Как го правим - Кирил Върбанов

01/08/2013 15:25, (Kiril_Varbanov), 68015/301908 прочита, 27 коментара

 

f1.f-e-n.net ще се опита да покаже на феновете, какво всъщност се крие зад т.н. "коментар". Надявам се да можем да публикуваме как работят всички коментатори на Формула 1 в България, макар че знам, че това е почти невъзможно. Освен това се надявам, че колкото се може повече фенове ще споделят препоръки и то конструктивни за да можем да имаме по-добър коментар, на който да се наслаждаме всички.

Здравейте на всички читатели на f1.f-e-n.net. Поводът за следващата статия е интересът и обратната връзка от ваша страна относно анкетите за телевизионните коментари на предаванията на Формула 1.

Кой е от другата страна на екранът? Аз съм Кирил Върбанов, IT инженер с дългогодишен интерес в спорта (от 1988 година), и по-специално в техническите му аспекти. Говоренето пред микрофон спря да бъде проблем още на 16 годишна възраст, когато вече работех в радио. Но днес, освен колонката в списанието BCC TopGear Bulgaria, имам шанса да бъда гост-коментатор за втори сезон на излъчването на Ф1 по БНТ2.

Да бъдеш коментатор по национална телевизия е голяма отговорност, и точно като такава я приемам и аз, и моите колеги. В следващите редове се надявам да успея да предам част от нещата, които стоят зад това преживяване. Като цяло третирам зрителите като клиенти, които трябва да останат доволни.

Ако приемем, че наближава един съзтезателен уикенд, със сигурност следва една точно определена последователност от събития. Всъщност, има едно много ключово нещо, съпътсващо всичко това - внимателното следене на новините през седмиците преди съзтезанието. Това ти позволява да си в крак с последните развития и определено ти помага да знаеш накъде духа вятъра. Много от информацията, която четеш в паузата между две съзтезания, често влиза като коментар по време на самото съзтезание - не всички писти предлагат спираща дъха комбинация от завои. Следват обичайните неща, абсолютно задължителни за всеки един старт:
 • Изучаване на техническите характеристики на пистата - дължина, брой и имена на завои, брой обиколки, исторически данни, абразивност и т.н.
 • Специфики на завои - особени комбинации, например Маготс и Бекетс в Англия, странично натоварване, предавки и скорост.
 • Прогноза за време - ключов момент, за предпочитане от няколко източника
 • Информация от доставчика на гуми - Пирели имат видео за всяка една писта с нейните специфики от гледна точка на гумите
 • Четене на прес съобщенията на отборите - задължителна част - понякога малко досадна, но нужна, като представител на медия.
 • Следене на потока от новини, който едно Гран При произвежда - лично за мен удобния начин за това е Twitter като тип медия, освен обичайните имейли.
 • Специфичните договорки с колегите и сценария в телевизията са нормални неща - комуникацията е щедра там.
 • Изпринтване на куп информация на хартия - колкото повече помниш, толкова по-малко листа
 • Гледане на архивни видео кадри от пистата
Ако вече е петък, това значи първата свободна тренировка, освен ако не сме в Монако. Това пък вече е знак за внимателно следене на това, което отборите правят - много ценни детайли и изводи могат да бъдат направени в петък, особено във втората свободна тренировка. За да можеш да разкодираш всичките действия на отборите, определено се иска опит и четене. Важните параметри тук са скорост в една обиколка (предполагаемо с малко гориво и по-мекия от двата типа гуми) и така наречния race pace или средното съзтезателно темпо - каква е постоянноста във времената, когато колата е заредена с много гориво. През това време не спирам да слушам (чета) радио канала, по който тече комуникацията между рейс инженери и пилоти - там можеш да чуеш безценни реплики, които да подскажат евентуални решения за съзтезанието, като “Определено имаме презавиване със Хард гумите, трябват ни по-меки задни пружини” или подобни.

