Състоянието на Михаел Шумахер остава критично след ски инцидента във Франция

30/12/2013 12:27, Огнян Тенчев (drJeckyll), 3467/12335 прочита, 34 коментара

 

На пресконференция днес в Гренобъл беше оповестено, че състоянието на Михаел Шумахер остава критично.

Вчера Шумахер претърпя инцидент, докато е карал ски във Франция. Ударил си е главата в камък, но е носел каска и според лекарите ако не е бил с каска, то последиците са щели да бъдат фатални.

Михаел Шумахер е получил мозъчен кръвоизлив, като вчера е бил опериран. Въпреки, че днес се появиха слухове за втора операция снощи, лекарите днес съобщиха, че е имало само една операция за да се намали налягането в черепната кутия и втора операция не се предвижда.

Лекарите искат да стабилизират оросяване на мозъка и ще предприемат действия според състоянието му. Шумахер още вчера е бил поставен в изкуствена кома преди да бъде транспортиран в болницата в Гренобъл.

Вчера вечерта Рос Браун е пристигнал в болницата, а там са жената на Шумахер Кора и децата му.

Благодарение на потребителите на сайта можете да следите последното развитие около състоянието на Шумахер в чата на сайт, или като следите чат логовете.

Още от сезон 2013:
Коментари

 
Fortza_Alonso
sote009_at_abv.bg
Спор | Отговор
Дано се възстанови напълно .
Рейтинг: [8|8|0.75] 8 / 8

Публикуван на: 30/12/2013 16:47

 
Rumen
rumen_1981_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Проф. доктор Уве Келер (неврохирург): "Пораженията са много тежки. Лекарите говорят за кръвоизлив, причинен от тежка черепно-мозъчна травма, който е трябвало да бъде отстранен. Такива кръвоизливи често се образуват между мозъчната кора и черепната кост. При операцията черепът се отваря и кръвоизливът се отстранява, като най-често се изсмуква . Източникът на кървене, където са засегнатите съдове се нагрява и те един вид се залепват заедно."

Какво е "дифузно" кървене ?
"Това е кървене, което може да се появи навсякъде по мозъка , на няколко и то не веднага разпознаваеми места. Често тези кървения са толкова малки, та можем да говорим за "капилярно" кървене, но те са трудни за контролиране и може да станат толкова големи и дори да доведат до повторна операция . При отстраняване на хематома, често започват тези малки наранявания да кървят по-силно, тъй като налягането в мозъка намалява и съответно кръвоносните съдове получават по-малко съпротивление."

Как се "лекува" налягането в мозъка?
"Обикновено чрез различни методи : Лекарите на Михаел говореха за диуретици, които са медикаменти, които намаляват оттока, защото те усилват отделянето на течности. Най-често главата и горната част на тялото се държат високо, което също понижава налягането. Също така, чрез хипервентилация може да се намали обема кръв във вътрешността на черепа. Експертите говориха и за хипотермия. При нея телесната температура се намаля. Колкото по-ниска е температурата, толкова по-ниска е и обмяната на вещества в мозъка, което намалява и опасността от трайни увреждания впоследствие."

Защо е Михаел е в кома ?
"Възможно е черепно -мозъчната травма да е главната причина за това . Все пак има вероятност и лекарите умишлено да са поставили Михаел в такава, за да намалят обмяната на вещества в мозъка и по този начин да се сведат до минимум щетите, причинени от недостатъчното снабдяване на мозъка с кислород . Този метод най-често се използва, когато всички други методи за лечение не водят да желания резултат."

Лекарите говореха за "възвръщане на живота" на мозъка. Бил ли е той мъртъв?
"Мозъкът не може да бъде върнат към живот, може би се има предвид следното: че след спирането на кървенето мозъкът е отново снабден с кислород, което от своя страна води към връщане към живот. Въпреки това, това също може да значи,че изкуствената кома се маха бавно, за да се види какви функции в мозъка са нарушени . Но това едва ли би било толкова рабо само ден след операцията. "Връщане към живот" не означава, че мозъкът е бил мъртъв, защото мъртвия мозък не може да се върне към живот. Засегнати области на мозъка не могат да се възстановят , но това е възможно, други региони на мозъка да поемат техните задачи. Ако човек получи кървене и подуване на мозъчната кора и не е по лекарски контрол, това води до необратима мозъчна смърт"

P.S:Баща му Ролф и брат му Ралф са пристигнали в клиниката. Съобщението за нова пресконференция някъде през късния следобед бе махнато и няма нова информация, дали такава ще се състои.
Рейтинг: [7|7|0.72] 7 / 7

Публикуван на: 30/12/2013 17:21

 
Rumen
rumen_1981_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Френските лекари описват състоянието на Михаел Шумахер като изключително сериозно. Сега трябва да се спечели време. Това не чвучи оптимистично.
Петер Вескйози (директор на неврохирургична клиника): "Не. От всичко това, което чухме досега, това наистина звучи критично. Все пак трябва да кажем, че извън лекуващите лекари досега никой друг не е виждал снимките. Ето защо ние не знаем, кои региони са засегнати, но според проведените видове терапии изглежда г-н Шумахер има наистина тежко нараняване на мозъка."

Диагнозата е тежка черепно-мозъчна травма. Бихте ли могли да обясните какво означава тя?
"Ние определяме три степени черепно-мозъчните травми - лека, средна и тежка. На първо място е това колко буден е пациентът след травмата и дали той може да отвори очите си и да следва инструкции. При тежка черепно-мозъчна травма, пациентът изпада в кома и вече не е в състояние да го прави. Такъв е случаят и с г-н Шумахер."

