Защо KERS през 2009-та е грешка

13/03/2009 20:40, Огнян Тенчев (drJeckyll), 1019/1826 прочита, няма коментари

 


Как мислите защо?

Ето защо:

KERS няма да подобри състезанията във Формула 1. Няма как да го направи, просто защото никой от нас не иска да гледа как пилотите се изпреварват като натискат просто едно копче и се изстрелват напред. От друга страна обаче пилота, който бъде изпреварван също може да натисне копчето и тогава резултата от цялата работа е нулев.

KERS тежи. Да и то много. Доста от пилотите са свалили килограми за да компенсират теглото което ще добави KERS. Колкото е по-тежка една кола толкова по-малко възможност имат отборите да разполагат баласт за да разпределят масите. Ето и къде идва и голямата издънка на FIA и по-точно на Макс Мозли - KERS не е задължителен тази година. Браун GP няма да използват KERS през тази година и цялата им кола е направена с мисълта, че няма да ползват KERS. Малки отвори за радиаторите което подобрява аеродинамиката, по-лека кола, по-добро разпределние на масите и резултата е очевиден 1:18.926. Никой дори не се доближи до това време. Да, FIA имат перфектното извинение - ами ние не сме ви карали, нали? Само дето никой не може да знае дали наистина авантюрата KERS си струва преди да го разработи.

Не е доказано, че KERS е безопасен. Помним как механик на BMW пострада от токов удар. Помним и опасността за пожар във фабриката на Ред Бул, причинен от батерия за KERS. Иначе за пилотите са разработени специални облекла и обувки.

А знаете ли, че са препоръчали на пилотите да скачат (?!) от колите за да не пострадат от токови удари? 

Сега си помислете, ако има инцидент на пистата с кола която разполага с KERS колко още ще се усложни обстановката.

KERS е скъпо удоволствие. Доста пари се похарчиха за нещото което не всички ще ползват. А и през 2010 KERS ще бъде стандартизиран. Тогава защо беше цялото това харчене? Всъщност помните ли, че Хонда бяха едни от първите които имаха KERS още през септември миналата година. Пари на вятъра. А си имаме и криза, намалени продажби на автомобили ...

Доста ресурси също отидоха на вятъра, и резултата също е виден - МакЛарън са на дъното поне за сега, но пък са един от малкото отбори които заявиха, че ще ползват KERS още от първото състезание. Днес са си признали, че не са достатъчно бързи, но имат още 4 дена тестове преди първият старт. Е да видим дали ще се стегнат и ще се изплуват.

За мен KERS през 2009 е грешка. А за вас?

Още от публикации:

Коментари

 
Все още няма коментари

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729