Обратно на часовниковата стрелка

18/10/2011 20:50, Димитър Димитров (dimitroff), 1206/2752 прочита, 21 коментара

 


Авторски материал публикуван със съгласието на автора му - Димитър Димитров.

Има нещо странно и сбъркано в пистата Йеонгам в Южна Корея.

Влажността на въздуха в цяла Корея, и особено в Йеонгам, е доста по-висока от обичайното, но не е това. Посоката на движение на болидите там е обратна на часовниковата стрелка. Пистата е построена направо върху морето, ако приемем, че земята под трасето не е естествена, а създадена от човека. Трасето почти не се ползва за други моторни състезания, което не е добре от гледна точка на поддръжката й, а както научихме в неделя щяла да стане градска писта, когато около нея построят град. Може би после ще стане и второ Монте Карло, когато направят и яхтено пристанище. Има нещо сбъркано в това, но не мога категорично да се произнеса какво точно!?

Пистите с посока на движение обратна на стрелката на часовника нямат добра съдба, ако се намират в северното полукълбо. Най-пресен пример е пистата Истанбул парк. След 6 години и много българи на трибуните, Истанбул парк вече е само резервна писта в календара, ако състезанието в Бахрейн догодина отново пропадне.

Същото се е случило и с трасето изградено в паркинга на хотел Цезар Палас, на което е провеждано състезанието за така наречената Голямата награда на Цезар Палас или Гран при на Лас Вегас, както е по-известна. Надпреварата е имала само две издания през 1981 и 1982 година. Пилотите не я харесват, не само защото е в обратна посока, но и защото в пустинята Невада едва ли е най-приятното място за пилотиране на болид, в чийто кокпит губиш доста течности. Въпреки това причините, поради които спира да се провежда са прагматични - заради липса на достатъчно публика. Звучи познато ...

Яс Марина в Абу Даби, има само две години зад гърба си (тази е третата) и само бъдещето ще покаже дали проклятието на северното полукълбо ще застигне и нея. Вече и Йеонгам има две години стаж, но там нещата също изглеждат странно.

Пистите в южното полукълбо и около екватора, с посока обратна на часовниковата са доста по-успешни. Сигурно е от магнитното поле, но няма да го разнищваме сега.

Да се върнем на Йеонгам. Учудващи неща станаха там. Всичко започна още през миналата година. Състезанието, ако може да се нарече така, поради многобройните и изключително дълги серии от обиколки зад кола на сигурността, бе решаващо за титлата и точно в него, след доста странна пилотска грешка отпадна водачът в класирането при пилотите тогава - австралиецът Марк Уебър.

Тази година състезанието бе решаващо единствено относно титлата при конструкторите, като първенството на Ред Бул бе толкова добре завързано в кърпата на Австрийският отбор, че дори Александър Македонски не би могъл да разсече Гордиевия, пардон Хорнеровия възел. Да не говорим, че единственият Александър на пистата – Jenson Alexander Lyons Button изобщо не бе в състояние да разсече нито празника, нито възела Хорнер и след надпреварата каза, че това не била неговата писта.

Всички погледи и надежди бяха насочени към другият британец в отбора на Макларън. Люис Хамилтън успя да победи непобедимите в квалификациите Ред Бул. За пръв път през сезона Хамилтън имаше правото и привилегията да потегли пръв. Стартът бе успешен и сравнително чист от инциденти, но както признаха веднага след състезанието от Макларън, „мистериозна” липса на притискане в предната част на болида, не само доведе до липса на възможности Хамилтън да спечели надпреварата, ами и за малко да го лиши и от второто място. Мартин Уитмарш сигурно вече е открил проблема с липсата на притискане, но решението му определено е „след дъжд качулка”. Вече нищо не може да се направи през този сезон и то да е свързано с думата „титла”.

Много странно бе поведението на Витали Петров в шестнадесетата обиколка, когато увлечен в желанието си да изпревари Фернандо Алонсо, пропусна да спре в завоя и се блъсна в задната част на болида на Михаел Шумахер. Виборгската ракета, както му казват руските коментатори определено надцени себе си в желанието да спечели позиция от Фернандо. От тази катастрофа спечели най-много именно „изпреварения” Алонсо, който успя да навакса загубеното, заради късно си влизане в бокса. Появилата се кола на сигурността събра пилотите в колоната и състезанието започна за втори път.