Бе съобщено, че след инцидентът, той е бил в съзнание.
"Да, аз също в началото си помислих, че е възможно да е леко. Проблемът обаче е, че човек трябва винаги да прави разлика между първично и вторично нараняване. Ако например навехнете глезена си, това е първично нараняване . Едва след това следват подуване и евентуално дори възпаление. Много наранявания се проявяват едва след това, особено в региона на мозъка. Въпреки, че Шумахер е бил в съзнание след падането, впоследствие се е появило кървенето и възпалението. Това води от своя страна до намалено подаване на кислород към мозъка, което е много неблагоприятно."

През нощта лекарите са провеждат спешна мозъчна операция . Колко рисковано е било?
"Операцията не е лека, но не и от най-трудните. По време на процедурата, голяма част от черепната кост се отстранява. След това кръвта, която се намира отдолу се измуква. Оставянето на отвор в главата дава възможност на мозъка да се подуе. Ние наричаме тази операция облекченаване на налягането. Тъй като, не се работи директно върху мозъка процедурата не е толкова рискована сама по себе си . Опасна е цялата ситуация. Трябва да се действа много бързо. Въпросът е как ще реагира мозъкът на травмата и операцията."

Лекарите казват, че те се опитват да избегнат повишено налягане в мозъка и образуването на течности. Какво може да се случи, ако не успеят?
"На травмата мозъкът реагира с възпаление и подуване. Мозъчните клетки изпускат вода в нормалната тъкан. Това води до натиск върху кръвоносните съдове и увеличаване на налягането в мозъка, което от своя страна намалява доставката на кислород. С проведената терапията(на отваряне на черепа) се опитва да се даде място и възможност на мозъка да се увеличи без да му се навреди. Заедно с това се добавят лекарства (диуретици), които изтеглят водата от мозъка , но за съжаление възможностите са ограничени. Ако нещата се развият неблагоприятно, то се стига до една точка, където медицината става безсилна.

Твърди се, че за момента не трябва да се предприеме нова операция. Остава ли на лекарите в момента нещо друго освен да чакат?
"Не. Лекарите провеждат терапии с нехирургични мерки. Те охлаждат пациента. С това се опитва да се ограничи нуждата на мозъка от кислород. За да се избегне това, той да получава твърде малко. Г-н Щумахер е поставен и в изкуствена кома. Лекарите дават медикаменти, които трябва да гарантират, че температурата, притока на кръв и кислород са наред. Пациентите с тези травми могат да развият други проблеми по-кънсо, например със сърцето или белия дроб. Това е много напрегната ситуация, но не трябва да се извършва нова операция."

Шумахер лежи от часове в кома. Има ли формула "Колкото по-дълго в кома, толкова по-лошо"?
Дължината на комата зависи от това, да се държи налягането върху мозъка под контрол. Ако това не стане, то г-н Шумахер ще лежи още дълго време в изкуствена кома. Като спре лечението над пациента и от това за колко време той се събужда може да се направи извод за това колко тежко е нараняването. Четири - пет дни в състояние на кома са нищо, но ако са три или четири седмици, то тогава нещата стават тежки."

Какви дългосрочни последствия можем да очакваме ?
"Това не може да се прогнозира. Може да се възстанови добре и ще се върне към нормалния си начин на живот. Възможно е обаче да се появят неврологични дефицити, като парализа или нарушения на говора. Възможно е дори състояние на будна кома."

P.S: Служителка на пресцентъра на клиниката е съобщила, че днес няма да се дава повече информация за състоянието на Михаел. Нова информация се очаква утре в късния предиобяд.
Рейтинг: [7|7|0.72] 7 / 7

Публикуван на: 30/12/2013 19:12

 
LStaley
gruicho_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Дано всичко завърши добре. Много се надявам.
Рейтинг: [4|4|0.60] 4 / 4

Публикуван на: 30/12/2013 22:06

 
Soletka
soletka___at_abv.bg
Спор | Отговор
Дано няма пристрастие в този момент и всички се надяваме за пълното му възстановяване!
Рейтинг: [4|4|0.60] 4 / 4

Публикуван на: 30/12/2013 23:02

 
StratoBOB
fixxxer_at_lycos.com
Спор | Отговор
Благодаря за своевременното отразяване на новините и чат лога. Следя сайта през мобилния телефон и чата не ми е активен. По тази причина чат лога се оказа невероятен шанс да остана в течение със събитията.
Благодаря и на Румен за коментарите тук и в чата. Стискам палци на Шампиона!
Рейтинг: [4|4|0.60] 4 / 4

Публикуван на: 31/12/2013 12:39

 
Rumen
rumen_1981_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Най-важното от пресконференцията, която се проведе днес (31.12.2013) от 11 часа местно време:

Жаклин Хубер, изпълнителен директор на болницата:
"Късно през нощта е направен нов скенер, който е показал леко подобрение. Проведена е нова интервенция и сутринта е направен нов скенер, който е показал още едно подобрение."

Професор Жан-Франсоа Пайен, шеф на реанимацията: "Заедно с неврохирурзите ни се стори възможно да проведем една хирургична интервенция, която не беше предвидена, това ни позволи по-подър начин да третираме вътречерепното налягане. Няколко признака ни карат да мислим, че ситуацията е по-добре контролируема от вчера. Решихме да отстраним хематом в самия мозък. Всички параметри ни позволиха да го направим съвсем точно, но все още има много други лезии в мозъка, които трябва да пребори. Интервенцията продължи два часа. Не може да каже ,че той е вън от опасност, тази интервенция ни позволи да спечелим време. Определено е по-добре от вчера, но не мога да кажа , че е вън от опасност. Всичко може да се развие и в добрия и в лошия смисъл. "

Професор Саянт: "Неговото семейство е винаги там, както и неговия немски лекар, който ни помага решително."