Следва един много важен за мен момент, а именно известието от страна на отборите, че вече имат публикувани снимки на болидите. Междувременно нищо не пречи да се информираш и от други източници от пистата, например фотографски агенции, но в крайна сметка снимките, които показвам по телевизията, трябва да са тези с права за ползване. Бележка: света на Формула 1 е доста строг по отношение на авторски права - сами знаете колко често различни видеа биват премахвани от популярни сайтове за видеообмен.
Та, именно тези снимки биват показвани в предварителното студио, обикновено обработени така:
http://imageshack.us/a/img689/7103/mclarenmp427spabutton.png
или така:
http://imageshack.us/a/img96/7184/uiyz.png
 
За да се стигне до този резултат съм прегледал всичките официални снимки на отборите, които задължително са с високо качество, и съм сравнил новите елементи със тези от предишните стартове. Това е един от процесите, които всъщност ми отнемат доста време. Финалната версия на снимките с графиките се появява в събота вечерта след квалификацията. Тук е тънкият момент, в който просто трябва да следиш развитието на отборите доста внимателно, за да знаеш например, че трикомпонентите дефлектори под носа на Заубер са точно копие на това, което Ферари представят в Монако, или, че определен елемент се завръща, например каскадните елементи с ‘ r ‘ форма на предното крило на Мерцедес. Определено се пазя от грешки да обявя “ново предно крило” например, при положение, че вече е било ползвано и просто го ползват отново. Личните ми интереси и познанства в областта на аеродинамиката помагат за правилния анализ на новите части.

Събота е ден за определяне на стартовата решетка - там наистина си проличава кой колко скорост има в една обиколка. Следва внимателно преглеждане на наличието на новите комплекти гуми и изобщо всички малки детайли, които могат да помогнат за определяне на ситуацията. Този сайт,  f1.f-e-n.net, също е честа спирка за мен, защото предлага агрегирана информация на едно място, като например безценните за мен speed traps, sector times и терминална скорост Vmax.

В неделя, разбира се, е кулминацията. Записването на гласовете за студийните обекти винаги е забавно и е свързано с така познатите лапсуси, или грешки на езика.
Предварителното студио значи грим, последни уговорки, гости и обичайната предстартова треска. Самият коментар има няколко ключови думи, които го описват: баланс, синхронизация, увереност и концентрация.
 • Баланс - във всичко. В това, което говориш, например. Колкото и да ми се иска да говоря около 40 минути за FRIC системата на Мерцедес, подобно действие не е приемливо и остава за техническите форуми. Трябва да успяваш да следиш всичко, което говориш - ти, колегата ти и гостът. Различните зрители предпочитат различна информация, затова е добре да си водиш ментални или пък хартиени бележки за това, което си казал преди 20 минути и да не залиташ в една посока, например да се отплеснеш по ретро информация.
 • Синхронизация - на говоренето с колегата и госта - трябва да се спазват някакви нормални граници на това кой колко и кога говори, на плавния начин да си предавате ефира и на моментите, в които искате да прекъснете текущата мисъл - случва се. Често гостите, които каним, нямат опит в такива медийни изяви и понякога има притеснение, така че трябва да следиш и него за всякакви признаци, които да тушираш или с окуражителна усмивка, или с правилен въпрос. Не всички имат опит пред микрофон или пък често се случва да идват изморени от други автомобилни събития.
 • Увереност - когато си в ефир, а това значи най-малко час и половина, няма измъкване от микрофона. Каквото си взел с теб и каквото паметта ти дава наживо - с това разполагаш. Твоя е задачата да асемблираш всичките тези неща в една плавна, разбираема и добре артикулирана реч. Както и интонационно правилна. Тук всякакви познания и таланти помагат, като например изкаран курс по публична реч. Освен това, трябва да се справяш добре с английския език, но това рядко е тема на обсъждане. Пресконференцията (владеене на симултантен превод) и радио съобщенията са на английски, с изключение на Андреа Стела, който понякога говори на италиански с Алонсо, или акцента на Комацу към Грожан. Когато си в ефир се случва всичко - просто трябва умствено да си подготвен за всякакви обрати на съдбата, като например по-дълго от очакваното съзтезание. Добрият речников запас от думи ти позволява пък да избягваш клишета, които е много лесно да използваш в моменти на напрежение.
 • Концентрация - нелеката задача да следиш няколко източника едновременно. Тук определено развенчавам мита за мъжката неспособност за multi-tasking, ако мога така да се изразя. За мен лично тези източници на информация са минимум двата телевизионни приемника, живото трасе от пистата в слушалките, хората в студиото, Twitter каналите за информация и live timing-a. Проблемът с това, което виждаме, е че се променя много бързо и ако не внимаваш, просто се оказваш назад със събитията, а това рефлектира на нещата, които говориш. Зрителите на Формула 1 рядко са новобранци и лесно разбират кога им приказваш наизуст и не внимаваш. Това определено е конфузен момент и много внимавам да не ми се случва. От чисто физическата страна на въпроса, след като си в национален ефир, гледаш да си във форма, по един или друг начин, дори и ако това значи вечерта да пропуснеш касата бира. Имаме щастието да провеждаме коментарът в много професионално студио в БНТ2, така че това също е фактор. Имам предвид техниката, шумоизолацията, дори цветовете на стените и разположението на мебелите.
Най-общо казано, това са детайлите, които изграждат цялото нещо, наречено коментиране на съзтезание от Формула 1. По-скоро това е кратката версия. Допълнителните познания за историята или пък бизнес страната на спорта са винаги в плюс, да не кажа задължителни. Има още някои неща, които са по-малко значими, но пък рискувам текста да стане прекалено дълъг. Отворен съм за въпроси, предложения и критика.
Това е от мен, ще се видим за Гран При на Белгия.

