Формула 1 и титлите

17/12/2013 12:12, Огнян Тенчев (drJeckyll), 2633/6935 прочита, 13 коментара

 

Абсурд. Абсурдно е във Формула 1 да има само две титли и то само една за пилотите.

Вероятно това се е въртяло в главата на човека предложил последното супер-дупер допълнение към спорта наречен Формула 1, а именно титла за най-много на брой първи позиции през сезона.

Само, че въпросният човек вероятно не знае, че ние това в България отдавна сме го измислили. Даже сме го кръстили подобаващо - тиквен медал! Е, да не е като да кажеш титла, обаче пък звучи яко а?

Такааа ... обаче какво са само две титли при 22-ма пилота на пистата. Трябва малко повече да се постарае FIA. Затова нека помогнем и ние феновете. Та нали FIA нас слуша и ни дари с безкрайно интересното решение за 2014 - двойни точки в последното състезание!

Само минути след като FIA обяви решението си фенове, анализатори и журналисти се втурнаха да пресмятат, какво ще се случи с шампионатите до момента, ако това правило беше в сила. Ама недейте така мили хора. FIA се грижи за нас, за да може винаги да ни е интересно.

Затова учредявам нова титла! Тя ще носи името "Истинския шампион" и ще се присъжда на пилота, който е ... е, който е истински шампион без миловидното удвояване на точките. Разбира се така през 2008 година щяхме да имаме Шампион Фелипе Маса (не само за няколко секунди) и "Истинския" шампиона Люис Хамилтън. През 2012 "Истинския" шампион щеше да бъде Себастиан Фетел, а просто Шампион Фернандо Алонсо. Не е ли яко а? Като гледам снимките от Галата на FIA, то не виждам проблем да се качат на сцената още десетима човека ... нищо работа.

Разбира се веднага трябва да учредим и една титла за най-много подиуми през сезона.

След като решихме какво ще правим с пилотите в челото, да видим, какво можем да направим за да "украсим" и края на редицата. Все пак и там има пилоти нали? Тези от вас, които се навъртат от няколко години на сайта си спомнят "Малкия шампионат". Време е FIA да го учреди официално нали? Ще си имаме и Шампион от "малките" отбори.

Веднага учредявам и титлата "Карък на годината". Ще я печели пилота с най-много отпадания поради технически причини.

Следва титлата "Лошото момче". Пилота с най-много инциденти и наказания ми се струва като най-вероятния кандидат да прибере този трофей.

Завършването на всяко състезание е факт, който кара Макс Чилтън да бъде много горд този сезон. Как да не му дадем една титла за "Мистър постоянство"?

Но, като казах "мистър", та защо FIA да не направи едно ... как ли му се казва ... конкурс! И без това в Монако често виждаме снимки на пилоти и половинките им да дефилират, та "Мис" или пък "Мисис" Формула 1 ми се вижда, като подходящо име за титла. Ама това няма нищо общо със спорта, ще кажете. Че кой пък е казал, че Формула 1 е само спорт? Поне последната мода показва, че FIA и FOM доста често поглеждат отвъд океана и ни говорят за шоу. Точка! Титлата е учредена.

За пилотите такава титла не е нужна, първо защото под каската много много не им личи колко са красиви, па като я свалят кой изобщо може да се мери с Бритни Розберг?

И като казах отвъд океана, та там има един шампионат с коли, на които има огромни надписи с номерата им. Казват му НАСКАР. И за да не остане FIA по-назад вкара в правилата догодина всеки пилот да си има собствено номерче. Готина идейка. Разбира се няма никакъв смисъл номерата да са добре различими от зрителите, те просто трябва да са някъде там ... все пак кое е по-важното: да има постоянни номера или пък зрителите да ги виждат? Разбира се, че ако застанете точно пред болида и ... или пък ако пилота слезе от болида си и му загледате каската ... изпадам в някакви досадни подробности.

Но след толкова приказки да видим каква титла можем да измислим ... примерно за най-много различни каски през един сезон? Тц ... не става Фетел ще ги печели всичките. Но пък виж титла за най-видим или разпознаваем номер може ... същото с обратен знак също може. Нещо като малинка или къпинка или каквото там им дават на актьорите за най-тъп филм.