Професор Жан-Франсоа Пайен, шеф на реанимацията: "Не сме понижили интинзитета грижите и не стои въпроса за какво ще е състоянието му, като се събуди. Михаел продължава да е в изкуствена кома и в терапевтична хипотермия"

Професор Саянт: "Решихме да говорим обективно и с факти, но би било нечестно от наша страна да кроим планове за бъдещето. Би било глупаво да говорим затова и не отговаряме на подобни въпроси."

Професор Жан-Франсоа Пайен, шеф на реанимацията: "Важно е Михаел Шумахер да се лекува тук. Бихме могли да говорим за трансфер на друг етап."

Емануел Гей, завеждащ неврологичното отделение: "Опериран е към 22 часа тази нощ и не стои под въпрос, да се говори за трета операция."

Професор Жан-Франсоа Пайен, шеф на реанимацията: "Имахме много тревожно състояние на повишено вътречерепно налягане. Вследствие на лечението получихме леко понижаване, което ни позволи да направим скенер без да поемем риск. Този скенер ние показа неочаквани резултати. Обсъдихме го внимателно и с неговото семейство. Ситуацията се е подобрила, но остава деликатна. Все още можем да говорим за критично състояние. Ако се запази такава, утре бихме могли да говорим за обявяване на нова информация."

Жаклин Хубер, изпълнителен директор на болницата: "На този етап не е предвидена нова пресконференция за журналисти. Не можем да кажем, кога ще има друга такава."

Емануел Гей, завеждащ неврологичното отделение: "Има още много кръвоизливи и хематоми в мозъка. Има още шест или седем човека, които се грижат за него. Другите хематоми за момента не могат да се достигнат. Те също трябва да бъдат преборени, въпреки че не са със същия размер като този, който отстранихме вчера."

Професор Саянт: "Ако не ви даваме новини, моля не мислете , че крием нещо от Вас. Ние просто си вършим работата. Ще говорим, когато има нещо ново."
Рейтинг: [7|7|0.72] 7 / 7

Публикуван на: 31/12/2013 13:14

 
milenf1
milen.ms_at_mail.bg
Спор | Отговор
@Rumen: благодаря за инфото
Рейтинг: [5|5|0.65] 5 / 5

Публикуван на: 31/12/2013 14:03

 
drJeckyll
drJeckyll_at_f-e-n.net
Спор | Отговор
Последните новини са, че състоянието на Шумахер е било стабилно през нощта и няма нищо ново като развитие. Нова пресконференция ще има когато има нещо за съобщаване - http://adamcooperf1.com/2014/01/01/schumachers-condition-stable-over-night/
Рейтинг: [3|3|0.53] 3 / 3

Публикуван на: 01/01/2014 12:20

 
Rumen
rumen_1981_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Най-важното от краткото изявление на Сабине Кем днес(01.01.2014) от 11 часа:
"(Състоянието) е непроменено, ситуацията е критична, но поне в момента е стабилна. Това към момента е добра новина. Няма никакви големи промени от вчера. Не бих се наела да дам прогноза. Трябва да мислим ден за ден."

"През цялата нощ състоянието му бе стабилно."

"Състоянието не е претърпяло промяна, затова и не се предвижда нова пресконференция на клиниката, тъй като лекарите няма какво ново да съобщят."

"Както вече казах, не могат да се правят прогнози."
Рейтинг: [2|2|0.43] 2 / 2

Публикуван на: 01/01/2014 14:18

 
Rumen
rumen_1981_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Шумахер има още много хематоми в мозъка, защо те не се оперират?
Проф. доктор Уве Келер (неврохирург): "Това не е възможно! Такива малки кръвоизливи, обикновено са дифузни, а и често те са толкова малки, че човек не може да ги види всичките, а от друга страна те са толкова много, че биха се унищожили множество здрави клетки, ако се опита да се лекуват всичките. Трето повечето от тези хематоми не са директно на повърхността на мозъка, а някъде вътре. Дори само опит да се достигнат би довел до повече вреда отколкото полза."

Как биха могли да продължат лечението лекарите?
"(Лекарите) имат същите възможности за лечение като вчера, като ги напасват към актуалната ситуация. Това означава използването на медикаменти, които изкарват водата от мозъка. Главата и гърдите се поставят високо за да се намали вътречерепното налягане, заедно с това се увеличава и хипервентилацията . Като допълнение подаваният въздух може да се обогати с повече кислород, за да захранва мозъка (хипероксидация). Заедно с това температурата на тялото може да се понижи от 37 на 34 градуса, за да се намали обмяната на веществата в мозъка и да се намали риска от допълнителни поражения(хипотермия)."

Как ще се процедира от тук нататък?
"При тежка черепно-мозъчна травма първите часове и дни след инцидента са от решаващо значение, за да се види дали подуването (на мозъка) и вътречепното налягането и ще продължат да се увеличават. Особено критични са първите три-четири дни, тъй като през това време всички малки кръвотечения могат внезапно да станат по-големи и да трябва да се оперират, а всяка операция носи риск."

Лекарите казаха, че са изненадани от резултата от скенера вчера сутринта. Защо?
"Опитът показва, че кървенето и налягането през първите дни се увеличават вместо да намаляват. Евентуално лекарите са забелязали на снимките, че това не е така в този случай и че кървенето и налягането са се запазили стабилни или дори са спаднали. Това би било добър знак. Но дори това не означава, че пациентът е вън от опасност.

