Как го правим - Огнян Тенчев

10/08/2013 14:57, Огнян Тенчев (drJeckyll), 68391/296655 прочита, 11 коментара

 

Ако сте прочели публикацията на Кирил Върбанов относно коментара му, то вероятно очаквате и подобни статии от другите коментатори на Формула 1 в България.

Отправих покана към Емилиян Стойков, Борислав Петров, Траян Сарафов и индиректно към Иван Тенчев. Да се надяваме, че скоро ще се отзоват :)

А дотогава нека да хвърля малко светлина какво се случва зад завесите на този сайт. Да, знам че аз не съм професионален коментатор, нито имам претенции да съм такъв. Все пак ще си позволя да напиша няколко изречения относно това, което си крие под коментара, който се пише на този сайт, когато има събитие на живо.

Въпреки, че това, което пиша по време на сесиите едва ли може да се нарече пълноценен коментар, то идеята която се крие зад него е по-скоро да се получи кратък регъстър на случващото се на пистата. И точно поради този факт, в коментара липсват типичните за студиото и коментара на живо разкази за пистата, колко е дълга, колко завоя има и т.н. Първо защото таз информация отдавна е достъпна на сайта в темите, които представляват обзор преди началото на уикенда и второ защото просто е невъзможно да се струпа толкова информация в кратко време в писмен вид.

Трябва да кажа, че при мен липсва така наречената подготовка във вида, в който я описва Кирил Върбанов. Това между другото е етап, който вероятно е задължителен за професионалния коментар. Повечето коментатори не се занимавам само с отразяването на Формула 1, но и на много други моторни (а и не само) спортове. Така, че за тях е важно да "натрупат" информацията преди да се появят на екран. От друга страна аз нямам такъв проблем, защото не приемам събитията като връх, който трябва да бъде покорен, след което отново да съберем сили и да покорим следващият. Да, събитията са циклични, последователността на действията също, но е много по-лесно просто да не излизаш от цикъла вместо постоянно да гониш влака. Затова аз всеки ден следя "Читанката", където се появяват около 90% от всички новини и слухове, които си струва да бъдат прочетени.

Същинският уикенд поне за мен започва в четвъртък (за Монако в сряда). Тогава започват да се появяват първите снимки от пистата и първите детайли по болидите, които си струва да бъдат забелязани. Тогава започва и "активният обмен" или нашенския си технически разбор с няколко дълбоко законспирирани потребители от сайта :) Това поне за сега ще си остане скрито. Резултата обаче са няколко десетки снимки, които обикновено споделям в чата на сайта, така че ако се интересувате от техническата част на Формула 1, то е добре да следите чата (или чат логовете) в четвъртъците и петъците.

Много сбита информация от промените по колите се опитвам да вмъкна в коментара в петък по време на първите две тренировки, които обикновено не са изпълнени с много събития, но пък резултати от тях са доста информативни.

Как обаче се случва самият коментар? Нищо по-лесно.

Самият коментар започва около 15 минути преди началото на сесията. Няколко встъпителни думи. Задължително какви са гумите. Ако вали или се очаква да вали каква е прогнозата.

Избягвам да съобщавам новини в коментарите,освен разбира се ако не се отнасят за различни наказания или пък голям скандал, какъвто се разрази с теста на Мерцедес и Пирели например.

Всички сте запознати с "Центъра за отразяване на живо". Моят не се различава от вашият с няколко малки разлики разбира се, но те са несъществени.Поне според мен за всеки, който коментира на живо има две изключително важни неща. Първото е разбира се картината. Второто нещо, което стана задължително е live timing-а.

Гледаш картината, следиш live timing-а и ... пишеш бързо. Мисля, че това може да покрие едно да кажем 70-80% от коментара. Разбира се вмъквайки няколко думи за евентуалните стратегии, кой с какви гуми кара/карал/има да кара, какви са актуалните разлики, какво е темпото, скъсява/увеличава ли се разликата и т.н. допълват всичко написано.