P.S. След написването на този текст, анализирах повтаряемостта на думите в текста - и за да избегна излишно наслагване, и за да разбера какви са основните насоки на текста.

Оказа се, че най-често повтаряните думи в топ 3 са: "информация", "трябва" и "много" :)


Още от сезон 2013:
Коментари

 
Kater
imdi_dash_at_abv.bg
Спор | Отговор
В интерес на истината спрях окончателно да гледам Формула 1 по Булсатком, поради безумните коментари на колегите ви там. Избрах да гледам и слушам немските и англииските ви колеги. Оценявам труда, който полагате, но нивото на чуждите ви колеги е в пъти по-високо /това разбира се е свързано и с бюджетите и опита, които те имат/. В интерес на истината, когато състезанието ми хареса, го гледам вече "спокойно" и по БНТ2 и е факт, че вашите коментари са определено по-добри от тези на колегите ви, коментиращи в другата телевизия. Ех, Ричи, Ричи, де да бяха и наполовина толкова забавни като теб...
Рейтинг: [3|15|0.08] 3 / 15

Публикуван на: 01/08/2013 17:20

 
dirty
dirty.flow_at_gmail.com
Спор | Отговор
@Kater: между другото ако се разровиш в немски форуми за ф1, ще видиш че и немците доста се оплакват от коментаторите (особено от Хайко Васер по РТЛ), макар че аз лично не мога да се оплача и съм доволен от продукта на РТЛ, но както и ти каза, там бюджетът, аудиторияа и опитът са съвсем други
Рейтинг: [8|10|0.54] 8 / 10

Публикуван на: 01/08/2013 17:27

 
user
jeliazkov.p_at_gmail.com
Спор | Отговор
Не и виждам много смисъла на тази статия. Важно е какво правите, не как. Това което правите не струва!
Рейтинг: [9|20|0.28] -2 / 20

Публикуван на: 01/08/2013 18:35

 
Todorov1983
fresh_todorov_at_abv.bg
Спор | Отговор
@user: А ти не разбрали че не е лесно да коментираш от статията?Или се мислиш за много можещ!

Към автора,явно не ви е много лесно и на вас,но все пак обикновенните зрители и фенове не ги интересува как се прави коментара,или поне повечето.Понеже следя и се интересувам от спорта от доста ранна възраст,за мен бе интересно да разбера какво стой зад един коментар на тренировките,квалификацията и състезанието от Ф1,но все пак ще защитя колегата Kater и ще кажа също че колкото и да им е трудно на колегите ви във Филм+ и в частност на М.М,коментара му е просто неслушаем!Няма да изброявам грешките му който допуска и се повтарят във всеки уикенд когато има надпревара,но най-много ме дразни пристрастието което дори не се и опитва да прикрива и е толкова явно към дадения пилот и отбор,е това не е ли непрофесионално и защо го държат там!?За да съм честен до сега съм гледал повторно само 3 състезания по БНТ2 и там коментарът ви е къде къде по-добър,хубаво е че каните и гост-коментатори и като идея мога да ви предложа да поканите и някой обикновен фен,(защо не и от този сайт),може да поканите дори Док,създателя на сайта (ако не сте го направили още),коментарите по време на тренировките,квалифито и състезанието,който пише са доста добри и поне лично на мен ми харесват,може да си поговорите за сайта и как е започнал всичко,защото според мен това е единствения БГ сайт който дава толкова много информация за Ф1 и няма нито една реклама!
Рейтинг: [9|15|0.39] 9 / 15