Хм ... дали ни стигат толкова титли? Давайте и вие предложения де ... няма само аз да тикам FIA напред я!


Още от сезон 2013:
Коментари

 
Макар предложенията от текста да са идейни, аз заставам твърдо против тенденциозното оценяване единствено на качествата на пилот и кола. Ами пилотите, които не са нито много бързи нито много бавни, нито много красиви, нито много грозни? И те душа носят, и те със спонсори подписват.
Освен това що за скука: в началото интересно, после започваш да разбираш спорта и вече почти можеш да предвидиш кой може да се представи добре и кой не. Кой би гледал такова представление?

За това с цел раздвижване на сюжета и в духа на спецификациите към гумите Пирели предлагам да се въведе в шампионата Колелото на късмета!
Наградите могат да варират от опрощаване на наказания, през точки за някои от многото паралелни шампионати до едра и дребна бяла техника.
Рейтинг: [3|5|0.27] 3 / 5

Публикуван на: 17/12/2013 13:37

 
rusnakapz
rusnakapz_at_abv.bg
Спор | Отговор
Майтапа си е майтап,но тия от FIA като гледам много не си го слагат на сърце мнението на феновете и се ръководят само от някакво извратено разбиране за съвременна Формула и шоу.Да живее глупостта,но все повече познати който гледат Формула 1 пропускат все по-често да гледат състезания.Давай Бърни Формула 1 все още не е заличена напълно, дай един последен напън да отиде всичко стойностно от този спорт в историята.Продажни псета и нещастници са тия от FIA и FOM.
Рейтинг: [6|8|0.46] 6 / 8

Публикуван на: 17/12/2013 13:44

 
eddim
eddim_at_dir.bg
Спор | Отговор
Ами то титлата "Карък на годината" безапелационно тази година се печели от Уебър. Единствения на който два пъти се налага да пилотира само с три колелета. А, и веднъж забавиха да му сложат гориво за квалификацията. За останалите "дребни" технически и тактически неудачи няма да споменаваме.
За "лошото момче" има обаче конкуренция, макар и Грожан да изостана значително от Малдонадо (този сезон де).
За Макс Чилтън е титла за "Мистър постоянство". Това също е ясно. За "Мистър" и "Мис" Формула 1 ще има спорове.
Рейтинг: [5|5|0.65] 5 / 5

Публикуван на: 17/12/2013 14:51

 
Аз предлагам титла - Най-недооценен пилот и Нико Хюлкенберг ще е почетния победител всяка година, докато не си намери достойно място в челен отбор.
Иначе по-сериозно, за новите 'промени' бих казал, че за пореден път ФИА се осраха.
От доста време си мисля, че примерно 1 точка за пол е добър начин поне малко да се стимулират съботните зрители, пък и в последната третина няма да гледаме 4-5 пилота въртящи обиколки, а другите се чешат по дупките и се чудят защо не са си по хотелите вече. Странно ми е, защо всички бяха против на последното гласуване наскоро... Абе направо, да вземат да направят 2 състезания - 1 съботно и 1 неделно като в ДжиПи2, вместо да се занимават с това, кои да са номерата на пилотите или с какъв парфюм да се напръскат за почетната стълбичка...
Рейтинг: [1|3|0.08] 1 / 3

Публикуван на: 17/12/2013 16:01

 
Shumi
stoicho.marinov_at_gmail.com
Спор | Отговор
Циркът явно става пълен!И ако продължават така много скоро никой няма да гледа Формула 1.Аз вече я гледам доста по-рядко от преди,когато я гледам,гледам състезанията на класическите писти.
После нямало зрители по новите дестинации!Ми как да има бе?!!!
Хората да не са луди да си дават парите за нещо,което с всяка изминала година става все по-голяма простотия,която се режисира от 5-6 човека и няма нито една свястна битка за позиция НА ПИСТАТА за 20 състезания!Кво да й гледаш на Формулата освен класическите състезания,където туко виж се получило някое качествено състезание.
Рейтинг: [3|5|0.27] 3 / 5