Много от феновете се дразнят на бъркането на пилотите. Между другото е много лесно да бъдат объркани. Лично аз първо гледам каската на пилота, след това камерата над главата му. Каските са лесно различими, камери не винаги, но е важно да се запомни, че пилота с по-малък номер в отбора тази година е с черна или необозначена камера, докато този с по-голям номер е с жълта камера.

Тук е задължително да кажа, че аз също слушам коментар. Но, не и български. Съжалявам да го кажа, но в момента коментара на български просто не е на ниво. Затова аз предпочитам да слушам Sky или BBC (те не излъчват всеки старт, но радиото им го има всеки път). Това доста помага при писането на моя коментар.

Следенето на twitter-ите на отборите и различни журналисти също помага. Затова и вече в "Центъра за отразяване на живо" има прозорец за twitter. Пробвайте го ще видите, че е много удобно.

След всяка сесия FIA публикува подробно информация за направените обиколки и постигнатите времена и скорости. Това помага изключително много за анализ на случилото се. Доста коментатори на живо се опитват да анализират данните в реално време. Това обаче ги ограничава до следенето само на няколко пилота и води понякога до доста странни заключение. Това пък дразни доста от феновете, затова аз избягвам да правя подобни анализи в реално време. Да, след сесията когато се видят всички данни може да се направи много по-добър и точен анализ. Е, може и пак да сбъркате :)

Предимството да пишеш коментар, е че няма така наречената сценична треска. Недостатък - можеш да кажеш по-малко неща и с по-малко думи. В този смисъл и в писането на коментар трябва да има баланс.

Колкото до чисто техническата част на коментара ... предполагам, че предизвикателствата пред мен са малко повече отколкото пред професионалните коментатори. В крайна сметка аз трябва да се грижа за малко повече неща от самото писане на коментар. Но, пък това прави нещата и по-предизвикателни :)

Обратната връзка в дискусията, която вие провеждате поне за мен е много важна. Затова и все още се стремя да я има тази дискусия, в която понякога страстите ескалират, та се налага и да въвеждам ред, след което да си получа поредната доза подмятания за пристрастност и т.н., но ... това си е част от играта открай време.

Хубаво е, че се появяват въпроси в дискусията, на които можем както аз така и вие да отговаряте в реално време и това я прави ценна.

Чисто технически следя и натоварването на сървърите, реагирам ако нещо се счупи, така че понякога се получават "малки" дупки в коментара :)

Това е от мен и се надявам скоро да имаме по няколко думи и от истинските коментатори :)


Още от сезон 2013:
Коментари

 
Todorov1983
fresh_todorov_at_abv.bg
Спор | Отговор
Много добре Док!!!
Рейтинг: [6|6|0.69] 6 / 6

Публикуван на: 11/08/2013 14:51

 
mitaka
dimitar.dimitrov_91_at_abv.bg
Спор | Отговор
Ние много ценим този сайт и информацията кояти ни достявяте !!! Всеки път в който съм вътре е удоволствие за мен Винаги точна и ясна прогноза за всичко което се случва в състезанието....а коментаторите по филм+...пълна трагедия за жалост...
Рейтинг: [7|7|0.72] 7 / 7

Публикуван на: 11/08/2013 19:47

 
tsiven
tsiven77_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Най-информиращото представяне на старт от F1 в България е точно този сайт! За един истински фен на F1 освен физическото присъствие на трибуните този сайт е най-емоционалното и информиращо място за следене on-line!
Рейтинг: [7|7|0.72] 7 / 7

Публикуван на: 11/08/2013 23:12

 
JM
jm7_at_abv.bg
Спор | Отговор
Може и да се счете за офтопик, но според мен просто, ако хората които са отговорни за излъчването на състезанията от формула 1 поне малко си мръднат пръста и внесат тези промени по овърлейя, няма да има нужда от коментар като цяло. Тогава и да бъркат пилоти и да говорят рали мисля, че няма да е от особено значение, защото абсолютно цялата информация, която е нужна на един фен ще бъде пред очите му. Ето за какво става дума:

Рейтинг: [8|10|0.54] 8 / 10

Публикуван на: 12/08/2013 11:35

 
Freeman
freeman75_at_gmail.com
Спор | Отговор
Какво да кажа..хората преди мен в коментарите са го казали!
Не виждам как ще гледам тренировка,квалификация и състезание,без да съм логнат тук! Огромно благодаря за прекрасната работа!
Рейтинг: [5|5|0.65] 5 / 5

