Австралия 2014

13/03/2014 10:25, Огнян Тенчев (drJeckyll), 3486/7969 прочита, 5 коментара

 

Е, дойде. Да, сезон 2014 ще започне след броени часове, а всички ние сме на прага да разберем какво се крие зад едни от най-големите промени в правилата във Формула 1 от създаването и.

Промени в техническите правила, които доведоха до нов изглед на болидите, нови двигатели, нови системи за възстановяване на енергията. Нови спортни правила, нов формат на квалификацията ... Който не следил развитието на събитията в зимната пауза вероятно ще остане доста учуден, колко много промени всъщност има. Но, Формула 1 си остава Формула 1.

От доста време насам тестовете преди сезона не показаха кой знае какво. Почти всички обаче са категорични, че Мерцедес и вероятно Уилямс са най-вероятните отбори, които ще трябва да бъдат победени в първите няколко състезания. Уилямс остават отбора с най-добрата издръжливост на тестовете, докато за Мерцедес имаше няколко спънки. Ако разбрахме нещо обаче от тестовете, то е че отборите с двигатели на Мерцедес определено ще разполагат с най-добрия двигател в първите състезания.

Разбира се не е изключено да видим нещо неочаквано от Ферари, но те както и отборите каращи с техни двигатели поне на тестовете не загатнаха, че разполагат със скорост да се борят за първите редици в неделя. В състезанието обаче нещата може да изглеждат много различно. Тази година освен фактора гуми, отборите ще трябва да се съобразяват в много по-голяма степен от преди с фактора гориво. От старта до финала всеки пилот ще разполага само със 100 кг гориво. Това е намаление с около 30% от предишните сезони. Реално ще има няколко килограма повече, защото болида трябва да бъде изкаран на стартовата решетка и да се върне в бокса на собствен ход след състезанието и да даде задължителната проба, което е новост за тази година.  Освен това обаче има и още едно ограничение - 100 кг гориво за час. Тези фактори ще влияят много на състезателното темпо. Изобщо не се учудвайте ако чувате по радиото инструкции за пестене на гориво.

Отборите с двигатели Рено си имат проблем. Вероятно ще прочетете, че шампионите Ред Бул говорят за завършване в точките, Лотус че имат потенциал да победят този сезон и т.н., но простичкия факт е, че тези два отбора нямат състезателна симулация от тестовете. Катерам обаче имат и началото на сезона е най-големия шанс на малките отбори да спечелят най-после някоя точка. Маруся изглеждат много по-подготвени този сезон и вероятно ще имат превес над Катерам ... ако обаче колата им е достатъчно здрава. Обратно към Рено обаче. Рено признават, че не са решили всичките си проблеми, но по-големият въпрос е дали изобщо колите с техните двигатели ще стигнат до края на състезанието? Вече се говори, че някои отбори ще ограничат карането в третата тренировка за да пестят ресурси.

А говорейки за ресурси, то трябва да кажем, че наказанията за смяна на двигател или част от него може да "развали" сезона дори на някой сочен за фаворит отбор. Издръжливостта ще бъде на първо място тази година.

Както знаете най-голямата промяна тази година е завръщането на турбо двигателите. Те ще бъдат 1.6 литрови V6. Оборотите ще бъдат ограничени на 15 000, а очакваната мощност от двигателя около 600 конски сили. KERS остава в историята и ще бъде заменен от две системи - ERS-K и ERS-H. Първата ще използва енергията при спиране, както до сега, а втората енергията от отработените газове.

За целия сезон всеки пилот ще разполага с пет двигателя. Нека уточним, че под двигател се разбира двигателя с вътрешно горене, турбото, съвкупността от системи за възстановяване на енергията и системите за съхраняване на енергията. За целия сезон всеки пилот разполага с пет такива единици. Нищо не пречи някоя част от тази съвкупност да бъде заменена с друга от въпросните пет, но ако се стигне до замяна извън тези пет, то ще следва наказание с връщане на позиции назад на стартовата решетка. А от тази година въпросните наказания се пренасят и за следващото състезание. И ако всичко това ви се струва объркващо, то благодарете на отборите и FIA за това.

Разбира се скоростните кутии също подлежат на регулация. Те ще трябва да издържат по шест състезания, а не по пет, както беше до сега. Освен това обаче отборите няма да могат да променят предавателните числа за всяко състезание, а ще трябва да ги обявят преди началото на сезона. Турбо двигателите и "замразените" предавателни числа означават, че скоростните кутии ще могат да имат осем предавки, вместо седем, както беше до сега. Една смяна с случай, че някой сериозно е объркал предавателните си числа все пак е възможна през сезона.

Казваме сбогом и на използването на отработените газове за генериране на притискане. От тази година болида ще разполага само с един ауспух разположен в задната част над краш структурата. Видяхме малки крилца разположени над и под ауспуха вече, но ефекта от използването на изгорелите газове ще бъде много по-малък от предишните сезони. Няма го и малкото крило, което беше разположено до краш структурата. Самите задни крила ще бъдат с по-малък ъгъл, но пък DRS ще се отваря повече. Тези промени, заедно с по-големия въртящ момент от хибридните турбо двигатели ще направи задницата на болидите доста нестабилна.

FIA ни обещаха ниски носове тази година, но едва ли са предполагали, какво ще се получи в крайна сметка. Реакцията на феновете при представянето на болидите беше от бурен смях, до "о, боже ...". Ще свикнем, както всяка година и вероятно за 2015 FIA отново ще трябва да изяснява правилата, но защо изобщо трябваше да се стига до тези меко казано причудливи решения в предната част на болидите?

