Под знака на Сена

19/12/2011 10:54, Огнян Тенчев (drJeckyll), 1163/2366 прочита, 8 коментара

 


Авторски материал публикуван със съгласието на автора му - Димитър Димитров.

Сезон 2011 година, във Формула 1, вече е история.

Наградите са раздадени, световните шампиони са същите, както и през предния сезон. Ако не бяхме гледали Формула 1 от 2000 до 2005 година щяхме да кажем, че сезонът е бил скучен. Доминацията на Себастиян Фетел, с творението на Ейдриън Нюи бе толкова сериозна, че си спомнихме годините на червената скука.

За мен обаче сезонът премина под знака на Сена.

17 години. Не са нито кръгла годишнина, нито сакрално число... Но именно в 17-тата годишнина от смъртта на Аертон Сена да Силва, сезонът във Формула 1 мина под неговата звезда. Дали заради филма, появил се по екраните и на DVD в началото на година, дали заради множеството подражатели на пистата, или защото Бог е решил да ни припомни за него, не знам, но през тази година името на Сена бе споменавано многократно повече, в сравнение със всеки друг сезон след трагичната му гибел.

Едно от главните действащи лица през годината - Ейдриън Нюи още през месец май ни припомни, че не е искал да остава във Ф1 след смъртта на Сена. „Имах малко коса на главата през 1994 година, но след инцидента с Аертон и тя опада” – сподели аеродинамика на Ред Бул. Въпреки трагедията, обаче той остава в голямата надпревара и печели множество титли със своите болиди, включително и последните две с Ред Бул.

През годината, най-обсъждани бяха инцидентите между двама пилоти, които носеха жълти шлемове, също като Сена. Единият от тях бе Люис Хамилтън, който открито се сравняваше, още преди началото на сезона, с великия бразилец. Младият британец успя да сбъдне мечтата си и да покара шампионския Макларън МР-4/4 от 1988 година. Хамилтън е световен шампион във Формула 1 и вероятно голям почитател на Сена, но много малко от поведението му на пистата тази година може да се нарече достойно за наследството на трикратния световен шампион. Бразилският пилот на Ферари – Фелипе Маса също носи жълт шлем, но за разлика от Хамилтън не се е вманиачил в идеята, че е новият Сена. През сезон 2011 година, Маса участва в доста инциденти на пистата заедно с чернокожия британец. Двамата дори влязоха в открита война, но в крайна сметка, на бразилска територия се сдобриха. Дали духът на Сена има нещо общо с това – никой не може да каже…

Разбира се, най-сериозната причина сезонът да мине под знака на името Сена се корени във факта, че племенникът на Аертон - Бруно Сена седна в болида на Рено, Случайно или не, той носеше цветовете на онзи трудно управляем Лотус от 80-те години, в който Аертон Сена записа първата си победа в Португалия.

За съжаление, онзи потенциал, за който говореше Аертон през 1993 година, когато Бурно бе на 10 години и караше картинг, така и не можа да се разкрие. Болидът на Рено, стартира сезона с успехи и два подиума в първите две състезания, но когато дойде реда на Бруно Сена да се качи в него, вече трудно се бореше за влизане в десетката.

Хубаво напомняне за Аертон Сена бе шлема на Бруно от последните три състезания от сезон 2011. Той бе изработен с дизайн, по повод 20-годишнината от третата световна титла на Аертон.

Михаел Шумахер също напомни за Сена по своему. В Гран при на Индия немецът на няколко пъти пресече напряко един от шиканите на пистата. За подобно преминаване, Сена бе наказан през 1989 година в последното състезание, в което се сблъскаха с Ален Прост. Заради връщането му на пистата напряко през правата, а не през шикана бразилецът бе наказан по безмилостен начин. Бяха му отнети точките и Световната титла. Прост стана шампион, а отбора на Макларън подаде контестация срещу собствения си пилот, в защита на истината, че Сена бе наказан несправедливо. Историята, както е известно се повтаря, но като фарс, затова след преминаванията на Шумахер напряко през правата, а не през шикана в Индия, бе въведено ново правило, за сезон 2012, което забранява подобни маневри...

Малко или много, за Сена напомни и изказването на Йос Верстапен, че Шумахер е спечелил първата си титла с болид, който не е отговарял на правилата. В началото на сезон 1994 година Сена също споделяше такива съмнения...

Сред лошите примери с немски произход се нареди и световния шампион Себастиян Фетел, който в последното състезание в Бразилия, каза по радиото, че се чувства като Сена през 1991 г. Това немско чувство за хумор, не се хареса много не само на заклетите почитатели на Сена, но и на всички свързани с Формула 1…

Така или иначе, за добро, или за лошо, шампионският сезон на Себастиян бе белязан от спомена за Аертон Сена – най-обичания шампион във Формула 1.

Въпреки казаното до тук, независимо от нашата оценка, е чудесно, че през 2011 година толкова много събития и действия на пилоти на пистата ни припомниха за великият бразилски пилот, който е идол за младите пилоти и завинаги ще бъде в сърцата на феновете.