Публикуван на: 12/08/2013 15:23

 
svet999
svet999_at_abv.bg
Спор | Отговор
И на мен сайта много ми харесва, както коментарите и тона на всички пишещи тук.
По време на състезание аз използвам приложението за андроид за live timing на таблет (тъй като видимата площ е по-голяма и има значение дали е таблет или смартфон.)
Според мен ако всички коментатори използват това приложения, а не Live timing-а от официалния сайт на F1, точността на коментарите ще се подобри многократно поради няколко предимства на получаваната информация, а именно:
- в един единствен прозорец се вижда всичката нужна информация за случващото се на пистата и извън нея
- карта на пистата с реалното разположение на всички пилоти
- информацията за флагове, наказания и много други излизат за кратко в pop-up прозорци за кратко и привличат вниманието
- има информация за питстоповете на пилотите - в коя обиколка, колко е продължил стинта и коко обиколки са направени с гумите
- и най-важното според мен за правилното разбиране на стратегиите на отбори и пилоти информация за вида на гумите с които карат пилотите в момента и на колко обиколки са
- и още много други малки предимства и статистики
Цената но това приложение е 50 лв. - не съм на процент
Аз лично разбирам много преди коментаторите кой кога ще минава през бокса и дали ще може с дадени гуми да завърши състезанието.
Предполагам, че на коментаторите им е трудно да следят всичката информация по време на живото предаване, но за целта може допълнителен анализатор да наблюдава случващото се и да подава малки бележки на водещите.
Дано написаното от мен да послужи на някой, било то и в Film+
А по време на квалификации приложението е безценно - даже и не поглеждам телевизора
Рейтинг: [4|4|0.60] 4 / 4

Публикуван на: 13/08/2013 14:24

 
rbr
vassil6ok_at_abv.bg
Спор | Отговор
Няма състезание без отворен f1.fen и за мен. Даже уикенда често съм на път, та се случва да го следя изцяло и само през телефона и точно тук този сайт е безценен, надявам се някой ден, Док, да имаш ресурси и желание да го оптимизираш по добре за мобилни устройства.

Иначе прочетох целия текст и през цялото време не можах да спра да мисля защо не си отправил и покана към всеобщите любимци Марков и Манчев да разкажат за тяхната подготовка

@ svet999 - обмислях да си купя приложението, но при положение че важи само за един сезон и всяка година трябва пак да се цъкат 20 паунда ми дойде в повече. иначе е много добро.
Рейтинг: [5|5|0.65] 5 / 5

Публикуван на: 13/08/2013 17:53

 
drJeckyll
drJeckyll_at_f-e-n.net
Спор | Отговор
@rbr: Към Марков има покана индиректна ... помолих Кирил Върбанов да му "намекне" ... колкото до Манчев ... нямам никакви контакти с него и ... май нямам и желание да започвам такива.
Рейтинг: [8|8|0.75] 8 / 8

Публикуван на: 13/08/2013 17:57

 
Страхотна работа Док! Ф1 фен е отворен всеки състезателен уикенд, независимо дали съм на работа, вкъщи или у приятели. Както rbr, аз също се надявам да ти се намери време за малка оптимизация за мобилни устройства. Продължавай в същия дух!
Рейтинг: [2|2|0.43] 2 / 2

Публикуван на: 15/08/2013 16:31

 
Sm0key
dj_kloc_at_abv.bg
Спор | Отговор
(clap)
Рейтинг: [3|3|0.53] 3 / 3

Публикуван на: 15/08/2013 18:21

 
LStaley
gruicho_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Док, сайта, информацията в него, коментарите и всичко прилежащо е това което един фен иска. След появата на този сайт определено мога да кажа, че желанието ми за следене на сесиите в Ф1 определено се повиши, така както бях в началото на фенщината ми Безкрайно благодаря за всичко което правиш.
Рейтинг: [2|2|0.43] 2 / 2

Публикуван на: 20/08/2013 10:38

 

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729