Няма как да подминем и промените в спортните правила. Като за начало промените в квалификацията, които учудващо бяха публикувани едва ... вчера. И така всеки пилот ще получава по един комплект гуми допълнително за квалификацията. Уловката е, че пилотите в топ 10 ще трябва да върнат този комплект след края на част три, като теоретично това би дало стимул на пилотите в топ 10 да карат, а не да стоят в бокса, както се случваш понякога миналата година. Всички останали пилоти обаче ще могат да разполагат с този комплект гуми в състезанието. Пилотите в топ 10 пък ще трябва да стартират с гумите, с които са записали най-доброто си време във втората част на квалификацията. Продължителността на частите на квалификацията също е леко променена - 18 минути вместо 20 ще бъде първата част, втората остава 15 минути, а третата става 12 минути вместо 10.

В опит да стимулират карането в първата тренировката FIA одобри използването на един допълнителен комплект гуми, но само в първите 30 минути. Също така вече е възможно в тези 30 минути резервен пилот да бъде в болида, а пред останалия час титуляра да кара.

Има и една любопитна промяна в наказанията. Комисарите вече ще могат да налагат наказания от пет секунди за "малки" провинения по време на състезанието. Това време може да бъде добавено към времето на пилота в състезанието или да бъде преседяно в бокса преди да започне работата по болида.

Доста промени, доста неизвестни. Какво обаче ще ни поднесе сезон 2014 едва ли някой може да предвиди ...

Информация


(шракнете на снимката за пълен размер)

Карта от Google

Дължина на пистата (km): 5.303
Брой обиколки: 58
Дистанция (km): 307.574
Отместване на финала спрямо старта (км): 0
Посока: по часовниковата стрелка
Най-бърза обиколка: 1:24.125 - Михаел Шумахер (2004)
Най-висока скорост (km/h): 287
Средна скорост (км/ч): 203
Средна скорост в завоите (км/ч): 150
Десни завои: 10
Леви завои: 6
Брой смени на скорости за обиколка: 60
Най-дълъг участък с напълно натиснат предал на газта: 10 сек /735 м
Най-дълга права (м): 843
Напълно натиснат педал на газта: 61% от обиколката

Виртуална обиколка с Люис Хамилтън (видео) - 2014

Уилямс за Австралия (видео)


Гуми

Основни: Медиум (бяла маркировка)
Допълнителни: Софт (жълта маркировка)

Пирели за гумите (видео)


Бокс

Ограничение по време на тренировките (км/ч): 60
Ограничение по време на състезанието (км/ч): 80
Загуба на време при преминаване през бокса: 19.6 сек (2009), 17.9 сек (2010), 21 сек (2012), 26.8 сек
Най-бърз бокс през 2013 (сек): 2.1
Дължина на бокса (м): 280

Гориво

Разход на гориво за обиколка (kg): 1.7
Загуба на време от гориво (сек/10 кг): 0.3

Спирачки

В режим на спиране (% от обиколката): 15
Най-голямо натоварване при спиране (g): 5.78

Спирачките на Brembo (видео)

Спирачките (видео)


Стратегия

Брой спирания в бокса според Уилямс: 2
Кола на сигурността (за състезание) %: 50

Настройки

Износване на гумите: средно/ниско
Износване на спирачките: високо
Притискане: високо

DRS


(шракнете на снимката за пълен размер)

Място за използване на подвижното задно крило (DRS): 1) 762 метра преди първият завой, 2) 510 метра преди трети завой
Място за определяне на разстоянието до предния болид за активиране на подвижното задно крило (DRS): 13 метра преди 14ти завой


Още информация за кръга в Австралия (разгледай подробно):
Австралия 2014 - Цитати, изявления, въпроси отговори ... всичко, което се отнася до състезанието в Австралия

Още от сезон 2014:
Коментари

 
JM
jm7_at_abv.bg
Спор | Отговор
Док, снимката на темата в секция "Публикации" е на Интерлоагос ...
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 13/03/2014 15:42

 
drJeckyll
drJeckyll_at_f-e-n.net
Спор | Отговор
@JM: Глупав кеш
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 13/03/2014 15:44

 
JM
jm7_at_abv.bg
Спор | Отговор
@drJeckyll: То не е кой знае какво, но знам, че си перфекционист.

Също така ми е интересно при положение, че предавателните числа са замразени как отборите ще се справят с различни писти като Монако и Монца ?! Ще удължат само крайните предавателни числа, за да стигнат за писти като Монца или пък в писти като Монако няма да се използват всички 8 предавки ?
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 13/03/2014 15:58

 
tsiven
tsiven77_at_yahoo.com
Спор | Отговор
@JM: Понеже сега го прочетох по-внимателно, разбрах че имат право на една промяна в предавателните числа през сезона! Може би са пресметнали момента кога да направят това!
Рейтинг: [1|1|0.27] 1 / 1

Публикуван на: 16/03/2014 17:32

 
JM
jm7_at_abv.bg
Спор | Отговор
@tsiven: Днес много внимателно гледах състезанието. Водещите отбори като Мерцедес, РедБул и Ферари въобще не вкарваха 8-ма предавка по време на състезанието. Даже не вдигааха особено високи обороти на 7-ма ... Определено 8-ма предавка са я оставили за Спа, Монца и други подобни.

Много ми е интересно също така какво значи "една промяна на предавателните числа" ? Т.е. от #1 можеш да ги направиш #2 и да трябва да караш с #2 до края на сезаона или от #1 можеш да ги направиш #2 и после пак да ги върнеш към #1, когато си пожеалеш ?!
Рейтинг: [1|1|0.27] 1 / 1

Публикуван на: 16/03/2014 22:44

 

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729
tune-grudge
tune-grudge
tune-grudge
tune-grudge
tune-grudge
interoffice
interoffice
interoffice
interoffice