Публикуван на: 01/08/2013 19:52

 
darkfallen
darkfallen_at_abv.bg
Спор | Отговор
@Тодор Тодоров: за рекламата сме на едно мнение.
Рейтинг: [7|7|0.72] 7 / 7

Публикуван на: 01/08/2013 20:54

 
ickowe
ickowe_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Първата стъпка за добър коментатор в ефир е обратната връзка със зрителите.Честито ,вече сте на прав път.
Втората стъпка е дикцията и лексиката.Не може да има контакт на пистата между двама пилота с над 200 км/ч и коментатора да ми довършва с мисълтта си за нещо ,което е извън целият контекст на съзтезанието и тона му да е еднообразен.Т.е. човек трябва да се отпусне и като истински фен на Ф1 да се вълнува ,но да не изпада в крайности.Трябва да знае как звучи в ефир докато говори и да спазва тийм радио.Всяка седмица има нови новини - след това има новини - развръзка от по-стари дати.Всичко човек и да иска неможе да изкаже в ефир щото става като прес радио на живо .На мен например най-хубавото ми беше когато например ТВ7 ни угаждаха и ни правиха представяне на пистата.По един лек и не натоварващ начин,изграждаха малка концепцийка за водене в ефир.Смятам ,че намирането на информация до която зрителя трудно би достигнал е нещото ,което разграничава медийте в този спорт.ББС си имат бивши пилоти и бла бла бла ,което знам ,че в България е възможно и че никои няма волята да популяризира спортта унас.
Ако искате да ни угодите,това е невъзможно.Смятам естествено обаче ,че положението може да се подобри и оптимистично се надявам да видим по-нормални и професионални кадри и водене на студио.Сложете нещо като ваше видео с Ф1 като Лого на самото студио.30 секунди представяне ,с което да започва излъчването.Говоря за оригинален видео клип ,а не изрязване от разни др. и прочие.
Рейтинг: [7|9|0.50] 7 / 9

Публикуван на: 01/08/2013 22:06

 
betafan
kojuharov.1968_at_abv.bg
Спор | Отговор
Всичко звучи много хубаво, но всеки който е прочел това е очаквал отговор на един единствен въпрос: Защо по дяволите Атанас Марков е още зад микрофона и защо трябва да каните гости?
Рейтинг: [13|13|0.83] 13 / 13

Публикуван на: 01/08/2013 23:04

 
Todorov1983
fresh_todorov_at_abv.bg
Спор | Отговор
Четейки постовете на другите се сетих че преди състезанието може да се направи студио с продължителност повече от 30 мин.,защото за тези 30 мин. едва ли може да се каже всичко от новините,представяне на пистата,видео клипове и др.,хубаво ще е също така да се завърне практиката която имаха в ТВ7 с Траян Сарафов,който се разхождаше по пистата и я представяше завой по завой.Абе ако седнем да мислим доста интересни нещица могат да се направят като нововъведения,лошото е само че не давате състезанието на живо а е на повторение и няма много голям смисъл от тях!
Рейтинг: [7|9|0.50] 7 / 9

Публикуван на: 01/08/2013 23:24

 
FATboy
fatboy83_at_gmail.com
Спор | Отговор
не знам от къде да започна! май с това, че цялата негативна енергия е насочена към Атанас Марков!
сигурно и А.М. пише така хубаво, но зрителя слуша това, което той говори! защо се набута да коментира?
как може да допускате толкова грешка в предаване на запис?
какво коментирате? *рали; *драг; *дрифт или Ф1?
защо по време на състезанието говорите за ралита, драгове и т.н.
Екатерина Стратиева, ако не се лъжа, ви направи за смях когато беше гост! на няколко пъти даде ясно да се разбере, че тя не може да вземе отношение, защото е рали пилот, но Марков все настояваше.
Аз лично съм писал до спортният отдел на БНТ, но отговор няма! сякаш тази телевизия се издържа от някой друг, а не от нас. ние имаме ли право на мнение? всички анкети за коментара на БНТ показват, че е неприемлив! всеки фен ще Ви каже, че Иван Тенчев далеч не е най- добрия коментатор, но за България е №1! но БНТ се гушка с А.М. и защо? рекламодатели ли им докарва? пари ли им дава? не виждам друг начин някой да го трае!
язък за парите на данъкоплатците, с които са Ви направили супер удобното студио, а Марков мънка и пелтечи сякаш е в кръчма на бира и картофки!
аз може би съм един от малкото които Ви гледат, не всеки път разбира се! гледам на запис, вашият запис и почти винаги задрямвам.

