Гориво, килограми, измерване ... дисквалификация

16/03/2014 18:21, Огнян Тенчев (drJeckyll), 9365/21566 прочита, 25 коментара

 

Формула 1 този сезон се промени. Имаме нови правила, нови ограничения. Днес след първия старт доста фенове започнаха да задават въпроси след като Даниел Рикардо беше дисквалифициран заради преразход на гориво. Затова ще опитам да внеса малко яснота относно ограниченията спрямо горивото този сезон.

В опит да направи Формула 1 "по-екологична" FIA наложи ограничения относно използването на горивото. Ограниченията са в две нови направления.

Първо: от старта до финала на състезанието всеки пилот може да изразходва не повече от 100 кг гориво. Килограми а не литри, защото във Формула 1 отдавна се работи с килограми най-вече, защото теглото е важен фактор за болидите. Тук трябва да кажа, че в резервоарите на болидите има малко повече от 100 кг, защото пилотите трябва да изкарат болида на пистата от бокса, както и да го върнат там след края на състезанието, което вече е задължително. Освен това трябва да имат достатъчно гориво и за задължителната проба след финала. Ако пилот спре на пистата след края на състезанието, то в резервоара на болида му трябва да има достатъчно гориво за да стигне до бокса. Така в резервоара на болида преди началото на състезанието има 105-110 кг гориво. Цялостния разход може да се контролира лесно и тук едва ли ще има много спънки и така стигаме до второто ограничение.

Второ: ограничава се моментния разход на гориво на 100 кг/час. При разход обаче от 100 кг/час няма как пилот да стигне до финала, защото горивото му ще стигне само за първия час от състезанието. В действителност обаче пилотите пестят гориво и карат с доста по-малък моментен разход. Как обаче FIA контролира този разход?

 FIA сертифицира или хомологира (както повече ви харесва) датчици за разход, които се наричат разходомери или дебитомери. Те се произвеждат от фирмата GILL и работата по тях започна през 2011 година. Въпросните датчици са ултразвукови и принципа им на работа е доста прост. Датчика излъчва през преминаващия през него флуид ултразвук, като измерва времето за преминаването му и спрямо това определя скоростта на преминаващия флуид. Датчика има фиксирано сечение, което означава, че като знаем скоростта на флуида, лесно можем да определим разхода. Всичко това обаче се извършва от електроника, а самите датчици се калибрират индивидуално.

Този тип дебитомери се влияят от температурата на преминаващия флуид от плътността и вискозитета му. Според производителя дебитомера може да измерва моментен и постоянен разход, посока на флуида, температура, както и общо преминал дебит.

Както всяко измервателно устройство и този дебитомер си има точност. Според производителя му 52% от всички произведени дебитомери имат точност от 0.1%, а 92% от тях имат точност от 0.25%. Сами можете да сметнете, че грешката при преминал 100 кг флуид ще бъде под 250 грама.

И така стигаме до дисквалификацията на Даниел Рикардо днес заради моментен преразход, който на няколко пъти е минал границата от разрешените 100 кг/час. Ред Бул са били предупредени няколко пъти, но според тях дебитомера, който FIA е одобрила и който се използва не само във Формула 1, но и във WEC има много проблеми, не отчита вярно и създава много проблеми на всички.

Ако приемем думите на Кристиан Хорнер за чиста монета, то не става ясно, защото чак в неделя отбора решава да спори и да не съобразява с предупрежденията. Ако прочетете цялото решение на комисарите, то ще забележите, че драмата е започнала още в петък. Ред Бул са сменили веднъж дебитомера, отново са получили резултати, които не са ги удовлетворяли, но не са удовлетворявали и FIA. Ако се върнем на процентите и произведените датчици, то възможността на датчика да не работи е около 8%. Два дебитомера да не работят ... е, вие преценете. В крайна сметка отбора се връща към първия дебитомер и въпреки предупрежденията решава да разчита на собствените си измервания. Те се извършват директно на инжекторите и според Хорнер са 100% коректни, защото били ... калибрирани.

Кристиан Хорнер стигна обаче и по-далече, като директно заяви, че дебитомерите, които FIA е избрала не струват. Според него те създавали много проблеми, а освен това допусна, че е възможно да има отбори с повредени и дори отбори, които карат без такива дебитомери (или са изключени поради повреда). Твърде силни думи от Хорнер, които няма да му направят услуга при евентуално обжалване.