Лекарите ще напасват възможностите за лечение според настъпилите промени в зависимост дали вътречепното налягане пада или се покачва. То обикновено се измерва със сонда в главата, която показва стойностите на налягането на монитор.

Ако всичко остане стабилно може след няколко дни бавно да се премахне изкуствената кома и така пациентът се събужда. Това обаче може да трае две или повече седмици в зависимост как ще реагира мозъкът и дали налягането не ще се покачи отново, ако това се случи комата отново трябва да се задълбочи.

Едва, когато пациентът преживее тази фаза и е отново в съзнание може да се направи истинска оценка щетите. Снимките на мозъка не са достатъчни за да се знае колко са сериозни пораженията."
Рейтинг: [2|2|0.43] 2 / 2

Публикуван на: 01/01/2014 15:19

 
Rumen
rumen_1981_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Забелязах в "Чат логове"-те, че dirty още вчера е предал по-важното от вчерашните думи на Сабине Кем (31.12.2013) относно инцидента. Ето все пак и по-важното от казаното от нея:

"Изглежда се е случило следното и казвам това с цялото ми внимание след като разговарях с няколко души, които са били там. Михаел не е бил сам и не е бил само със сина си, а с малка група приятели. Вярвам, повтарям вярвам, че се е случило следното: Михаел е карал с групата по нормалната писта. Между тях е имало един участък с дълбок сняг. Михаел е карал там, но той не е карал бързо, тъй като е помогнал на приятел, който е бил паднал. Михаел е подкарал отново карайки в дълбокия сняг и след това най-вероятно, както подозираме е срещнал камък, докато е правел завой. Михаел не е карал бързо, но за съжаление предполагаме, че докато е правел завоя е ударил камък и това го е изхвърлило на високо и той се е ударил с главата напред върху (друг) камък. Това е една екстремна последователност от изключително нещастни обстоятелства. Това е било един голям, голям малшанс, но не се дължи на факта, че той се е движел твърде бързо."

"Очевидно шлемът е счупен, но не знам как. Аз не съм го виждала."

"Наистина е много затрогващо, колко съобщения и колко добронамерени думи достигат до нас. Корина Шумахер е много благодарна за тях"

PS: Вероятно Михаел не е могъл да забележи камъка, понеже той е бил покрит със сняг. Причината за това е била падналият двадесет сантиметра нов сняг.
Рейтинг: [2|2|0.43] 2 / 2

Публикуван на: 01/01/2014 21:08

 
Logistics
juventina_1948_at_abv.bg
Спор | Отговор
"Добрите новини от днес са, че поне няма влошаване", заяви агентът му Кем
Състоянието на Михаел Шумахер все още е критично. Това съобщи агентът на пострадалия след падане на ски легендарен пилот от Формула 1 Забина Кем.

"Добрите новини от днес са, че поне няма влошаване на състоянието му. Все пак, още е рано да се дават прогнози. Ситуацията все още е критична. Наистина това е много, много лош късмет. Семейството му е до него и се опитват да го подкрепят", заяви Кем.
Рейтинг: [3|3|0.53] 3 / 3

Публикуван на: 02/01/2014 12:46

 
Rumen
rumen_1981_at_yahoo.com
Спор | Отговор
По-важното от писменото изявление на Сабине Кем от днес (04.01.2014):

"Състоянието на Михаел продължава да е критично, но стабилно. Ние искаме да затвърдим, че всяка информация за здравето на Михаел, която не идва от лекуващите лекари или от мениджмънта е невалидна и е чиста спекулация."

"Моля респектирайте личното пространство на семейството."

"Камерата от шлема на Михаел е дадена доброволно от семейството на разследващите органи. (Информациите), че това е направено против желанието на семейството са неверни."

"След проведено съветване с лекуващите лекарите, не се очаква нова пресконференция преди понеделник."

PS: Филип Стрейф смята, че при превода са се получили недоразумения на казаното от него вчера. Думите му според немската преса са: "Михаел е леко по-добре. Кървенето е от двете страни. При всички положения това от лявата страна е леко обезпокоително, защото там се намира центъра отговорен за говора. Въпреки всичко се надявам, че той ще се възстанови добре, както 50 % от всички хора, претърпели подобни мозъчни травми. Ще видим, когато се събуди от комата."
Рейтинг: [3|3|0.53] 3 / 3

Публикуван на: 04/01/2014 17:50

 
Rumen
rumen_1981_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Писмено изявление на клиниката в Гренобъл от днес 06.01.2014:

"Клиничното състояние на Михаел Шумахер се определя като стабилно и бива контролирано с назначеното му лечение. Въпреки това медицинският екип подчертава, че не спира да разглежда състоянието на Михаел като критично.

Поради личните права на пациента, ние няма да навлизаме в детайли от лечението му и затова не планираме никакви пресконференции или писмени изявления по време на провеждането му.

Отново настойчиво молим да се спазва медицинската тайна и да се придържате към информацията давана от медицинския екип отговарящ за пациента или неговия мениджмънт, тъй като това е единствената валидна информация."

PS: Днес бе обявено, че властите разследващи инцидента с Михаел ще дадат пресконференция тази седмица, която ще се проведе в сряда 08.01.2014 от 11 часа в Албървил.
Рейтинг: [2|2|0.43] 2 / 2

Публикуван на: 06/01/2014 18:27

 
Rumen
rumen_1981_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Изявление на Сабине Кем от 06.01.2014:

"Мога да потвърдя, че състоянието на Михаел може да се счита за стабилно, както бе написано и в официалното изявление от днес. Не мога да потвърдя, че е обявено, че животът му е вън от опасност.

