Китай 2013

08/04/2013 19:12, Огнян Тенчев (drJeckyll), 2934/6212 прочита, няма коментари

 

След кратка пауза е време за третият кръг от сезон 2013 - Китай. Дали ще имаме отново различен победител?

Миналата година Нико Розберг с Мерцедес стигна пръв до финала. Тази година отборът изглежда по-добре на пистата от миналата, но Рос Браун заяви, че едва ли ще могат да повторят успеха си, въпреки че ще имат промени по колата си. Същото говорене обаче слушахме още преди W04 да направи и една обиколка преди началото на тестовете. Не обещавай много, за да не разочароваш много ... нещо типично за Формула 1 от доста отбори.

Ред Бул отново ще бъдат силни и това едва ли може да бъде някаква изненада. Ако има обаче такава, тя няма да бъде от колата. Случилото се в Малайзия може и да повлияе на представянето на отбора. Всички техни конкуренти ще се поупражняват сега върху постъпката им. Всъщност ако се чудите защо казвам върху постъпката им, то е защото смятам, че колкото Фетел прояви "непокорство" толкова, ако не и повече отборът не успя да овладее създалата се ситуация. Или пък не поиска ...

Ферари са малко в режим на очакване. Фернандо Алонсо записа първата си нула тази година в миналото състезание, заради оставането си на пистата със счупено предно крило. Ферари поеха отговорността, но едва ли оставането на пистата е станало въпреки мнението на самият Алонсо. Ферари и Алонсо обаче платиха доста скъпа цена за гяволъка си. Но, пък гледайте с оптимизъм. Фелипе Маса е почти същият Фелипе Маса от 2008 година. Или не?

Лотус заявиха, че ще уеднаквят колите си в Китай, което означава, че болида на Грожан ще се сдобие с ауспуите, с които Райконен кара в Малайзия, както и с обновената каросерия. Освен това Лотус са приготвили различни други промени - по предното крило и вертикалните плоскости на задното крило. Джеймс Алисън е убеден, че слабото им представяне в Малайзия се е дължало на необичайни условия. Ще видим какво ще ни покажат в Китай съвсем скоро.

МакЛарън вероятно ще имат нещичко ново по колата си, която за момента е доста разочароваща. Дори в Малайзия да имаха някакво темпо, то е очевидно, че имат много за догонване. Паузата може би им е дала малко време за работа ... но, не очаквайте чудеса. Няма да видите нещо генерално ново. Бавните завои няма да са по вкуса на MP4-28. Все пак съм любопитен, какво ще покажат.

Уилямс са отборът, който заедно с МакЛарън започна сезона много неубедително. За състезанието в Китай обаче Уилямс са приготвили доста промени. За момента няма информация какво точно ще бъде новото по колата, но наричат пакета "значителен". Уилямс вече заявиха, че най-големият им проблем е около ауспусите, така че вероятно именно там ще видим и най-много промени.

Любопитно ми е да разбера и какво са приготвили в екипа на ... Маруся. Да, те ще имат също доста промени по колата си, включително и ново окачване, което би трябвало да работи на принципа на FRIC окачването на Мерцедес. Интересно нали?

Поне за момента времето по време на трите дни в Китай се очертава да бъде сухо с температури над 20 градуса. Идеално време за Формула 1.

Информация


(шракнете на снимката за пълен размер)

Карта от Google

Дължина на пистата: 5.451
Брой обиколки: 56
Дистанция: 305.066
Отместване на финала спрямо старта (км): 0.19
Посока: по часовниковата стрелка
Най-бърза обиколка: 1:32.238 - Михаел Шумахер, Ферари (2004)
Най-висока скорост (km/h): 316
Средна скорост (км/ч): 204
Средна скорост в завоите (км/ч): 145
Десни завои: 9
Леви завои: 7
Брой смени на скорости за обиколка: 52
Най-дълъг участък с напълно натиснат предал на газта: 19 сек / 1370 м
Най-дълга права (м): 1397
Напълно натиснат педал на газта: 56% от обиколката

Уилямс за Китай (видео)


Гуми

Основни: Медиум (бяла маркировка)
Допълнителни: Софт (жълта маркировка)

Пирели за гумите (видео)


Бокс

Ограничение по време на тренировките (км/ч): 60
Ограничение по време на състезанието (км/ч): 100
Загуба на време при преминаване през бокса: 24 сек
Най-бърз бокс (сек): 3.1
Дължина на бокса (м): 382

Гориво

Разход на гориво за обиколка (kg): 2.5
Загуба на време от гориво (сек/10 кг): 0.4

Спирачки

В режим на спиране: 11% от обиколката
Най-голямо натоварване при спиране: 6.41g (завой 14)

Спирачките (видео)


Стратегия

Брой спирания в бокса според Уилямс: 2-3
Кола на сигурността (шанс в %): 38

Настройки

Износване на гумите: средно
Износване на спирачките: ниско
Притискане: високо
Охлаждане: средно

DRS


(шракнете на снимката за пълен размер)

Място за използване на подвижното задно крило (DRS): (1) 752 метра преди завой 14 и (2) 98 метра след завой 16
Място за определяне на разстоянието до предния болид за активиране на подвижното задно крило (DRS): (1) в завой 12 и (2) 35 метра преди завой 16


Още информация за кръга в Китай (разгледай подробно):
Китай 2013 - Цитати, изявления, въпроси отговори ... всичко, което се отнася до състезанието в Китай

Още от сезон 2013:
Коментари

 
Все още няма коментари

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729