Публикуван на: 17/12/2013 18:49

 
Todorov1983
fresh_todorov_at_abv.bg
Спор | Отговор
Оффффффф,реве ми се,що не съм господ,само за един ден!!!!
Рейтинг: [5|5|0.65] 5 / 5

Публикуван на: 17/12/2013 22:35

 
jechko
jeimii_at_mail.bg
Спор | Отговор
Аз предлагам да гледаме Ф1 така:
- двигатели-3000кубически сантиметра,издържат около едно състезание. Постоянно развитие по тях.
- обороти-колкото може
- гуми-здрави за да се кара на макс.Нека пилота да даде всичко от себе си за да кара на макс.
- гориво-колкото искат
- предложете и вие нещо
Рейтинг: [3|3|0.53] 3 / 3

Публикуван на: 17/12/2013 22:37

 
Титлата "Пирели" - за пилота с най-малко боксове със смяна на гуми за измината дистанция през сезона, отчитайки и дебелината на протектора след всеки стинт. Формулата за изчисляване ще е много сложна и ще се знае само от Пирели, които ще раздават наградите след жребий . Титлите "Пирели" ще са в следните категории - "Супер Софт", "Софт"... и т.н. според различните спецификации, като не може един пилот да получава две или повече "Пирели" титли - все пак целта е "всеки пилот - шампион"!
Рейтинг: [4|6|0.35] 4 / 6

Публикуван на: 18/12/2013 10:35

 
kartagen27
kartagen27_at_abv.bg
Спор | Отговор
ФИА откачи ! ФИА на сапун !!
Рейтинг: [0|2|0.00] 0 / 2

Публикуван на: 18/12/2013 16:08

 
kubica
ivo_320power_at_abv.bg
Спор | Отговор
@rusnakapz: ти не знам кво си гледал ама това че нямало една свястна битка за позиция на пистата за 20 състезания не е вярно. Аз видях много свястни битки през сезон 2013. И ти като гледаш рядко как ще си изградиш правилно мнение като не си гледал всички състезания?
Рейтинг: [1|5|0.05] 1 / 5

Публикуван на: 18/12/2013 17:24

 
rusnakapz
rusnakapz_at_abv.bg
Спор | Отговор
@kubica: Писах,че мой познати гледат все по-рядко,аз все още издържам да гледам всяко състезание,само пропускам награждаването,но тава е друга тема на разговор.По отношение на битките не съм съгласен,защото по изкуствени "битки" не е имало,но нали това е идеята на ФИА - ШОУ макар и изкуствено.Иначе състезанията тази година могат да се опишат така- Една кола,която се знае коя-РБ, ще е първа,останалите водят люта "битка"кой ще запази гумите и като се настигнат водят сурова "битка" и този с по-новите гуми задминава другия с износените- е това е супер напрежение да го гледаш
Рейтинг: [0|4|0.00] 0 / 4

Публикуван на: 19/12/2013 08:54

 
icko_we
smekish_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Аз предлагам да направим ФФИА (ФЕНСКА ФИА ОРГАНИЗАЦИЯ)
И да обособим 2 раздела с титлите.
Едната категория отива за коментаторите и журналистите ,другата за Формула 1.
Тази в Ф1 ще се награждават Пирели ,предлагам колкото спукани гуми има в сезона толкова титли да се награждават.
Предлагам и титла за "проститутките в ф1" ->(Цитирам Маса за неподготвените фенове),който пилот успее да осигури повече милиончета за отбора си да получава титла ,тей като благодарение на тях имаме все още 11 отбора в Ф1 и не забравяите ,че ФИА търси свежи парички с нов отбор най-вероятно руски или .....Предлагам да се дават също така безплатни точки в шампионата за определена сумаа.
1 точка - 1 милион ,мисля че Бърни ще е мега доволен от това правило хахахаха
Рейтинг: [0|2|0.00] 0 / 2

Публикуван на: 20/12/2013 19:20

 
LStaley
gruicho_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Твъде много ирония за една статия, но в случая е напълно на място. Мога само да кажа... 2014 - Края на един великолепен спорт (Увода беше тази година)!!!
Рейтинг: [1|3|0.08] 1 / 3

Публикуван на: 20/12/2013 23:07

 

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729