Позовавайки се на изявлението дадено днес от екипа лекари, лекуващи Михаел."
Рейтинг: [1|1|0.27] 1 / 1

Публикуван на: 07/01/2014 02:23

 
Rumen
rumen_1981_at_yahoo.com
Спор | Отговор
По важното от проведената днес (08.01.2014) от 11 часа пресконференция на разледващите инцидента власти в Албървил.


Относно инцидента

Патрик Куинси (градски прокурор на Албървил):
"Той достига разклонението на червената и синята писта. Тръгва по червената писта и после излиза извън нея. Той очевидно е много добър скиор, но една от неговите ски удря скала намираща се извън пистата. Скалата, която той удря е на 8 метра от ръба на пистата. Позиционирането на тялото му след падането е на 9 метра от пистата."

"В даден момент неговите ски докосват камък, той губи равновесие и главата му удря скала, която се намира на 3 метра и половина надолу (от камъка, в който се удрят ските му)."

"Ние ще се възползваме (от съществуването) на този филм, за да пресъздадем още веднъж ситуацията и точния път, който г-н Шумахер е следвал."

Беноа Винеман (ръководител на следствения отдел): "Видеото показва, че Шумахер се е държал съвсем нормално (при спускането)."


Относно скоростта

Стефан Бозон (ръководител на планиската спасителна служба):
"Не бихме могли да кажем, че се е движил с висока скорост. (Според видеото) г-н Шумахер се движи с нормалната скорост на един опитен скиор."

"Не бих се наел да кажа, дали Шумахер е карал непредпазливо."

Патрик Куинси (градски прокурор на Албървил):
"Както казахме, в момента не можем да кажем точната скорост в километри."

"Ще изследваме филма с най-квалифицираните експерти. Ако е необходимо ще бъдем в състояние да кажем каква е била скоростта, но скоростта не е от особено значение за нас, нито ще бъде важна за решенията, които ще вземем в края на разследването."


Относно маркировката на пистата

Патрик Куинси (градски прокурор на Албървил):
"Пистата е много добре маркирана, така че всеки скиор да може да каже, къде свършва."

"Както казах, маркировката е добре видима за да предотврати навлизането на скиори в опасната зона."

"Както добре знаете има френски норми и стандарти отнасящи се за обозначение, сигнализиране и предупреждение и ние успяхме да отбележим, че те са спазени."

Стефан Бозон (ръководител на планиската служба):
"Да, на филма маркировката е ясно видима, така че бих продположил, че е знаел, че напуска пистата."


Относно ориентирането на Шумахер в обстановката

Патрик Куинси (градски прокурор на Албървил):
"Шумахер е познавал областа много добре."


Относно видеото от шлема на Шумахер

Патрик Куинси (градски прокурор на Албървил):
"Филмът е с порължителност две минути не показва пълното спускане. Виждаме в зрителното поле на камерата инцидента, но не и други хора."

"Да, в този смисъл видеото има звук, но се чува се единствено шума от карането по снега, но не и някакви особени шумове."

"Ние ще продължим да изследваме филма. Този конкретен филм е много отчетлив и ни дава отлична информация и най-малкото потвърждава информацията, която имахме."


Относно слуховете за филм направен от очевидец

Патрик Куинси (градски прокурор на Албървил):
"Чух, че хората говорят за филм заснет от свидетел, но ние не сме получили нищо от този човек. Лично аз се съмнявам, че (този филм) наистина съществува."


За продължителността на разследването

Патрик Куинси (градски прокурор на Албървил):
"Не мога да назова точна дата, но то може да продължи няколко седмици."

"Това е нормално класическо разследване във Франция и в момента сме във фазата на събиране на доказателства."


За ските

Стефан Бозон (ръководител на планиската служба):
"Бих казал, че ските не са причина за инцидента. Те са в перфектно състояние. Долната част е надраскана очевидно в резултат от преминаване през скала или камък."

Патрик Куинси (градски прокурор на Албървил):
"Оценката на ските и на шлема е задължителна и все още продължава. Резултатът ще бъде на Ваше разположение в следващите няколко дни."


За шлема

Паскал Клаис (главен следовател):
"(След удара) шлемът не е цял."
Рейтинг: [2|2|0.43] 2 / 2

Публикуван на: 08/01/2014 17:12

 
goose
nivanov0_at_gmail.com
Спор | Отговор
Тотално затишие по темата ...
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 13/01/2014 10:22

 
dkanev
danieldjk_at_abv.bg
Спор | Отговор
Да... Но сама по себе си липсата на новини да е добра новина ... @goose:
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 13/01/2014 12:58

 
goose
nivanov0_at_gmail.com
Спор | Отговор
@dkanev: Абе спорно е, прекалено много време става комата вече ...
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 15/01/2014 15:18

 
goose
nivanov0_at_gmail.com
Спор | Отговор
news.ibox.bg/news/id_707273203
Като се има в предвид обаче, че нюз-а е такава партенка, че няма накъде повече ... не знам до колко може да им се вярва.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/01/2014 09:45

 
Rumen
rumen_1981_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Защо няма новини за състоянието на Михаел Шумахер през последната седмица?
Проф. доктор Адреас Циегер, Университетска клиника по неврология, Олденбург: "Мозъчните травми не могат да бъдат сравнени с костните фрактури, които при повечето пациенти зарастват сходно. Не е възможно да се дадат обобщени прогнози за развитието на състоянието и потенциалните усложнения, които могат да настъпят. Травмите на мозъка принадлежат към най-сложните наранявания, които биха могли да се случат в човешкото тяло."

