Ферари SF70H (представяне)

24/02/2017 07:59, Огнян Тенчев (drJeckyll), 2161/6654 прочита, 2 коментара

 


Ферари представиха кратко видео с болида си за сезон 2017, който ще се нарича SF70H.

Представянето започна в 10:45 и продължи само няколко минути. Видяхме за кратко колата и стоящите около нея пилоти.

(авторски права на снимките - Ферари)

(снимки от twitter)

https://twitter.com/Gianludale27/status/835072574820397057Въпреки краткото представяне, на снимките можем да видим доста интересни детайли от новия болид на Ферари. Първото ми впечатление не беше кой знае колко положително, може би защото не се виждаха много детайли. Ферари обаче са вложили доста усилия в аеродинамиката и това личи.

Малко или много стандартен нос с издатък, който имат всички до момента без Мерцедес. Виждаме S-duct на носа, като отвора под носа е подобен на този при Мерцедес. Под носа има и няколко доста агресивни плоскости, които са изнесени навън като при Мерцедес, но не са с толкова прорези.

Виждаме и огромни кутии за охлаждане на предните спирачки. Повечето отбори до момента показаха решения със скрити кутии, докато при Ферари те са просто големи. Виждаме и няколко малки крилца разположение над предното окачване. Подобни малки елементи има доста. Присъстват и при огледалата, но там по подобие на Мерцедес са вертикални. Малки крилца има и пред кокпита от двете страни на болида.

При поглед отгоре виждаме завърналите се големи дефлектори, които изглеждат доста красиво с изваяните си комплексни форми.

И така стигаме до може би най-интересното нещо в този болид поне отвън. Отворите за радиаторите. Погледнати отпред те изглеждат меко казано странно. Доста малки към кокпита и доста по-големи от външната страна. От вътрешната страна може да се види и малко разделение с решетка. Погледа отгоре обаче разкрива, че всъщност отворите за радиаторите са доста по-назад, а отпред виждаме една много сложна структура, състояща се от хоризонтален елемент започващ пред отвора за радиатора. Тя преминава във вертикална, като към нея има прикрепен друг вертикален елемент. Структурата отново става хоризонтална и завърша в кокпита. Всичко това е разположено пред отвора за радиатора. Подобни сложни структури сме виждали и преди. МакЛарън MP4/23 е добър пример. Под цялото това нещо обаче има разположен още един вертикален елемент, който е с два хоризонтални прореза. Няколко пъти вече писах, че в тази част от болидите ще виждаме много промени през сезона.

Въздухозаборникът над главата на пилота е сравнително малък. Или поне в сравнение на тенденцията да се копира големият въздухозаборник на Мерцедес, който пък беше изкопиран от Торо Росо.

Отзад болида е доста събран. Може би не толкова, колко Мерцедес, но ако се вгледате можете да видите колко е изрязан под червената част на каросерията към пода. На пода пък има няколко нареза, които също са под наклон, като при Мерцедес.

Няма как да се разминем с перката на акула. Тя обаче е допълнена с хоризонталното крило, което Мерцедес вчера изпробваха. Вече стана ясно, че в правилата са останали размери от миналата година, което прави този елемент легален, макар и не особено красив. Явно ще виждаме подобни "закачалки" и на други болиди.

На вертикалните плоскости на задното крило могат да се видят няколко вертикално разположени ръба. отборите отдавна използват подобни решения, но обикновено те са хоризонтални. Интересно е също, така че Ферари не използват нарезите в горната част на плоскостта с отворена предна част. Тенденция която бързо беше изкопирана и която за първи път показаха Торо Росо. Два пилона има към задното крило на Ферари, за разлика от единичните, които видяхме до момента. Любопитно е, че Ферари са единствения отбор, който показва болид с monkey seat. Този елемент обаче често изчезва и се появява върху болидите, така че вероятно и другите отбори ще експериментират.

Очевидно Ферари са работи доста по аеродинамиката. Сега остава да видим дали работата им ще се потвърди и на пистата.


Chassis in carbon-fibre and honeycomb composite structure
Ferrari longitudinal gearbox
Servo controlled hydraulic limited-slip differential
Semiautomatic sequential and electronicallycontrolled gearbox with quick shift
Number of gears: 8 R
Brembo ventilated carbon-fibre disc brakes(front and rear) and brake by wire rear brakes
Pushrod front suspensionPullrod rear suspension
Weight with water, lubricant and driver 728 kg
OZ wheels (front and rear) 13"

Capacity: 1600 cc
Max revs: 15,000
Supercharging: Single Turbo
Fuel flow: 100 kg/hr max
Fuel capacity: 105 kg
Configuration: V6 90°
Cylinders: 6
Bore: 80 mm
Stroke: 53 mm
Valves: 4 per cylinder
Injection: 500 bar – direct

Battery energy (per lap): 4 MJ
MGU-K Power: 120 kW
MGU-K Max revs: 50,000 rpm
MGU-H Max revs: 125,000 rpmОще от сезон 2017:
Коментари

 
Един опит за сравнение на моделите 2017 / 2016
А както след всяко представяне, на F1Fanatic можете да видите интерактивно сравнение на двата модела
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 24/02/2017 13:10

 
За пореден сезон съм с положителна настройка гледайки скоростта в тези статични болиди! Червенкото отново се надявам... този сезон да е по-конкурентно.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 25/02/2017 09:15

 

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729
tune-grudge
tune-grudge
tune-grudge
tune-grudge
tune-grudge
interoffice
interoffice
interoffice
interoffice