Защото е хубаво да си спомняме за най-добрите, които са в по-добрия свят - само така те се завръщат при нас.

Оригиналът на статията се намира тук.

(материалът е препечатан с позволението на автора му Димитър Димитров - водещ на предаването Автохоризонт по БНР, всяка неделя от 18:15 ч)

Още от сезон 2011:
Коментари

 
arapah
arapah_at_abv.bg
Спор | Отговор
Защо много малко от поведението на Хамилтън може да се нарече достойно за наследството на три кратния СШ,нима Сена не се е борил с нокти и зъби и понякога с цената на всичко,понякога и напук дори ако не е той и прекият му противник да не е,сега само знаят да се оплакват и да мрънкат и за най малкото да наказват ,въобще не виждам база за сравнение от преди и сега!
Рейтинг: [2|10|0.07] 2 / 10

Публикуван на: 19/12/2011 16:14

 
mclaranist1
mclaranist1_at_abv.bg
Спор | Отговор
Все пак Сена си е Сена. ТОва име е икона за Ф1. Може би ще си остане синоним на скорост, страст, агресия, величие и т.н. Както Ърнхарт е икона за НАСКАР, както Андрети за Индикар, така и Сена е за Ф1. Но според мен, е тъпо някой да се ,,сравнява" със Сена. Било то Хам, Фетел или който и да било. Айртон ще си остане един единствен. Съвременната Ф1 е далеч от това което беше дори в началото на 21в, така че вече не може да се правят сравнения, но някак за мен пилотите карали преди 21в имат моето ОГРОМНО възхищение. Но нека изчакаме и ще видим дали в съвременната Ф1 няма да изгрее нова звезда от ранга на Сена, не че сега ги няма. Все пак един АЛонсо, Хам, Фетел, Бътън, Кими, Шумахер, това са си все велики пилоти които ще влязът в историята на този феноменален спорт
Рейтинг: [7|7|0.72] 7 / 7

Публикуван на: 19/12/2011 17:22

 
@mclaranist1 Напълно подкрепям думите ти... много точно си го казал
Рейтинг: [1|1|0.27] 1 / 1

Публикуван на: 19/12/2011 19:16

 
binev_out
ivo_binev_at_abv.bg
Спор | Отговор
Здравейте!Първо за статията:
Какво толкова този Хамилтън ви бърка в здравето.
Времее да проумеете,че е един от малкото карачи на пистата.Защото той си е истински карач.Не го интересуват гуми,схеми тактики,молитви и други глупости.Той е на пистата просто за да кара.А това че Ф1 е прекалено политически и наистина изкуствено усложнен спорт не значи,че е лош пилот,човек или нещо друго.
Доказаго за пореден път в Бразилия.Знаеше,че кутията му няма да издържи,знае,че не може да спечели,но дава газ мъжката за да изпревари маса.И точно по-този показатели няма по близък до Сена на пистата.Това плачете,Фетел не е Сена и не е Шумахер,той си е Фетел,Хамилтън пък си е Хамилтън.
Чувствал се бил като Сена - никой не му дреме как се чувстваш бе чиитър!!!
Рейтинг: [0|6|0.00] 0 / 6

Публикуван на: 20/12/2011 12:30

 
Малко настрана от темата Сена (мисля, че ми дойде в повече говоренето за него напоследък, макар че през 88-ма точно заради него загледах Ф1): момента с нелегалните коли винаги го е имало: дори самия бразилец през 87-ма е дисквалифициран заради по-широки спирачни канали, ако не се лъжа.

Та, идеята ми беше за нелегалността: от доста време я има, къде е очевидна, къде е на ръба на правилата, затова се научих да не взимам Ф1 толкова насериозно - за разлика от по-младежките години, когато се палех доста.
Само се върнете назад в годините да видите колко технически скандали е имало.
В днешно време нещата са доста по-урегулирани, съгласен съм, и все пак има толкова големи дупки за интерепретиране, че Браун не успяха да ги спрат навреме.
Дано 2012 да е по-консервативна, че не ми се гледа още един 2011 сезон ...
Рейтинг: [3|3|0.53] 3 / 3

Публикуван на: 20/12/2011 15:00

 
Рейтинг: [3|3|0.53] 3 / 3

Публикуван на: 20/12/2011 21:54

 
Всяка следваща публикация е по-смешна от предишната, а абзаца за Шумахер е върха на простотията на този автор.
Рейтинг: [3|9|0.14] -3 / 9

Публикуван на: 22/12/2011 15:50

 
Статията си е много добра и исторически ерудирана харесва ми
Рейтинг: [2|5|0.14] -1 / 5

Публикуван на: 26/12/2011 03:23

 

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729
tune-grudge
tune-grudge
tune-grudge
tune-grudge
tune-grudge
interoffice
interoffice
interoffice
interoffice