Хорнер обаче не уточни с какъв клас на точност се измерват или каква е допустимата грешка при тях, защото повярвайте няма измервателен уред, който да не греши в някаква степен. Няма да се задълбочаваме и да стигаме до измервателни лаборатории, сертифицирани такива и т.н. и т.н.

FIA изрично е посочила, че дебитомера им е първичното устройство по което ще отчита моментния разход. За съжаление нямаме достъп до техническите директиви, където е описан вторичния или заместващия начин на отчитане при установена от FIA повреда, но все пак знаем, че има алтернативен вариант. Ред Бул обаче отново не са се съобразили и са решили, че собственото им измерване е точно. Колко точно? С какво е сравнено и как е определено, че е точно не става ясно. Може би ще научим повече подробности след около месец, когато вероятно Ред Бул ще получат отговор на обжалването си. Ако разбира се се стигне до обжалване. Ред Бул имат 96 часа за да решат дали да обжалват или не, но ако разчитат, че ще оборят FIA просто с "нашето измерване е по-точно, защото е калибрирано ... " няма да успеят.

Надявам се това да е внесло известна яснота относно правилата и ограниченията за горивото този сезон. Ако имате въпроси или допълнителна информация, то коментарите по-долу са за това.


Още от сезон 2014:
Коментари

 
Изключително обстойно разяснение. Благодаря на д-р Джекил.
Рейтинг: [3|3|0.53] 3 / 3

Публикуван на: 16/03/2014 21:56

 
Благодаря!
Рейтинг: [1|1|0.27] 1 / 1

Публикуван на: 16/03/2014 22:22

 
tsiven
tsiven77_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Полезно инфо, разплетено!
Рейтинг: [1|1|0.27] 1 / 1

Публикуван на: 16/03/2014 22:34

 
DiDet0
dindiana_kn_at_abv.bg
Спор | Отговор
Мерси !
Рейтинг: [1|1|0.27] 1 / 1

Публикуван на: 16/03/2014 22:54

 
JM
jm7_at_abv.bg
Спор | Отговор
"Второ: ограничава се моментния разход на гориво на 100 кг/час."

Не е ли по-хубаво да се каже: ограничава се МАКСИМАЛНИЯТ разход на гориво на 27.8 грама на секунда ?

Т.е. просто двигателя ти не може да гълта повече от 27.8 грама гориво на секунда. Без да целя да обидя никого мисля, че така поднесена информацията е много по-ясна и разбираема за широката публика.
Рейтинг: [3|9|0.14] -3 / 9

Публикуван на: 16/03/2014 23:12

 
icko_we
smekish_at_yahoo.com
Спор | Отговор
@JM: ХАахахахахахаха това ме сцепи 27.8 грама на секунда
Рейтинг: [0|2|0.00] 0 / 2

Публикуван на: 17/03/2014 02:11

 
JM
jm7_at_abv.bg
Спор | Отговор
@icko_we: Не разбирам кое толкова те развесели ?! В крайна сметка кое кое би се схванало по-лесно: "Ограничението на моментната скорост е 27.8 метра за секунда" или "Ограничението на максималната скорост е 100 км/час" ?
Рейтинг: [3|8|0.16] -2 / 8

Публикуван на: 17/03/2014 04:59

 
JM
jm7_at_abv.bg
Спор | Отговор
Double post ...
Рейтинг: [1|1|0.27] 1 / 1

Публикуван на: 17/03/2014 04:59

 
Becko
v_tzonev_at_abv.bg
Спор | Отговор
И от мен хиляди благодарности Док за чудесната статия. Аз лично също имях много въпросителни около тази дисквалификация.
Рейтинг: [1|1|0.27] 1 / 1

Публикуван на: 17/03/2014 08:35

 
Chochone
livetiming_at_start.bg
Спор | Отговор
До къде стигнахме? Един сензор (съдия, маршал, стюард)...т.н. да диктува кой ще е бърз и кой не. И да има шашма от Ред Бул, и да няма дори , всичко това показва сериозни проблеми пред "новата ера" във F1. Разочарован съм от "спектакъла" в този му вид
Рейтинг: [3|3|0.53] 3 / 3

