведоха миналата година. Това решение им позволяваше миналата година да получат "по-чист" поток въздух който преминава между окачването, който могат да използват след това, като го насочват към и около кутиите за радиаторите. Именно тази зона, както и миналата година ще бъде обект на доста промени. Виждаме обаче една разлика при Мерцедес.
Кутиите за радиаторите са малко по-високо, а самите отвори за охлаждане на радиаторите са по-малки. За да насочват въздуха към отворите, Мерцедес използват т.н. бумеранг - елемента наподобяващ бумеранг, закрепен от страни на кокпита [жълтите стрелки], който тази година е доста по-дълъг. Реално погледнато по-дългата база на Мерцедес, означава по-голямо разстояние между предната ос и кутиите за радиаторите, което път означава, че постигат същия резултат, като Ферари относно "закачване" отново на въздуха към кутиите за радиаторите. Ще бъде любопитно да разберем обаче, кое от двете решения относно кутиите за радиаторите ще има повече възможности за развитие през сезона.

Мерцедес са запазили т.н. "мантия" под носа на болида си [червените стрелки]. Решение, което за момента е адаптирано само от Уилямс, които обаче ни показаха само няколко компютърни изображения и за момента е трудно да кажем, дали използват същото решение или нещо подобно.

Още миналата година се заговори, че Мерцедес може да променят междуосовото разстояние на болида си за този сезон, заради проблемната "Дива", както определиха болида си за 2017 година. Мерцедес обаче заявиха, че не са променили междуосието, но са се погрижили да изгладят миналогодишните проблеми.

Ред Бул маскираха болида си за представянето в опит да скрият тайните си. Комично беше, че дори манипулираха снимките, за да премахнат някои елементи.Обърнете внимание на жълтите стрелки. На следващата снимка те липсват. Ще си кажете, че може би просто не са монтирани за снимката. Е, точно този елемент е продължението на страничната краш структура т.е. не може просто да се премахва и слага просто за снимката.Въпреки, че са взаимствали от Ферари идеята за долното разположение на краш структурата, Ред Бул са подходили по различен начин. Отворите за охлаждане на радиаторите са малки, малък е и отвора над главата на пилота. Над отвора на кутията за радиаторите име разположено малко крило [сините стрелки], а под него се намира липсващия елемент [жълтите стрелки], който е част от краш структурата, но ще бъде използван и за закрепването на вертикалните елементи пред кутиите за радиаторите. Вероятно ще видим и ще доста други елементи, които за момента не искат да ни покажат. Освен от Ферари, Ред Бул са получили вдъхновение и от Мерцедес, от които са взаимствали предното окачване - червените и зелените стрелки.

Коренно различно обаче са подходили в Ред Бул към самите кутии за радиаторите и оформянето им. Обърнете внимание на скосяването им и най-вероятно агресивния подход към цялостното вътрешно разположение. Под капака на Ред Бул явно е доста тясно. Самите кутии за радиаторите са доста тесни, което би трябвало да означава и по-малко челно съпротивление.Честно казано, не видяхме много от новия МакЛарън MCL33. Двигателя Рено в болида изглежда, че е най-голямата промяна. Външно болида се различава от предшественика си основно по оцветяването си, което между другото ми допада много, особено на пистата.МакЛарън ни представиха един болид, който ще претърпи доста промени до първото състезание. И имаме всички основания да очакваме промените, не само поради казаното от отборa, но и защото има следи, че просто някои неща липсват. На носа на болида липсва познатия ни S-duct, но под носа отворът съществува [зелената стрелка]. МакЛарън са запазили дългите "нарязани" пилони съединяващи носа и предното крило [червената стрелка].

Отворите за охлаждане на радиаторите са с променена форма и са сравнително малки, но не колкото при Ред Бул, а въздухозаборника над главата на пилота е може би най-малкия от всички болиди, което е точно обратното на тенденцията започната от Торо Росо и станала модерна, когато Мерцедес увеличиха отвора над главата на пилота.

Изглежда, че МакЛарън са решили да започнат тестовете с базова платформа, защото над отворите на кутиите за радиаторите има разположени доста "ретро" аеро елементи, формиращи вихри [синята стрелка] - подход от преди няколко години, а не сегашния тренд на сложни хоризонтални елементи. На пилона на задното крило виждаме и място оставено най-вероятно за "мънки" [черната стрелка] - елемент, който също липсва.Пода на болида е доста комплексен, като виждаме надлъжни нарези [жълите стрелки], които не са новост сами по себе си, но са доста по-дълги от всичко показвано до момента, което пък означава, че ще видим още елементи, които да работят в синхрон с този под.

Задното окачване е изцяло преработено, като горните елементи са доста интересно извити [зелените стрелки].Рено са един от отборите, който се опита да ни залъже с компютърни изображения при представянето на болида си. По-късно обаче си признаха, че тези изображения са повече за да покажат оцветяването си, отколкото да видим реалния болид.