Може да ви изглежда странно, но най-бързите коли на правата бяха тези на Торо Росо. Хайме Алгерсуари и Себастиян Буеми непрекъснато увеличаваха темпото на правата в края на състезанието и ако бяха толкова добри и по завоите, едва ли щяха да финишират седми и девети, а можеха да се борят с Филипе Маса за шестото място. Самият Филипе също свърши нещо „странно” в състезанието. Той така и не освободи място на съотборника си Фернандо Алонсо на пистата и се наложи отбора да прави размяната в бокса. Всъщност „по-неразбираемо” бе поведението на състезателните инженери на Ферари, защото Роб Смадли така и не се реши на репликата: „Филипе, бейби, Фернандо е по-бърз от теб!”, а Андреа Стела пропусна да прошепне с италианския си акцент на Алонсо тайната за изпреварване на съотборника.

В края на надпреварата се случи и немислимото – Фернандо Алонсо – двукратният световен шампион произнесе репликата: ”Предавам се! Предавам се!” (Сигурно репликата бе произнесена два пъти именно защото е двукратен!). Тук драмата в Корея се превърна в комедия на абсурда. Реплика като тази, пък било и казана на шега, или пък с цел заблуда на противника, не може да бъде простена на пилот от Порше суперкъп, а какво остава за шампион от Формула 1. Хейки Ковалайнен не се предаде цял сезон и в Корея завърши четиринадесети. Каза, че това бил успех. А той е пилот, който е печелил Гран При на Унгария и е бил седми в генералното класиране при пилотите в два различни сезона, с два различни отбора.

Много неочаквано и странно на фона на случващото се през сезона до момента бе това, че въпреки всички подпомагащи изпреварванията системи, на Йеонгам, най-интересната част от състезанието бе, не момента на изпреварване на един пилот от друг, а именно невъзможността това да се случи…

Странни реплики и резултати събра в едно Гран При на Корея през тази година, въпреки това бе чудесна надпревара и сама по себе си бе уникална.

Състезанието свърши, но след него необичайните събития не приключиха. Толкова противоречив, като чувства, подиум отдавна не сме наблюдавали. Когато тримата пилоти се качиха на почетната стълбичка, видяхме само една искрена усмивка. Хамилтън и Уебър толкова насилваха лицата си да образуват гримаса, прилична на положителна емоция, че сигурно развиха доста лицевите си мускули. И двамата бяха недоволни и разочаровани, въпреки, че Хамилтън успя „все пак и въпреки всичко”, а Уебър „донесе” титлата при конструкторите на Ред Бул.

... има нещо странно и ужасяващо в движението срещу посоката на часовниковата стрелка. Противоестествено ми е движението по пистата наляво – не мога да го разбера.
Точно в тази посока на движение загина един великолепен млад мъж, един пилот преминал през достатъчно надпревари, един шампион в Инди кар и двукратен победител на Индианаполис 500.

Дан Уелдън – първият британски пилот след Джим Кларк и Греъм Хил - победител в най-американското автомобилно състезание, посланикът на автомобилните спортове по света, загина нелепо на пистата Лас Вегас Мотор Спидуей - писта, с посока обратна на часовниковата стрелка ...

Оригиналът на статията се намира тук.
(материалът е препечатан с позволението на автора му Димитър Димитров - водещ на предаването Автохоризонт по БНР, всяка неделя от 18:15 ч
)


Още от сезон 2011:
Коментари

 
kartagen27
kartagen27_at_abv.bg
Спор | Отговор
Аз не виждам нито логика нито основание една писта да бъде заклеймявана заради посоката на движение ... дали налява или на дясно няма значение ... пистата е може би най доброто ново трасе и е нелепо да се сравнява с Турция и Лас Вегас ...
Рейтинг: [6|8|0.46] 6 / 8