Публикуван на: 17/03/2014 11:28

 
BigFatLiar
boiadzhiew_at_abv.bg
Спор | Отговор
Винаги правилата са се определяли от ФИА и винаги е имало дисквалификации заради технически решение. Брабъм-а с вентилатор-а на пода, Тирел-а с 4-те предни колелета..... и още примери. Не знам дали е официално, но прочетох,че заради опасенията на отборите е било позволено да се увеличи /намали - кой както го разбира/ класа на точност на този датчик от 0,25% на 0,5% и е направено в интерес на отборите.
Рейтинг: [0|1|0.00] -1 / 1

Публикуван на: 17/03/2014 11:42

 
besnia3
besnia3_at_mail.bg
Спор | Отговор
Страхотна тема, смлято и премлято за обикновения зрител да зацепи, как редбул пробват старата песен с нов вокал (огъващите се крила помните ли ги? ами ф-дъкт?) Винаги ще има отбор с измама или хитрини наречете ги както искате. Въпроса е да не е така отявлено (фетел в състезанието правеше 10 обиколки по добри от на квалификацията си)(а обиколката от квалификацията му беше с секунда по добра от втория). Ами макларан? хамилтон стана шампион с сиво феррари... (крадени планове от шпиони и 100 милиона глоба) Хамилтон да не би да е виновен че отбора е крал разработките на друг, ама наказаха отбора, а сега редбул си измиват рацете с младия пилот (що ли се махна уебер)

Много се радвах за рикардо и не мисля че заслужава това, Фетел също не биваше да отпада. Яд ме е на отбора и на хилядите им изказвания и нападки, че видите ли- те не са толкова добри, просто останалите не струват. Наказаниято трябва да е за отбора, рикардо просто изпълнява.
Рейтинг: [1|5|0.05] 1 / 5

Публикуван на: 17/03/2014 11:55

 
Rsg1f1
rosen_the_game_at_abv.bg
Спор | Отговор
Какъв е смисъла от ограничаване на моментния разход ? Не им ли стига че да ограничат разхода за цялото състезание? Това вече е прекалено. До година две ще се състезават с електро болиди. Това вече не е онзи спорт който ме грабна с мъжката борба и каране на лимита. Жалка работа само ограничени това не може онова не може. Нищо чудно след няколко години да почнат да се състезават и 14-15 годишни просто болида сам ще се кара те само ще се возят.
Рейтинг: [4|4|0.60] 4 / 4

Публикуван на: 17/03/2014 13:32

 
drJeckyll
drJeckyll_at_f-e-n.net
Спор | Отговор
@BigFatLiar: Класа на точност не може да бъде променен. Измервателния уред така е произведен - с точно определен клас на точност. Когато се правят измервания винаги има грешки, но с определени алгоритми грешните данни могат да бъдат филтрирани. При тези алгоритми се задават граници в които се приема, че данните са коректни. FIA коригираха честотата на измерването, поне ако правилно съм разбрал документа им. С твърде скромна информация разполагаме ...

@Rsg1f1: Ако го няма ограничението е възможно в даден момент от обиколката да харчиш много повече и съответно да имаш много повече мощност в дадена част от обиколката. Така в квалификацията ще има специфични карти на двигателя, които няма да отговарят баш на правилата.
Рейтинг: [2|2|0.43] 2 / 2

Публикуван на: 17/03/2014 14:45

 
@drJeckyll: това означавали, че ограничението на дебита е директно свързано с това, че забраниха специфични карти за двигателя?
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/03/2014 18:15

 
drJeckyll
drJeckyll_at_f-e-n.net
Спор | Отговор
@pr3d4t0r: Ограничението е написано на хартия. Реално можеш да си харчиш повече, както направиха Ред Бул. FIA само го отчита и може да реагира след това. Не мисля, че е следствие, а по-скоро предпоставка да не се случват такива карти.
Рейтинг: [1|1|0.27] 1 / 1

Публикуван на: 17/03/2014 18:25

 
icko_we
smekish_at_yahoo.com
Спор | Отговор
@JM: Нищо лошо не съм имал предвид .
Смятам ,че ФИА си свърши работата на място - дали е Рикардо или някои друг няма значение ,като те хванат ,че мамиш няма оправдание.Няма другите да ми пестят гориво тоз да си кара без проблеми ааааааамаха!!!
Рейтинг: [1|1|0.27] 1 / 1