ПП. предполагам, че преди да напишеш труда си, си бил на ясно с коментарите?! също така искам да отбележа, че нямам лично отношение към нито едно от споменатите лица!
Рейтинг: [13|13|0.83] 13 / 13

Публикуван на: 02/08/2013 00:22

 
McVess
peneff_at_mbox.contact.bg
Спор | Отговор
Както и в редовната тема за коментарите по българските телевизии, така и в статията, а и в коментарите тук настойчиво се прокарва мнението че да коментираш състезание от Ф1 не е лесна работа. Безспорно! Но и градски автобус да караш не е лесна работа, нали? И много други професии. Просто човек трябва да е отдаден на професията си, да полага много труд и в случая с коментаторите - да се учи от грешките си, вслушвайки се в мнението на зрителите. Не може две години всяка една неделя да ти повтарят че не ни се слуша за ралита и драг състезания и ти да си упорит като ... Не може в излъчване на динамично състезание като Ф1 да се канят гости за интервюта. В статията казвате че трябва да се разпределя вниманието между думите на колегата, госта и състезанието. Е, то точно там е проблема! Съсредоточете го само към състезанието, ние заради него сме пред телевизорите. Ако искаме да чуем някой рали пилот щяхме да си пуснем да гледаме WRC по БНТ. А, да, то не се излъчва . А правилното назоваване на пилота в кадър, както и текущото им разположение на пистата и времената между пилотите и броя питстопове си е задължително. Израза на Манчев (нееднократно) "лайфтайминга който ползвам изостава много" е меко казано смешен. Как може моя лайфтайминг с моя най-обикновен интернет да изпреварва телевизионната картина, а неговия да изостава с обиколка?!?
Изразеното от мен мнение не е конкретно към автора на статията, а към коментара изцяло, по двете излъчващи телевизии, няма как в едно предаване да делим представянето между различните коментатори. Убеден съм, че всички зрители биха приели един доста по-семпъл коментар, отколкото да се сблъскват с грешни тълкувания на ситуации и предположения за стратегии.
Рейтинг: [10|10|0.79] 10 / 10

Публикуван на: 02/08/2013 08:59

 
user
jeliazkov.p_at_gmail.com
Спор | Отговор
Какви са основните качества, които трябва да има един коментатор и кой отговаря на тях според вас?
Моето мнение е:
Да обича спорта: мисля че всички които познаваме го обичат

Да има добър изказ и богат език: Емилиан Стойков, Траян Сарафов, Кирил Върбанов, Георги Иванов, Иван Тенчев

Да познава историята на спорта: може би само Иван Тенчев

Да има техническа грамотност: Иван Тенчев, Кирил Върбанов

Да разбира какво става на пистата по време на състезанието:
Иван Тенчев, Траян Сарафов

Естествено не е пълно и е субективно, така че допълнете ме.
Рейтинг: [6|12|0.29] 6 / 12

Публикуван на: 02/08/2013 10:42

 
CarreraGT
paola_kiara_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Чистосърдечно си признавам, че Формулата по БНТ2 досега не съм я гледала, не толкова, защото ми харесва коментара на Филм+, а защото само там дават състезанията на живо. Но след тази статия определено ми стана любопитно да видя и по БНТ как се справят.

Иначе в основата на добрия коментар, според мен, стои балансът между техническа информация и внимателно следене какво се случва на пистата. Всичката тази предварителна информация феновете могат да си я изчетат сами в интернет, ако искат. Гости в студиото пък са напълно излишни, защото в България просто няма хора, които да имат какво да кажат по темата Формула 1 и то да е актуално.

Мен лично най-много ме дразни, когато коментаторите не следят какво се случва на пистата, не обръщат внимание кой колко пъти е спрял в бокса, какви гуми е сложил, с две думи, не следят стратегията. Примерно, водачът има да спира още един път в бокса преди края на състезанието и със сигурност ще изгуби първото място, коментаторите вече му честитят победата. Някой от пилотите примерно топи преднината на този пред него, коментаторите си говорят общи приказки.