Стандартно пациентите се извеждат от изкуствената кома след период от една до две седмици. Защо след 18 дни Михаел Шумахер продължава да бъде държан в нея?
"Възможно е да е имало усложнения. В края на краищата тук става въпрос за живот или смърт. Изкуствената кома теоретично е възможно да продължи цял живот. Това не вреди на човешкия мозък. Разбира се, има странични ефекти, които са нормални при такава процедура. При по-дълго излагане на медикаментите за поддържане на състоянието на пациента в изкуствена кома се увеличава черният дроб. Освен това се губи и мускулна маса, а и съществува опасност от нарушение в циркулацията на гръбначно-мозъчната течност (Liquor cerebrospinalis) при което вътречерепното налягане може да се повиши."

Това означава ли, че състоянието на Михаел Шумахер се е влошило?
"Не трябва да спекулираме. Без точната медицинска информация, не мога, а и не желая да давам оценка дали състоянието на г-н Шумахер се е подобрило или влошило. Докато лекуващите лекари в Гренобъл не обявят нови подробности за здравния статус на пациента, то всички лекари в Германия или по света можем само да гадаем."


Лекарите в Гренобъл провеждат тестове. Появи се информация, че тестват кои региони на мозъка на Михаел Шумахер са увредени и кои функционират? Така ли е?
"(По въпроса) какви са точните тестове, които лекарите в Гренобъл провеждат, отново бихме могли само да спекулираме. Лекарите биха могли например да записват електрическата активност на мозъка чрез ЕЕГ - ‪Електроенцефалография, да измерват стойноста на вътречерепнотоналягане, както и да прегледат клинично дали г-н Шумахер е в състояние да диша самостоятелно."
Рейтинг: [2|2|0.43] 2 / 2

Публикуван на: 17/01/2014 17:11

 
Rumen
rumen_1981_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Най-важното от наистина краткото изявление на Сабине Кем от петък (17.01.2014), което в по-голямата си част повтаря думите от 04.01:

"Състоянието на Михаел продължава да се смята за стабилно. За съжаление трябва да напомня, че всяка информация относно състоянието на Михаел, която не идва от неговите лекуващи лекари или от неговия мениджмънт трябва да се разглежда като чиста спекулация. Повтарям също така, че семейството на Михаел е много доволно от работата на лекуващия медицински екип и абсолютно му се доверява."
Рейтинг: [3|3|0.53] 3 / 3

Публикуван на: 18/01/2014 02:50

 
Rumen
rumen_1981_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Най-важното от коментара на Гари Хартщайн (анестизиолог) от днес 22.01.2014:

"Daily Mail го направи отново . С днешното си заглавие те ме "принудиха " да се опитам да изясня на моя блог някои от нещата, които се казаха.

Както при всичко, което съм казал, пускал в Туитър или написал откакто се случи инцидентът с Михаел бих исках да стане ясно, че не съм виждал Михаел, нито (резултатите от) скенерите му или пък съм имал контакти с полагащия грижи за него лекуващ екип. Ще базирам следното на това, което е казано от лекуващия го екип, на нещата, които не са казани (от никой) и на моя (и този на моите колеги) клиничен опит при пациенти с подобни контузии.

Какво се случва сега? Почти сигурно е, че Михаел е все още в интензивното отделение. Казвам това главно, защото той вероятно все още се нуждае от тези грижи поради нараняванията си, но също така и защото, ако той бе преместен от интензивното в нормална стая, то това щеше да е новина, която най-вероятно щеше да бъде обявена. Ако дишането на Михаел все още се поддържа с респиратор, той вероятно ще има направена трахеотомия. Това е по-удобно за пациента, спестява на пациента потенциално увреждане на гласните струни и може да направи махането на респиратора по-лесно. Тя (трахеотомията) се затваря лесно по-късно, когато е необходимо.

Още по-важно е въпросът за "изкуствена кома". Сега тези от Вас, които сте чели (това, което съм написал) от началото (след инцидента) без съмнение сте забелязали, че мразя терминът "изкуствена кома". Той е объркващ и не дава никаква полезна информация. Първоначално Михаел без съмнение е бил под много силни успокоителни за да се потисне повечето електрическа активност в церебралния кортекс (външния слой на мозъка, отговарящ за по-сложните интелектуални функции). Това е било направено с цел да се контролират екстремновисоките и опасни нива на въттречерпно налягане.

Сега, когато острата реакция (вследствие) на контузията до голяма степен вече е приминала е почти сигурно, че вътречерепното налягане вече не е проблем. Подуването и натъртванията са резорбирани. Това означава, че успокоителните вече ще бъдат по-леки. Не забравяйте, че наличието на тръба в трахеята е достатъчно значимo и болезненo. Така, че (болко)успокояващите са винаги необходими за да се помогне на пациента да приеме тръбата за да се позволи механичната вентилация и да се допуснат всички други "агресори", които са част от всекидневната рутина на реанимацията. Ако случаят е такъв, то лекуващия екип неколкократно ще намалява успокоителните за да може Михаел да бъде махнат от вентилатора и да се даде възможност за направа на неврологична оценка.

Това би било добре, ако успокоителните са леки и ако респираторното дишане се премахва (позволявайки на Михаел да диша самостоятелно) прогресивно с неврологичен статус позволяващ това. Тогава ние бихме могли да си отдъхнем за няколко седмици и да видим как ще се развие ситуацията. Такава ситуация би означавала, че е постигнат напредък, (но) и прави невъзможно (точното) по-нататъшното прогнозиране. Напредъкът ще продължава с неизвестна и неопределяема скорост и ще спре на неизвестно и непрогнозируемо ниво.