Публикуван на: 17/03/2014 18:52

 
ivan4o71
i.b.tanev_at_gmail.com
Спор | Отговор
Правилника затова е правилник, че да се спазва. обаче това беше най-безинтересното състезание от много време насам и това не е само мое мнение, за съжаление няма кой да ни чуе. Пилотите в миналото са били пример за подръжание, били са един вид гладиатори, а сега са само пионки. скоро накой ще седи зад накой волан с педали в бокса и ще управлява екрана
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/03/2014 21:53

 
besnia3
besnia3_at_mail.bg
Спор | Отговор
@ivan4o71: Пропусна да напомниш и за хилядите копчета ръчки и екранчета които трябва да следят, и да настроиват. Кими като се преби каза "играех си с бутоните", тая ера за която говориш не е много далеко в бъдещето. Както дядо ми казва "бе тея имат некви платки, чипове в главите си, така немойе да карат тва компютри го прават па ти си ги гледаи"
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/03/2014 02:32

 
sava411
sava411_at_email.bg
Спор | Отговор
@Rsg1f1: Без Пилоти ще е бъдещето
Рейтинг: [0|1|0.00] -1 / 1

Публикуван на: 18/03/2014 11:46

 
S.F_31
p.e.c.i.radev_1981_at_abv.bg
Спор | Отговор
Перфектна статия, която ми разясни много неща.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/03/2014 21:22

 
donjon
donjon_at_abv.bg
Спор | Отговор
Гепвам идеята на McLaren fan от клубс1 - махнете ограничението на моментния разход 100л/ч и да останат само стоте кила. На който не му стигат да дозарежда еднократно 20 кила в бокса, но да не сменя гуми при това спиране. Така гълтащите повече двигатели или стратегии или пилоти ще бъдат наказани с допълнителен стоп. Разбира се и тук има слабости, като напр SC няколко пъти или мокро, но идеята си я бива при настоящите жалки правила.
Рейтинг: [0|1|0.00] -1 / 1

Публикуван на: 19/03/2014 00:27

 
JM
jm7_at_abv.bg
Спор | Отговор
@donjon: Идеята на този McLaren fan е абсолютно безмислена, защото времето, което ще изгубиш при допълнителното спиране в бокса е равносилно на времето, което ще спечелиш от по-леката си кола. Само увеличаваш риска от загуба на време при самото спиране, при излизане на СК, при промяна във условията на трасето и т.н.

Между другото самото име на спорта : "ФОРМУЛА" = ОГРАНИЧЕНИЕ или ПРАВИЛО! А конкретно максималният дебит на гориво не е никак "жалко правило". Ако нямаше подобно ограничение и аз бях шеф на отбор като Катерам или Марусия винаги бих карал с поне двойно по-висок разход на гориво от останалите отбори, залагайки на вероятността състезанието да бъде прекратено, докато моите болиди водят състезанието и така да спечеля цели 22 точки. Ако се вземе нужната информация и се направят елементарни изчисления ще се види, че ако се задържиш достатъчно дълго време в спорта има много по-голяма вероятност да спечелиш повече точки по този начин спрямо конвенционалния. Като говорим за конвенционален начин - Катерам, Маруся и HRT до днес са взели учасите в 80 старта и все още не са спечелили нито 1 точка !!!
Рейтинг: [0|2|0.00] 0 / 2

Публикуван на: 19/03/2014 03:03

 
@BigFatLiar: Малко пояснение: шестколесните Тирели не са дисквалифицирани, а са си били напълно отговарящи на правилата. Друга е причината за отпадането на тази идея за следващите сезони и тя води до производителят на гуми Гудиър. Колкото до забраната на шестколесни автомобили - тя идва малко по-късно, след като Франк Уилямс започва да прави опити с автомобил с две двойки задни задвижвани колела. Причината за забрата тогава е безопасността - за да не се получи някой сакатлък при смяната на гуми в бокса. Ако сте гледали състезания от началото на 80-те години ще ви стане ясно, че опасенията са напълно оправдани. Общо взето тогава в питлейна е абсолютен безпорядък и може едва ли не всякакви хора да се мотаят там...
Рейтинг: [1|1|0.27] 1 / 1

Публикуван на: 19/03/2014 15:35

 
di_bichy
di_bichy_at_abv.bg
Спор | Отговор
Интересни факти и коментари, безинтересно състезание - ще кесим пред телевизоро този сезон...
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 23/03/2014 13:04

 

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729