Другото, което липсва, е информация от падока, то и затова Иван Тенчев беше най-добрият коментатор, който сме имали. Не защото го биваше да коментира, напротив, той с тази дикция направо приспиваше, но винаги имаше нещо любопитно от падока, което да разкаже. Това явно сега няма как да стане, защото няма кой да плаща командировките по пистите.

И накрая, любимата тема Манчев, ако някой има директна връзка с този човек, моля, нека му разясни, че не се казва "чатърнайсти завой", а четиринайсти. Не ми побира главата как за толкова години не се намери някой да го поправи.
Рейтинг: [9|9|0.77] 9 / 9

Публикуван на: 02/08/2013 12:07

 
betafan
kojuharov.1968_at_abv.bg
Спор | Отговор
@user: Според мен добър изказ, глас и речник за коментиране имат единствено Емилиян Стойков и Траян Сарафов. Също и тях двамата най-много ги интересува стратегията.
За историята на спорта може и всичките да имат познания, но тях не ни интересуват защото искаме да се коментира състезанието, а не 86-та Менсъл какво правил докато Хамилтън атакува Фетел.
За техническата грамотност, като фен може също да са много, но на професионално ниво няма никой. Нито Тенчев, нито автора на статията някога са имали някакво участие в състезателен отбор, още по-малко Ф1. Тенчев просто разбира какво други хора по-близко до Ф1 са му казали и може по-добре да го интерпретира на зрителя, особено сравнено с Манчев. Като цяло обаче, състезанието не е времето за тези неща!
Както CarreraGT казва, ние искаме нещо много просто - да се коментира състезанието. И съм напълно съгласен с нея, че Ф1 с коментара на Иван Тенчев в неделя следобед е едно много силно приспивателно!
Рейтинг: [1|9|0.03] 1 / 9

Публикуван на: 02/08/2013 13:19

 
Вървим в някаква посока, значи.
Блгагодаря на всички, които се отзоваха, без изключение. Нещата, които зависят от мен са поправими. За останалите - ще предам. Това беше и едната от целите.

Относно представянето на пистата: разбирам, че това липсва, но за момента поне от наша страна няма как да стане, като не мога да твърдя същото за колегите, излъчващи пряко. Акредитацията за сезон 2014 все още не е започнала, тога го знам със сигурност.
От друга страна обаче стоят и разходите за това да си на пистата, а те са доста големи. Подобна стъпка е много трудно да бъде финансирана в момента.

@Тодор: аз също съм за малко по-дълго студио, но не завсии от мен. Специално за Спа вече съм направил стъпки това да се случи, по една проста причина: след лятната пауза ще има много какво да си говорим.

Ситуацията като цяло за Ф1 е стегната като финансов план на Гърция, но се подготвят интересни проекти, така че останете на тази честота.
Пак окуражавам контакта - наясно бях с коментарите, но пък също съм толкова наясно и със силата на обратна връзка. Ще дам пример с мнение на една дама, която ми препоръча понякога просто да млъквам за 30 секунди, за да може да послуша отиващия си рев на V8. После ми благодари, след като го направих и ми стана част от репертоара.
Рейтинг: [3|9|0.14] 3 / 9

Публикуван на: 02/08/2013 13:44

 
Todorov1983
fresh_todorov_at_abv.bg
Спор | Отговор
@Kiril_Varbanov: Щом сме били от полза значи всичко е ОК,важното е да вървим напред!А относно акредитацията за сезон 2014 къде можем да научим повече или поне как вървят нещата,защото силно се надяваме че ще може да гледаме Ф1 на живо по някоя от БГ ТВ,дано се събере и добър екип за коментарите!
Рейтинг: [6|8|0.46] 6 / 8

Публикуван на: 02/08/2013 16:02

 
drJeckyll
drJeckyll_at_f-e-n.net
Спор | Отговор
@Тодор Тодоров: Акредитацията няма нищо общо с излъчването. Става дума за акредитацията като журналист, който има право да посещава падока, боксовете, медийните центрове и т.н. на пистите. Акредитираш се пред FIA, като журналист или фотограф към медия (вестник, списание, телевизия, напоследък и Интернет страници). Има определени критерии, на които трябва да отговаряш за да бъдеш акредитиран.
Рейтинг: [7|7|0.72] 7 / 7

