Мерцедес W08 (представяне)

23/02/2017 10:03, Огнян Тенчев (drJeckyll), 1817/5806 прочита, 1 коментар

 


Днес Мерцедес представиха W08 - болидът с който Люис Хамилтън и Валтери Ботас ще се състезават през сезон 2017.

Официалното представяне започна малко след 14:10, за когато беше обявено. Представянето беше чрез 360 градусова камера, но за сметка на това качеството изобщо не беше добро. Може би беше по-добре да се придържат към по -традиционни технологии, но пък това е Формула 1 нали?

Мерцедес ще публикуват снимки, видео и интервюта почти до вечерта, така че темата ще се обновява постоянно.

По-рано през седмицата Мерцедес загатнаха с няколко изображения, че и тази година болида им няма да бъде с нос на който има издатък. Не е ясно все още дали ще има перка на акула, защото от изображенията не можеше да се направи категоричен извод.
(авторски права на снимките - мерцедес)

(снимки от twitter)

https://twitter.com/MercedesAMGF1/status/834716391831900161/video/1

https://twitter.com/MercedesAMGF1/status/834659063111700484/video/1

https://twitter.com/MercedesAMGF1/status/834766810272636931/video/1Съвсем очаквано Мерцедес ни представиха един доста развит болид, който е няколко крачки напред от всичко, което видяхме до момента. За новия двигател на Мерцедес също се говори, че е доста доразвит, което пък означава, че нищо чудно отново да нямат кой знае каква конкуренция на пистата и този сезон.

Първото нещо, което видяхме на размазаното видео с което Мерцедес ни подразни е липсата на перка на акула. Това обаче ще се промени. Поради силния вятър днес, Мерцедес са решили да слагат капака с перката, а да се придържат към конвенционалното решение, което за Мерцедес е широк ръб на капака, подобен на този който ни показаха Уилямс на компютърните модели.

Вече знаехме, че носа на Мерцедес няма да има да има издатини и до голяма степен Мерцедес са запазили подхода си от предишните години. Къс нос с два къси пилона до предното крило. Под носа е разположен отвора койото захранва S-duct, а на носа пред номера на пилота е изхода. Решението е подобно на досега използвано от отбора.

Предното крило продължава традицията на Мерцедес с оформянето на тунел и множество каскади. Вероятно ще бъде променено до началото на сезона.

До стойките на огледалата са разположение малки вертикални крилца, които дори са извити в горния си край. Малки елементи, които показват, колко напред са Мерцедес в аеродинамиката на болида си.

Кутиите за радиаторите са доста малки. Отново виждаме голям въздухозаборник над главата на пилота, разделен на части. Решение, което Мерцедес използваха миналата година и което е широко взаимствано от останалите отбори. Горната част на отвора е по-дълга от долната и така гледан от страни придава усещане за агресивност.

Под носа има две плоскости, които са доста масивни. Форс Индия вече ни показаха подобни. При Мерцедес те са изнесени леко встрани. Всяка от тях е съставена от три части, като долната част е извита и има няколко нареза. Такива сложни елементи бяха използвани от Мерцедес и миналата година.

Колко напред в аеродинамиката са Мерцедес се вижда най-добре от елементите около кутиите за радиаторите. При форс Индия такива елементи почти липсваха. При Уилямс и Заубер бяха в съвсем начален стадии. Рено ни показаха интересна интерпретация, но при Мерцедес нещата са на съвсем друго ниво. Виждаме три вертикални плоскости една зад друга със съответните релефи. В предната част на пода има дори малко крилце. Подобни детайли рядко могат да бъдат видени при представянето на болид.

Над дефлекторите виждаме "рога", които приличат на бумеранг. Те са разположени пред кутиите за радиаторите и разделят въздуха, който трябва да постъпи в кутиите за радиаторите и този, който трябва да бъде отведен покрай тях към задната част на болида.

Оформлението на кутиите за радиаторите подсказва, колко усилия са вложени за да бъде събрано всичко без загуба на пространство. Гледан отгоре болида е изключително събран в задната си част. Това донякъде се дължи на оформлението на каросерията. Веднага след радиаторите са оформени две "комина" от всяка страна на болида. Подобно решение, но далеч не толкова екстремно имаше при МакЛарън през далечната вече 2014 година. При тях обаче комините стигаха чак до задното окачване, докато Мерцедес са събрали всичко това в много малко пространство. Отново виждаме колко много място има на пода. И говорейки за пода правят впечатление разрезите пред задните гуми, които обаче сега са разположени под ъгъл.

Тепърва ни предстои да видим колко далеч са стигнали с дифузьора и оформянето на пространството над пода в задната част на колата, но някои снимки загатват, че и там има много детайли, които тепърва ще откриваме.

В заключение единственото, което може да се каже е, че Мерцедес отново са пред всички, които видяхме до момента като развитие и детайли. Дали обаче ще са първи ... ако не друго, то със сигурност ще са между първите.

Обновено на 23/20/2017, 17:29: Вече започнаха да се появяват различни интересни подробности от болида на Мерцедес.

Като за начало Валтери Ботас се появи на пистата, като на болида имаше нов аеродинамичен елемент. Можете да видите на снимките T образния елемент разположен пред задното крило. Гледката не е красива, но пък ако решението е легално ще доведе до "изчистване" на въздуха към задното крило. Това разбира се може лесно и бързо да бъде изкопирано от останалите отбори.

Най-вероятно в правилата е останала дупка от правилата до момента, защото като размер и позиция този елемент се намира на мястото на досегашното задно крило.

Подобен елемент обаче може бързо да бъде забранен от FIA заради безопасността. Интересно е защо обаче Мерцедес го показват толкова рано, а не изчакаха последния тест. Най-вероятно просто искат да насочат вниманието ни към него, а не към нещо по-любопитно.

По-любопитното, което се появи обаче е новото предно окачване. Поне аз до момента не съм виждал подобно във Формула 1 (или нямам спомен за такова). На снимките можете да видите как са подходили Мерцедес, а какви са преимуществата тепърва ще става ясно.Още от сезон 2017:
Коментари

 
Субективното му мнение е, че е доста красив
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 23/02/2017 17:18

 

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729
tune-grudge
tune-grudge
tune-grudge
tune-grudge
tune-grudge
interoffice
interoffice
interoffice
interoffice