Едва днес, когато имаха филмов ден успяхме да видим как ще изглежда поне за момента R.S.18. Само една снимка обаче не е достатъчна за да видим всичко, което са приготвили от Рено.Виждаме няколко промени. Рено също са взаимствали пилоните на предното крило от МакЛарън [червената стрелка]. Има и няколко малки елемента около кокпита - зелените стрелки.

Някои от елементите на болида на Хаас също можахме да видим едва, когато VF-18 се появи на пистата.Жълтата стрелка показва трактовката на Хаас относно краш структурата пред кутиите за радиаторите в стил Ферари, а червената стрелка показва по-ясно вертикалните елементи пред кутиите за радиаторите.

Уилямс са друг отбор, който е поел пътя на Ферари относно кутиите за радиаторите и краш структурата, но за съжаление Уилямс се задоволиха само с няколко "снимки" и не показаха болида си дори на журналистите, които бяха отишли на официалното представяне в Лондон и които трябваше да се задоволят само с видео.

Честно казано аз съм доста любопитен да видя, какво са постигнали в отбора на Уилямс. Пади Лоу и Дирк де Беер са комбинирали доказани решения от миналата година и никак няма да е чудно ако Уилямс са доста напред в класирането. Все пак не очаквам, че ще имат ресурсите да се преборят с някой от топ 3 отборите. Към болида обаче:Виждаме познатата ни "мантия" [жълтата стрелка] под носа на болида, която идва от Мерцедес, както и изнесената под отвора за охлаждане на радиаторите краш структура или т.н. решение на Ферари [зелената стрелка].Сините стрелки показват т.н. "бумеранг", но Уилямс са решили да го съединят с вертикалните елементи пред кутиите за радиаторите. Интересно е да видим в цялост това решение, защото само от няколко тъмни снимки е трудно да се направят каквито и да е изводи.

Заубер представиха един наистина интригуващ болид. Започвайте от носа, който е нещо средно между "дупката" на Ред Бул и "ноздрите" на Форс Индия [сините стрелки]. Следва окачване тип Торо Росо, Мерцедес и вече Ред Бул [жълтите стрелки].Зелените стрелки показват решението на Заубер относно краш структурата, както и сравнително големите отвори за радиаторите във вертикална посока, но пък самите кутии за радиаторите са доста тесни. Този сезон Заубер ще разполагат с двигател на Ферари, но текущата модификация, а не миналогодишна, както беше през миналата година. Вероятно и това е причината да виждаме толкова много отвори за охлаждане. Над главата на пилота има два отвора един зад друг [белите стрелки] разделени от задължителната краш структура. Интересно е дали намаленото челно съпротивление от тесните кутии за радиаторите няма да бъде загубено от многобройните отвори за охлаждане.

Червените стрелки показват хоризонтални елементи, които са разположени над отворите за охлаждане на радиаторите. Като цяло решението на Заубер в тази област наподобява на подхода, който са избрали и Ред Бул.

Все още нямаме много снимки на задната част на болидите, затова е безпредметно да се опитваме да гадаем. Съвсем скоро обаче, започват тестовете и ще можем да разгледаме, какви промени има и там.

Сега ни остава само да изчакаме още ден за да видим по-добре болида на Торо Росо, както и какво са приготвили от Форс Индия, които все още се казват така, въпреки упоритите слухове за продажбата на отбора, които се наложи да бъдат опровергавани.


Още от сезон 2018:
Коментари

 
dandidi
dandido_at_abv.bg
Спор | Отговор
Страхотна статия. Поздравления за коментара и компетентното изследване на болидите. Да си пожелаем един завързан сезон с участието на по-вече от два отбора в битката за първото място във всяко едно състезание.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 25/02/2018 11:06

 
BigFatLiar
boiadzhiew_at_abv.bg
Спор | Отговор
С нетърпение очаквах подобна статия и се радвам, че не се разочаровах. Благодаря!
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 25/02/2018 11:19

 
bigbeer
bigbeer_at_abv.bg
Спор | Отговор
Ласкатели безподобни, ще ме намразят заради вас. Вглеждам се в точките и запетайките да търся кусури, а вие мажете сладко с баданарката. Критикувайте по същество бе хора. Само след 2 дни, писаното ще остарее. Предложете някоя своя, дори глупава идея към изложеното.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 25/02/2018 11:31

 
BigFatLiar
boiadzhiew_at_abv.bg
Спор | Отговор
@bigbeer: Не знам какво печеля от ласкателство, че да го правя. А за идеите - ако знам, че е глупава, защо да я излагам?
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 25/02/2018 12:37

 
bigbeer
bigbeer_at_abv.bg
Спор | Отговор
Защото дори глупава на пръв поглед идея и аргументите използвани при оборването и може да дадат по-голяма яснота, и да доведат до пълноценно разбиране.

Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 25/02/2018 13:41

 
Благодаря за анализа! ...използвам малка акварелна четка, а не баданарка.
Рейтинг: [1|1|0.27] 1 / 1

Публикуван на: 25/02/2018 17:43

 

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729