Публикуван на: 02/08/2013 16:07

 
Todorov1983
fresh_todorov_at_abv.bg
Спор | Отговор
@drJeckyll: Ахам ясно,мерси Док,а относно излъчването,или си остава по ТВ+?
Рейтинг: [0|2|0.00] 0 / 2

Публикуван на: 02/08/2013 16:11

 
@Тодор Тодоров: Тук се намесвам за да кажа, че БНТ2 ще продължи да излъчва и през 2014 година в същия формат - на запис един час след края на прякото излъчване. Това е информацията, която имам до момента.
Между другото, искам да развенчая мита, че го гледаме на запис и тогава коментираме - точно обратното - гледаме на живо и записваме на живо, с лайв тайминга и всичко, така че сме податливи на грешки точно толкова, колкото и всеки останал коментатор.

По отношение на студиото и парите на данъкоплатците: в това студио се провеждат доста коментари и не е специално за нас.
Рейтинг: [6|8|0.46] 6 / 8

Публикуван на: 02/08/2013 17:54

 
DGH
harizanov83_at_mail.bg
Спор | Отговор
За някои колеги от форума Иван Тенчев може да ги приспива, но за мен си остава най-добрия коментатор(поне в България). Човека е инженер, запознат е с много работи ( технически и други свързани точно с този спорт). Среща се с хора от екипите, научава неща, които в който и сайт да се ровя не съм ги чул или прочел.Общо взето е от много години в този бранш и знае много добре исторически факти от Формула 1 и ни ги разказва. На мен това ми харесва. А от новите коментатори ми харесва момчето с очилата (мисля, че се казва Емилиян), говори по меко, с интерес и дори да се вживее малко, не вика като Момчил. Наистина Момчил е малко дразнещ. Мисля че бъдещето е в Емилиян, но някой трябва да го спонсорира, иначе ще го плюем и него след време.
Рейтинг: [7|15|0.28] 7 / 15

Публикуван на: 02/08/2013 21:09

 
kartagen27
kartagen27_at_abv.bg
Спор | Отговор
ами какво да кажа .... поздравления за старанието ама А.Марков преебава цялата работа .....
Рейтинг: [7|9|0.50] 7 / 9

Публикуван на: 05/08/2013 14:10

 
Sm0key
dj_kloc_at_abv.bg
Спор | Отговор
Ако зависи от мен тази дама която сложихте да партнира на А.Марков ще и кажа всеки път когато той спомене нещо за ралитата да му шибва по един здрав шамар зад врата докато не се научи !!!
Рейтинг: [4|4|0.60] 4 / 4

Публикуван на: 15/08/2013 18:07

 
koliomcrae
nikola.ninoshev_at_mail.bg
Спор | Отговор
Определено съм впечатлен. Не от коментаторите, а най-вече от усилията, които полагате. Хич не е лесно да си в час с толкова много информация. И да си компетентен по нея. Усилията са много. Труда е много. Дано само и заплащането да е според труда, който полагате, защото иначе ще останем и без малкото свестни коментатори. Поздравления !!!
Между другото искам да кажа и няколко думи за така силно хуления от Вас Момчил Манчев. Мнението е лично мое и не искам да ангажирам никой с него. Все пак всеки е различен и има свое мнение. Та, за Манчев...
Човека съм сигурен, че полага не по-малко усилия от 99% от другите коментатори. Наистина Момчил живее с моторния спорт. Ври и кипи в него. Доколкото знам дори има собствен отбор... Наистина понякога говори безмислици и не е на ниво, но той прави всички с голямо желание.
Нека не бъдем толкова негативни спрямо него. Всеки човек си има своите недостатъци. Не са много хората РАЗБИРАЩИ от Ф1 в България. Нека не ги нарочваме типично по Български. А Момчил разбира и знае много.
Проблема на България е, че тези , които знаят и могат всичко... седят пред телевизора. И за Ф1 и за футбола и за политиката. Всичко ни е така. :0
Отново поздрави за Кирил Върбанов.
Рейтинг: [0|4|0.00] 0 / 4

Публикуван на: 17/08/2013 14:54

 
@Sm0key: По отношение на ралита и мотор спорт гостите - това беше ззрителско желание, доста дълго прокламирано: "Докарайте някой, който разбира от моторен спорт." Ето, в България това са най-популярните лица. Крум Дончев, Митко Илиев и останалите. Така че се търи баланс и също така се дава и шанс за малка изява на хора от набирщи сила дисциплини, например драг.
Рейтинг: [1|5|0.05] 1 / 5

