Защо Фелипе Маса беше наказан в Бразилия

24/11/2013 22:49, Огнян Тенчев (drJeckyll), 2657/5845 прочита, 3 коментара

 

Днес по време на състезанието в Бразилия комисарите на пистата наказаха Фелипе Маса за пресичане на бялата линия с четирите гуми на входа на бокса.

FIA смята входа на бокса може да създаде проблем с бавно движещи се болиди заради ограничението на скоростта в бокса и бързо минаващите пилоти в обиколка.

Поради тази причина още вчера преди квалификацията FIA изпрати до отборите документ със снимка уточняваща, коя линия дефинира входа на бокса и коя се счита за край на пистата. Снимката изглеждаше така:


(щракнете за пълен размер)

Днес преди старта на състезанието FIA изпрати втора снимка с нова маркировка или по-точно липсваща част от маркировката, която да указва на пилотите, къде започва линията, която не трябва да пресичат. Ето и втората снимка:


(щракнете за пълен размер)

Както се вижда между точка A и точка B е линията, която указва входа на бокса, а между точка C и D е линията, която се счита за край на пистата и която пилотите не трябва да пресичат с четирите гуми на болида си.

Още по време на състезанието чухме, че имаше предупреждение към Маса да не пресича линията, а след състезанието по Sky можехме да видим, че Маса е пресякъл линията поне в три от обиколките си. Чухме и от Стефано Доменикали, че отборът е получил предупреждение преди Маса да бъде наказан.

Да, възможно е други пилоти да са пресичали линията, както заяви Маса, възможно е те също да са били предупредени.

В интерес на истината от радиото на Уебър по време на състезанието можеше да се чуе, че и той е получил предупреждение. Ако забелязахте и Фетел пресече линията в последната си обиколка. Въпросът е дали това се е повтаряло или не.

При положение обаче, че има указания от FIA в два поредни дни и предупреждение, то Маса може би няма на кого толкова да се сърди освен на себе си.


Още от сезон 2013:
Коментари

 
Shumi
stoicho.marinov_at_gmail.com
Спор | Отговор
Поредната глупост на ФИА и комисарите.На тази писта винаги се е минавало така,за да се постигне по-висока скорост.За такова нещо не трябва да наказват никой.
Рейтинг: [0|14|0.00] 0 / 14

Публикуван на: 25/11/2013 12:31

 
eageorgiev
vliza_at_abv.bg
Спор | Отговор
Въпросът е дали това се е повтаряло или не...?
Що за въпрос...? Къде в правилата на FIA е указано дали и след колко повторения се налага наказание? След като имаше предупреждения към всички, би следвало всички НЕспазили да се санкционират... Без значение - вече е история (при това отново нелицеприятна за спорта) >>>
Рейтинг: [0|8|0.00] 0 / 8

Публикуван на: 25/11/2013 16:25

 
ickowe
ickowe_at_yahoo.com
Спор | Отговор
@Shumi: Това минаване през линията не е за по-голяма скорост ,а за по-бързо преминаване от там .За безопасно влизане в бокса е направено така.По принцип ,пилотите нямат право да настъпват линията в дадени ситуации,не мисля че е голяма глупост.Още повече ,че Фелипе я премина няколко пъти и това му дава предимство пред останалите ,които не я настъпват.
Това правило е ясно и недвусмислено няма много много какво да се коментира.
Рейтинг: [3|3|0.53] 3 / 3

Публикуван на: 26/11/2013 11:14

 

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729