Публикуван на: 18/10/2011 22:06

 
Е, този анализ не ми допадна никак. Правиш грешката като мен по Български (която все още се опитвам да я отстраня, ама все не се получава), логически, граматически, пунктуационно всичко е вярно, но изказът, свързването между примерите и последователността е толкова разбъркана, че аз от това "разсъждение" като взема да режа парчетата, които са ненужни спрямо това, което си тръгнал да коментираш, аз ще извадя сигурно 100-150 думи, които ще ми трябват. Другото, как можеш да казваш, че "по часовниковата стрелка" че е по-смъртоносно и опасно отколкото по обратната посока? Просто за мен тука няма място за анализ и свързване.. Поне аз така разбирам темата, сега, други ще изразят несъгласие в мен, но аз така ги разбирам. Виждам, че се опитваш да направиш коментари за всяко състезание под формата на критика и разсъждения, но конкретно в случая не се получиха нещата. Най-добрата критика за мен правят Los Minidrivers и хората като Култард, Ървайн и Хил може би.
Рейтинг: [8|12|0.43] 8 / 12

Публикуван на: 18/10/2011 22:15

 
За първи път и в този саит да има безсмислена тема(новина) която е безпочвена измислена от човек с фантязия и много свободно време.
Рейтинг: [5|7|0.41] 5 / 7

Публикуван на: 18/10/2011 22:42

 
kimi444
ffeerraarrii_at_mail.bg
Спор | Отговор
Аз съм твърдо ЗА такива писти. Просто и аз не виждам смисъл в това да ги пренебрегваме заради посоката им.
Рейтинг: [2|4|0.18] 2 / 4

Публикуван на: 18/10/2011 23:04

 
Аххххх. Нямаш право да объркваш името на най-великият пилот във Формула 1 за всички времена - Джими КларК не Кларс !!!
Рейтинг: [4|4|0.60] 4 / 4

Публикуван на: 19/10/2011 00:41

 
Fernanda_Alonso
denica.sqrova_at_abv.bg
Спор | Отговор
Ако не забеляза веднага сле прекрачването на финиша фернандо се паркира на изхода от бокса, което значи че няма гориво. Няма смисъл да ти казвам какво става, когато един пилот няма задулжителното количество гориво в болида си след състезание. Не мислиш ли че това е причината за репликата "I give up." Не мислиш ли че А.Стела му е казал по радиото, че му свършва горивото. Аз съм сигурна че Фернандо е знаел това.Той просто си е правел сметката до кога може да кара на такива обороти до края
Рейтинг: [4|9|0.22] -1 / 9

Публикуван на: 19/10/2011 07:26

 
И Сена загива на такава писта, която вече също я няма в календара.
Рейтинг: [3|3|0.53] 3 / 3

Публикуван на: 19/10/2011 09:13

 
@mertol: Благодаря! Този коментар ТРЯБВАШЕ да бъде написан. Изключителна наблюдателност. Много точен отговор на текста - право в десятката!!!
Рейтинг: [2|6|0.12] -2 / 6

Публикуван на: 19/10/2011 09:40

 
Това тук какво беше, честно казано не разбрах. Може би анализ на състезанието или пък на техническите показатели на пистата или може би на някакви физични закони или парапсихология. Поредния напън за анализ, верен колкото беше анализа за Хамилтън. Радвам се обаче, че пусикетката му е пуснала или се е сдобрил с баща си или си е намерил мениджър може би или най-вече че Маса беше далече от него, но Хамилтън показа класа в Корея. И едно голямо браво на Уебър за чистата битка.
Рейтинг: [3|7|0.19] -1 / 7

Публикуван на: 19/10/2011 10:06

 
hooligan_sk
veselin_at_netinfocompany.bg
Спор | Отговор
Това майтап ли е? Ама че глупост...
Рейтинг: [3|5|0.27] 3 / 5

Публикуван на: 19/10/2011 10:58

 
donjon
donjon_at_abv.bg
Спор | Отговор
Приятен текст. Радвам се че автора споделя мислите си дори и без да отстоява ярка теза, а по-скоро като импресии. Допада ми възможността именно такива идеи да се споделят, независимо, че може да не съм напълно съгласен.
Рейтинг: [1|5|0.05] 1 / 5