Публикуван на: 18/08/2013 08:17

 
betafan
kojuharov.1968_at_abv.bg
Спор | Отговор
@koliomcrae: Момчил имаше отбор в картинга и организираше Ротакс шампионата, дори се и състезаваше. Както виждаш всичко е в минало време, сега парите изглежда са свършили. В момента шампионата се организира от човек от БМВ клуба и има 2 пъти повече състезатели. Питал съм чрез мой приятел много близък до хора директно работили с Момчил в картинга какво мислят за него и мнението им е точно такова като на повечето фенове - този човек не знае за какво говори, не е образован. Емоции и самочувствие много, акъл малко.

@Kiril_Varbanov: Когато хората казват, че искат хора разбиращи от Ф1, те не казват "разбиращи от рали или драг". Ф1 е пистов спорт и както Кими или Кубица са го обяснявали 100 пъти, опита им от пистата е трудно приложим в ралитата. Льоб е на същото мнение, само вие не сте. А за гостите от драг, дрифт и т.н. просто без коментар. Ако няма подходящи такива хора, не канете никой. Ако нещо не го разбирате, не го обяснявайте. Просто е.
Рейтинг: [1|5|0.05] 1 / 5

Публикуван на: 19/08/2013 17:01

 
@betafan: Затова и изрично упоменах мотор спорт, не Ф1 - такива бяха коментарите и желанията преди време. Сега и това не се харесва.

Зрителите може да искат и Шумахер да поканим като гост, но това няма как да стане. Хората, които са имали шанса да карат професионално сингъл сийтъри в България се броят на пръстите на двете ръце, като Пламен Кралев и Владо Арабаджиев. Или като Върбицалиев във Формула БМВ (вече е бил гост). Те, разбира се, не могат да присъстват на всеки коментар. Между другото, Атанас Марков е също един от малкото карал кола от Ф1, както и по-ниските серии, като Формула Рено.

Когато говорим за Формула 1 в България е добре да си очертаем някакви граници, и да се простираме според нашите си ширини - колкото и да ви се иска да сме като колегите, които обикалят пистите и си пият водката с Кими Райконен, това е много трудно за изпълнение като финанси в ситуацията, в която се намира Ф1 бизнеса в България. Това не значи, че ще се откажем, просто почвата е твърда, малко като площ и трудно се сее, за да се пожъне после.

Отново благодаря абсолютно на всички, които се включиха с мнение - това беше и целта. Оставам на разположение за въпроси.
Рейтинг: [2|5|0.14] -1 / 5

Публикуван на: 20/08/2013 11:17

 
betafan
kojuharov.1968_at_abv.bg
Спор | Отговор
Както казах, ако няма подходящи такива хора, не канете никой. Ако нещо не го разбирате, не го обяснявайте. Просто е.
Преди да ги каните, седнете с тях и си поговорете за да разберете дали има какво да кажат. Щом си признават, че дори не следят Ф1 защо ги мъчите?
Като няма кой да поканите, просто не канете гости и се КОНЦЕНТРИРАЙТЕ ВЪРХУ СЪСТЕЗАНИЕТО.
Това е в основата на проблемите и при вас и при ТВ+. Хората не искат да чуят вашите мнения, не сте експерти които са се състезавали, нито сте били част от отбор или сте дизайнери, те искат вместо тях да следите състезанието и тайминга докато лежат на дивана.
Най-тъпото е когато изпуснеш изпреварване докато заничаш тайминга на телефона.
Рейтинг: [0|6|0.00] 0 / 6

Публикуван на: 20/08/2013 14:25

 
Sm0key
dj_kloc_at_abv.bg
Спор | Отговор
@Kiril_Varbanov: Мисълта ми беше друга! Нямам нищо против гостите които се занимават с моторен спорт. Имам против стремежа на Марков да насочи разговора в посока рали. Една от любимите му реплики в опит да включи госта в разговора или в коментара е "При вас в ралитата така ли е?". Всички знаем че не е така не е нужно да го чуваме и от гостите. Това на което се надявам е да се отбягва темата за ралитата. Дразня се като започне да ги разпитва какви състезания им предстоят, как върви класирането при тях и т.н. Нека има гости, но нека все пак не се забравя за какво са се събрали.
Рейтинг: [2|2|0.43] 2 / 2

Публикуван на: 20/08/2013 15:40

 

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729