Възможно е в другия край на "добрия" спектър успокоителните да се спрат, Михаел да толерира тръбата, но да не диша самостоятелно, нито да показва признаци на влошаваше. Разбирате, че приемането на тръбата без успокоителни, както и липсата на адекватно (самостоятелно) дишане, въпреки спирането им предполага доста тежки проблеми с по дълбоките нива на мозъка. В трите седмици след травмата рова е най-лошия изход, на които можем да се надяваме, тъй като това би означавало, че има голяма вероятност нормалното съзнание да не се възстанови.

Няколко кратки думи за термините "критично" и "стабилно" (състояние).Преди всичко те се използват с респект към състоянието на хоспитализираните пациенти и (нито едно от тях) не е прицизно дефинирано.Така, че по-скоро можем да ги приемем, като импресионистична картина, отколкото като точно определение. Критично (състояние) означава непосредствена заплаха за живота или за жизненоважна система. Стабилно (състояние) означава, че няма промени и обикновено (параметрите) са в нормални граници. Михаел вече не е в критично състояние (вътречерепното налягане се е нормализирало) и е стабилен, като неговите физиологични параметри са приемливо "постоянни".

Ок, нека да преминем са трудните неща. Какви са възможните последници? Ще разгледаме някои от тях…

Сега да си спомним, че всичко което знаем със сигурност идва от пресконференциите проведени от лекуващия го екип. След обясняванетом как и защо са премахнали намиращия се вдясно екстрадурален кръвоизлив (в неделя) и след това намиращия се вляво интрацеребрален кръвоизлив (в понеделник), неврохирургът направи много красноречиво изявление.

Почти го цитирам тук, превеждайки от френски. Той каза "не мисля, че ние премахнахме двата кръвоизлива и това е (вичко). ". "Михаел има множество кръвоизливи в мозъка, отляво, отдясно и в средата".

Проклятие. "Средата" е мястото, където се случват всички важни неща - получаване на информация, възбуда, контрол на кръвното налягане, дишане, преглъщане, и т.н. Лявата страна обичайно е (отговорна) за говора. Неврохирургът му умишлено или не, ни обрисува доста катастрофална неврологична картина.

Първо нека кажа, че е изключително малко вероятно (бих казал почти невъзможно) някога да се завърне (този) Михаел, който познавахме отпреди инцидента.

Мисля, че това би било определено като триумф на човешката физическа издръжливост и на съвременните неврологични грижи, ако Михаел (отново) е способен да ходи, да се храни сам, да се облича без помощ и дори да запази значителни елементи от предишната си личност. Ако въстановяването продължи до тази точка (което е напълно възможно, но по-скоро неправдоподобно) то остава отворен въпроса колко добре ще се възстановят "по-висшите функции" (памет, концетрация, четене, планиране и т.н). Моля, да се отбележи, че бих желал да бъда опроверган!

В другия край на спектъра би била продължаващата кома. Кома се определя, като състояние при което няма пълна будност, нито съзнание (пациентът не може да бъде събуден от дразнения), без смислено взаимодействие със заобикалящата го среда, и без доброволни (волеви) действия. Това очевидно (би било) катастрофално. Това развитие е напълно възможно базирано на това, което ние знаем за първичните наранявания на мозъка (падането, кръвоизливите, натъртванията и т.н.), както и относително дългия период с високо вътречерепно налягане.

Случва се пациенти в кома да проявяват спонтанно да отварят очите си и дори да имат циклите на сън-събуждане (демонстриращи будност и възбуда), но без да показват връзка с заобикалящата ги среда и без признаци за по-висши функции (като мислене, говор и т.н.). Това се нарича вегетативно състояние. Грубо казано около 50 % от пациентите с травма на главата, които са в вегетативно състояние около месец след травмата идват в съзнание, често със значителни неврологични увреждания. Ако вегетативното състояние продължи шест месеца процентът пада до 20 % и често с тежки увреждания. След една година (в кома), възстановяване на нормалното съзнание е много рядко и обикновено функциите са сериозно изменени.

Докато пациент във вегетативно състояние не показва признаци на съзнание, то пациент в минимално съзнание ще показва признаци на осъзнаване на себе си и/или на заобикалящата го среда. Това може да включва подчиняването на прости задачи, известна употреба на разбираем език или други поведенчески реакции, които изглеждат "целенасочени". Примери, които биха били подходящи са емоционални реакции, следене на очите, последователни и подходящи движения или гласови отговори в отговор на говор (, а не само издаване на звуци). Тези признаци обикновено се раздвижват в течение на времето. Важното е, че шансовете за съзнателно въстановяване от състояние на минимално съзнание са по-високи от тези при вегетативно състояние. Те (шансовете за това) все пак са разочароващо ниски.

Със сигурност има причина за притеснение - много причини, но това не е причина да се губи надежда. Всеки, които работи с пациенти с травми на главата е виждал тежко наранени пациенти (за които не се е очаквало да се оправят добре) да се възстановят приемливо. Всичко, което можем да направим е да чакаме, да се молим и да бъдем до Михаел и неговите близки."
Рейтинг: [1|1|0.27] 1 / 1

Публикуван на: 22/01/2014 21:28

 
Rumen
rumen_1981_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Последните новини от днес 30.11.2014:

Според френския вестник „L’Equipe“ Михаел реагира позитивно на намаляването на успокоителните. Още вчера от спортния вестник съобщиха, че Михаел е вкаран във фаза на събуждане.