Публикуван на: 19/10/2011 13:58

 
На мен пък ми беше интересна статията. Всеки си има право на мнение, не виждам защо го приемате като технически анализ точно. Просто го приемете като малко разнообразие, на който не му харесва, не е длъжен да го чете. На мен лично ми харесва тази серия от авторски статии, които Док публикува напоследък.
Колкото до посоката - интерсно какво е мнението на пилотите? Може би за тях е предизвикателство?
@Димитър Димитров: Всъщност и Яс Масина е построена "върху морето".
Рейтинг: [1|3|0.08] 1 / 3

Публикуван на: 19/10/2011 14:04

 
@Fernanda_Alonso: Всъщност в резервоарите на болидите има отделение, което събира 1 литър гориво, което не може да изтече към двигателя - точно заради правилото, което имаш предвид. Така че дори болид да изгасне без гориво, пак ще може да спази правилото за предоставяне на гориво за изследване на съдържанието. Не, че това прави коментара ти неверен, просто малко допълнителна информация.
Рейтинг: [2|2|0.43] 2 / 2

Публикуван на: 19/10/2011 14:11

 
binev_out
ivo_binev_at_abv.bg
Спор | Отговор
@Радо: Нещо не си разбрал статията за резервуара,колега.Има една малка сонда в която се намира,количество гориво което е нужно за теста на ФИА,НО то може да бъде изгурено!
Рейтинг: [0|2|0.00] 0 / 2

Публикуван на: 19/10/2011 18:01

 
miretyuyu
miretyuyu22_at_abv.bg
Спор | Отговор
На мен пък много ми хареса статията! Хора, не го приемайте като някакъв анализ, а като интересни и случайни или не факти за тези писти!
Рейтинг: [1|3|0.08] 1 / 3

Публикуван на: 19/10/2011 22:32

 
ХАХАХАХАХАХААХАХ много се смях за нехаресваните писти който са обртани на ч.с. и все пак заради Индия ли или незнам каква е тази мания ,аз мисля че само нашият автор е обсебен от такъв тип идея ,в природата си има насоченост и тя е или по часовниковата стрелка най-често или на обратно .....
Рейтинг: [0|4|0.00] 0 / 4

Публикуван на: 20/10/2011 11:30

 
Или хубаво или нищо. За тази статия - нищо!
Рейтинг: [0|4|0.00] 0 / 4

Публикуван на: 20/10/2011 15:05

 
user
jeliazkov.p_at_gmail.com
Спор | Отговор
Не дочетох статията. Стори ми се безсмислена.
Според мене вероятността тази писта да не остане дълго в календара е доста голяма, но не бих търсил връзка с нейната посока. По скоро причината ще бъде финансова, свързана с алчността на един невисок възрастен човек.
Рейтинг: [2|4|0.18] 2 / 4

Публикуван на: 20/10/2011 15:48

 
Fernanda_Alonso
denica.sqrova_at_abv.bg
Спор | Отговор
@Радо: знам това, но благодаря че го поясни. просто не исках да се обяснявам на дълго и широко
Рейтинг: [0|2|0.00] -2 / 2

Публикуван на: 20/10/2011 21:15

 
NedkoKrastev
Krystev_at_abv.bg
Спор | Отговор
НЕВЕРОЯТНА статия, написана в духа на късия разказ! Не мога да разбера коментарите, нима всички очакват една статия да е факти и анализи? Това според мен си е една статия написана с творчество!
Рейтинг: [0|2|0.00] 0 / 2

Публикуван на: 21/10/2011 22:05

 
mpk_1000
mpk_1000_at_mail.bg
Спор | Отговор
Няма логика да се правят подобни изводи, свързани с посоката, по която се кара дадена писта. Посоката на всяка писта се залага при самото проектиране. Затова в моторните спортове се кара на различни писти, с различни конфигурации. Тук идва майсторлъка на пилота - да се нагоди към съответното трасе, на механиците - да направят съответните настройки и т.н. Карал съм картинг в "обратна" на нормалната посока на пистатите във Варна и Пловдив - мога да ви гарантирам, че е все едно да караш на съвсем друго трасе - променя се линия, точки на спиране - изобщо всичко.
Рейтинг: [0|1|0.00] -1 / 1

Публикуван на: 23/10/2011 18:32

 

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729
tune-grudge
tune-grudge
tune-grudge
tune-grudge
tune-grudge
interoffice
interoffice
interoffice
interoffice