Промените които очакват Формула 1 през 2015 година

02/01/2015 11:26, Огнян Тенчев (drJeckyll), 2588/6201 прочита, 1 коментар

 

В края на миналата година на заседание на WMSC (World Motor Sport Council) бяха одобрени някои промени в спортните и техническите правила на Формула 1 за 2015 година.

Вече знаете за одобрения календар на Формула 1 за 2015 година, в който се появи състезанието в Корея. То вероятно няма да се състои, но пък вероятно представлява заобикаляне на съществуващите правила относно броя на новите двигатели, които всеки пилот може да полза през сезона. През изминалата година всеки пилот можеше да разполага с пет двигателя и съпътстващите го системи, докато за 2015 година тази бройка трябваше да бъде четири. Уловката е, че това важи само ако насрочените състезания са 20. В случая обаче имаме насрочен и одобрен календар от 21 състезания, което пък ще увеличи разрешените двигатели отново на пет.

Двойните точки в последния старт тази година не промениха с почти нищо класирането при пилотите и конструкторите и съвсем логично няма да бъдат прилагани догодина. Остава въпросът защо на изобщо ги имаше през 2014, но да оставим това недомислено решение в миналото.

Рестартите от място, които се появиха в първоначалните правила за 2015 година ще отпаднат. Отборите са изразили доста съмнения относно сигурността и затова промяната, която се предвиждаше няма да се състои.

След инцидента на Жул Бианки на пистата Сузука тази година FIA започна да тества "виртуална" кола на сигурността. Миналия сезон след няколко петъчни тренировки системата беше изпробвана. Идеята е на опасните за състезателите и маршалите места, където обикновено биват показвани двойни жълти знамена пилотите да не се състезават, а да се движат с ограничена скорост. Това ще спести излизането на реална кола на сигурността.

Ако състезанието бъде спряно по някаква причина пилотите ще трябва да се върнат в бокса, като се наредят на изхода му по реда на пристигането си, а не да застават на стартовата решетка.

След като механиците на Ферари продължиха да работят по болида на Алонсо на старта в Белгия, сега FIA променя правилата относно 15-те секунди преди старта. В Белгия Алонсо получи наказание от 5 секунди, но ако това се случи догодина наказанието ще бъде старт от бокса. Ако и това не се случи, то пилота ще трябва да престои в бокса 10 секунди.

Наказанията за допълнителни двигатели също ще бъдат променени. От догодина няма да има наказание за смяната на целия комплект на задвижващата система. Наказанията обаче ще бъдат сумирани за всеки допълнителен елемент, който бива използван. Освен това наказанията няма да бъдат пренасяни в следващото състезание, а позициите които се пренасяха досега ще бъдат трансформирани в добавено време. Ако местата са между 1 и 5, то пилота ще получи пет секунди добавено време, което трябва да престои при редовен бокс или ще бъде добавено след състезанието. Между 6 и 10 добавеното време ще бъде 10 секунди при същите условия. От 11 до 20 позиции пилота ще получи наказание от преминаваме и спиране в бокса. Ако местата са повече от 20, то наказанието ще бъде преминаване през бокса и престояване 10 секунди.

Комисарите получават и ново наказание, което може да бъде прилагано по време на състезанието - десет секунди добавено време, което може да бъде престояно при редовен бокс или добавено след края на състезанието.

Новото наказание за опасно освобождаване от бокса вече е преминаване през бокса и спиране за десет секунди. Ако пилот не изпълни това наказание, то ще получи ново според преценката на комисарите.

Вече няма да се налага комисарите да решават колко болида ще отпадат в първите две части на квалификацията, защото това ще бъде записано в правилата. Ако участниците са 24, то в първите две части отпадащите ще са седем. При 22 участници, отпадащите в първите две части ще са шестима и т.н.

Вече няма да се налага колата на сигурността да изчаква изостаналите с обиколка пилоти да се присъединят към колоната след като изпреварят веднъж лидера. Колата на сигурността ще може да се върне в бокса веднага след като изостаналите с обиколка задминат лидера.

Имаме и няколко промени в техническите правила.

Теглото на болидите ще бъде увеличено с още един килограм до 702. Първоначалната промяна беше с 10 кг до 701 кг.

Забраната на FRIC системите ще бъде вписана в правилата за 2015 година.

Предпазващите панели разположени отстрани на кокпита ще бъдат по-високи с цел да бъде предпазена главата на пилота.


Още от сезон 2015:
Коментари

 
JM
jm7_at_abv.bg
Спор | Отговор
"В Белгия Алонсо получи наказание от 5 секунди, но ако това се случи догодина наказанието ще бъде старт от бокса. Ако и това не се случи, то пилота ще трябва да престои в бокса 10 секунди."

Е как въобще е възжмоно пилота да избегне наказанието за старт от бокса, че да получи наказание от 10 секунди допълнителен престой ?! В смисъл, ако това въобще е възможно по някакъв начин, не мисля че ще има пилот, който да не предпочете 10-те секунди престой. Това реално е с пъти по-леко наказание спрямо старт от бокса.

"Вече няма да се налага колата на сигурността да изчаква изостаналите с обиколка пилоти да се присъединят към колоната след като изпреварят веднъж лидера. Колата на сигурността ще може да се върне в бокса веднага след като изостаналите с обиколка задминат лидера."

Тъкмо си мислех, че не може да се измисли по-глупаво правило от това, а те взеха че успяха да надминат глупостта си !!!

Защо просто не накарат изсотаналите пилоти да отбият и да изчакат всички останали да ги изпреварят?! Пистите са предостатъчно широки, а и колите през това време се движат с изключително ниска скорост. Цялата работа би отнела максимум 10 секунди, а и след като всички останали пилоти са предупредени за тази маневри риска от инцидент при подобни обстоятелства би бил Нулев.
Рейтинг: [2|5|0.14] -1 / 5

Публикуван на: 03/01/2015 00:55

 

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729