Бахрейн 2021

26/03/2021 09:41, Огнян Тенчев (drJeckyll), 1580/3905 прочита, няма коментари

 

Пак е месец март и пак очакваме началото на новия сезон от Формула 1.

Тази година отборите разполагаха с едва три дни тестове. Промяна, която беше направена заради заради въвеждането на система с токени, която целеше минимална промяна на болидите за този сезон. Отборите обаче бяха изненадани, след като Пирели решиха да променят конструкцията на гумите за този сезон. FIA пък промениха правилата за пода на болидите, като целта беше да се намали притискането, а от там и скоростта именно заради гумите. И така малките промени се оказаха не толкова малки.

Дали обаче реално нещо ще се промени на трасето? Миналогодишните шампиони Мерцедес, поне за момента изглеждат като губещи от промените. Болида им страдаше от притискане на задницата и няколко пъти видяхме напускания на пистата. Нещо доста нетипично в последните няколко години. Веднага се заговори, че промените на пода засягат доста повече болидите, които не са с "вдигната задница", но пък точно обратното се говореше, когато правилата бяха въведени. Слуховете за прегряване на скоростната кутия също съпътстваха Мерцедес. При всички положения обаче е твърде рано да отписваме Мерцедес.

На другия полюс пък са Ред Бул. Изглежда, че за разлика от друг път, този сезон ще започне силно за тях. Привличането на Серхио Перес също би трябвало да им помогне в битката за титлата при конструкторите. Дали наистина Хонда са стигнали и надминали нивото на Мерцедес от миналата година? И колко се е развил двигателя на Мерцедес за тази година? Още преди да сме видели реалната скорост и на двата отбора, Мерцедес и Ред Бул се опитаха да омаловажат собствените си постижения. Е, съвсем малко остава за да видим кой къде е.

И ако почти всички са категорични, че Мерцедес няма да са загубили много от доминиращото си положение и че Ред Бул са направили кратка напред, то пъзела зад тях е доста непредсказуем. Третите в класирането миналата година МакЛарън, бяха изправени пред предизвикателството да сменят двигател и то при всички ограничения наложени от FIA. Колко е голям компромисът и дали ще им позволи да останат начело на преследвачите? А те не са малко.

Представянето на Астън Мартин, които миналата година бяха Рейсинг Пойнт, а преди това Форс Индия са една от загадките този сезон. До голяма степен представянето им ще зависи от това на Мерцедес най-малкото заради споделените елементи в двата болида. Пристигането на Себастиан Фетел и бюджета, който вече не би трябвало да е проблем са предпоставка за добро развитие през сезона, но как ще започнат?

Алпин са другото ново име на решетката тази година. Освен синия цвят новото в отбора, който познавахме като Рено е завръщането на Фернандо Алонсо. И не само в Алпин, но и във Формула 1. Болида им изглежда малко странно, с подутия си капак на двигателя, но пък ако решението им работи, защо не?

Ферари са отново червени. Малко странно изглежда болида им с тъмно червеното в края на капака на двигателя, но ако двигателя под него е наваксал достатъчно конски сили, едва ли някой ще се оплаква от цветовете. Самите Ферари, както и клиентските им отбори Алфа Ромео и Хаас изглеждаха доволни от напредъка. Дали обаче ще е достатъчен?

Алфа Таури и по-специално новака в отбора Юки Цунода предизвика доста интерес още с появяването си. Разбира се бързите обиколки, които направи също накараха доста хора да заговорят, не само за напредъка на Алфа Таури, но и този на Хонда. Е, малко по-късно се разбра, че Цунода е използвал малко повече DRS, но кой ти гледа.

Алфа Ромео заедно с Алфа Таури бяха шампиони по навъртени обиколки в тестовете, но това не означава много, ако колата не е бърза. Не е ли прав Кими Райконен с това си изказване? А дали е бърза?

Почти сигурно е, че Хаас ще са на опашката. Ако не в началото на сезона, то в края. Болида им няма да бъде развиван, защото ресурсите ще отидат за колата за 2022, когато ни очаква голяма промяна в правилата.

Колкото до Уилямс, изглежда че финансирането вече не би трябвало да е проблем. Бяха привлечени няколко ключови фигури и фундамента за следващите сезона изглежда по-добре. Е, тази година едва ли ще са много по-напред от влизането в част две, но все от някъде трябва да се започне.


Информация


(шракнете на снимката за пълен размер)

Карта от Google

Дължина на пистата: 5.412
Брой обиколки: 57
Дистанция: 308.238
Отместване на финала спрямо старта: 0.246
Посока: по часовниковата стрелка
Най-бърза обиколка: 1:31.447 - Педро де ла Роса, МакЛарън (2005)
Най-висока скорост: 326
Средна скорост (км/ч): 204
Средна скорост в завоите (км/ч): 138
Десни завои: 9
Леви завои: 6
Брой смени на скорости за обиколка: 72
Най-дълъг участък с напълно натиснат предал на газта: 14 сек / 1050 м
Най-дълга права (м): 1205
Напълно натиснат педал на газта: 67% от обиколката

Даниил Квят за Бахрейн 2019

360 градуса - Карлос Сайнц

Виртуална обиколка с Люис Хамилтън (видео) - 2015

Виртуална обиколка с Люис Хамилтън (видео) - 2014


Гуми

Тип 1: Хард C2 (бяла маркировка)
Тип 2: Медиум C3 (жълта маркировка)
Тип 3: Софт C4 (червена маркировка)
Комплект за квалификацията: Софт C4 (червена маркировка)
Комплект 1 за състезанието: Хард C2 (бяла маркировка)
Комплект 2 за състезанието: Медиум C3 (жълта маркировка)

Пирели за гумите (видео)


(шракнете на снимката за пълен размер)


Бокс

Ограничение по време на тренировките: 80
Ограничение по верме на състезанието: 80
Загуба на време при преминаване през бокса (сек): 23.2
Най-бърз бокс (сек): 2.1
Дължина на бокса (м): 426

Гориво

Разход на гориво за обиколка (kg): 1.93
Загуба на време от гориво (сек/10 кг): 0.32

Спирачки

В режим на спиране: 18%
Най-голямо натоварване при спиране: 5.5g (завой 1)

Спирачките на Brembo (видео)

Спирачките (видео)


Стратегия

Брой спирания в бокса според Уилямс: 2-3
Кола на сигурността (шанс в %): 18

Настройки

Износване на гумите: 3/5
Износване на спирачките: 5/5
Притискане: 4/5
Охлаждане: високо

DRS


(шракнете на снимката за пълен размер)

Място за използване на подвижното задно крило (DRS): 1) 23 метра след завой 3, 2) 50 метра след завой 10, 3) 170 метра след завой 15
Място за определяне на разстоянието до предния болид за активиране на подвижното задно крило (DRS): 1) 50 метра преди завой 1, 2) 10 метра преди завой 9, 3) 110 метра преди завой 14


Още информация за кръга в Бахрейн (разгледай подробно):
Бахрейн 2021 - Цитати, изявления, въпроси отговори ... всичко, което се отнася до състезанието в Бахрейн

Още от сезон 2021:
Коментари

 
Все още няма коментари

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729