Сабине Кем направи изявление в което за пореден път повтори думите си "Отново заявявам твърдо, че всякакви изказвания относно здравето на Михаел, които не идват от лекуващия го екип или от мениджънта му да бъдат смятани за спекулация. Повтарям отново, че ние няма да коментираме спекулации."

Веднага след изявлението и обаче лично главния редактор на „L’Equipe“ Жереми Арбона заяви "Имаме много сигурни източници в клиниката и сме 100 процента сигурни". В късния следобед и телевизия BFMTV също е потвърдила новината, като е съобщила, че лекуващият Михаел неврохирург проф. Щефан Шабарде е потвърдил, че Михаел се намира във фаза на събуждане.

Тази фаза е възможно да продължи две седмици и дори повече според това как ще реагира мозъка на Михаел на намаляването на медикаментите. Според информация на Билд още във вторник директорката на клиниката в Гренобъл Жаклин Хуберт е заявила на работещия персонал да не дава информация "за пациента Михаел Шумахер" на външни лица.
Рейтинг: [1|1|0.27] 1 / 1

Публикуван на: 30/01/2014 09:34

 
StratoBOB
fixxxer_at_lycos.com
Спор | Отговор
Благодаря ти, че продължаваш да публикуваш САМО потвърдена информация!
Рейтинг: [2|2|0.43] 2 / 2

Публикуван на: 30/01/2014 15:21

 
Rumen
rumen_1981_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Изявление на Сабине Кем от днес 30.01.2014:

"Анестетиците давани на Михаел бяха редуцирани наскоро за да може да започне процеса на събуждане, който може да продължи много дълго (време). За да защитим семейството първоначално имаше споразумение между участващите страни тази информация да бъде съобщена, едва когато процесът (на събуждане) се задълбочи. За междинните стъпки (на процеса) ние няма да даваме информация.

Семейството на Михаел Шумахер отново умолява за респект към тяхното лично пространство, към медицинската тайна и да не се безпокоят лекуващите лекари при работата им. Същевременно семейството би желало и да изрази своята благодарност за всеобщата подкрепа."
Рейтинг: [1|1|0.27] 1 / 1

Публикуван на: 30/01/2014 15:58

 
Rumen
rumen_1981_at_yahoo.com
Спор | Отговор
След появилите се слухове във вестник Билд, че Михаел Шумахер има пневмония, днес сутринта (12.02.2014) Сабине Кем отказа да коментира слуховете и отново направи официално изявление, което малко или много вече сме чували:

"Както винаги в подобни случаи моят отговор е, че съобщения за здравословното състояние на Михаел, които не са от неговите лекуващи лекари или мениджмънт, трябва да се разглеждат като спекулация и аз не коментирам спекулации."

Проф. доктор Уве Келер (неврохирург): "Възможна причина за евентуална пневмонията може да се окаже самият уред подпомагащ дишането на г-н Шумахер, тъй като секретът, който се образува в гърлото му, не може да бъде преглътнат от пациента и това от своя страна може да доведе до възпаление на белите дробове."
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 12/02/2014 15:16

 
Rumen
rumen_1981_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Официално изявление на Сабине Кем от 14.02.2014:

"Семейството на Михаел би желало да благодари отново за продължаващата подкрепа на хората от всички краища на света. Вашите добри пожелания помагат на семейството , и ние сме убедени, те помагат на Михаел, който все още се намира във фазата на събуждане. Както обикновено в такива случаи всеки ден е различен. Семейството моли за разбиране , ако те не желаят да обсъждат медицински подробности за да се защити личната сфера на Михаел. Както обещахме от началото, ние ще продължим да Ви съобщаваме, ако има важни новини за здравословното състояние на Михаел. Ние сме наясно, че фазата на събуждане може да продължи дълго. Семейството продължава да вярва твърдо във възстановяване на Михаел и дава на екипа от лекари, медицински сестри и болногледачи пълното си доверие . Важно е, не колко бърз е процесът, а да продължава напред и да е под контрол."

По-важното от краткото съобщение на Сабине Кем от вечерта на 16.02.2014:

"От името на семейството искам да Ви благодаря за хубавите пожеланията и за писмата на фенове. Семейството се чувства добе, като чете тези пожелания. Ние ме убедени, че Михаел ще се справи с комата и всичко ще бъде наред."

Според Фокус, информацията за певмонията на Билд е остаряла и това е било състояние, което вече е преминало.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/02/2014 11:42

 
Rumen
rumen_1981_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Част от официалното изявление на Патрик Куинси в Албървил.(17.02.2014):

"Няма доказателства за чужда вина. За нас, няма извършени нарушения. Маркировката на пистата и обозначенията за наклон са напълно съвместими с френските норми."

"Да, точно така, както вече съобщих, всички означения и маркировки са в пълно съотвествие с действащите френски норми и правила"
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/02/2014 12:00

 
Rumen
rumen_1981_at_yahoo.com
Спор | Отговор
По-важното от официалното изявлението на Патрик Куинси дадено вчера (18.02.2014) в Албървил:

"Разследването за причините и последствията на ски инцидента с г-н Михаел Шумахер от 29-ти декември 2013-та година бе приключено на 12-ти февруари. Заключението на разследващите органи е, че няма виновник и няма извършено престъпно действие (срещу г-н Шумахер). В процеса на разследването не бе установено да има извършено такова. Инцидентът с г-н Шумахер е възникнал извън района на пистата. Означенията и маркировката, както и обозначенията в снега на границата на пистата са били на лице и в съответствие с френските стандарти. Камъкът, който кара г-н Шумахер да загуби равновесие и камъкът в който той си удря главата се намират на разстояние 10 метра и 40 сантиметра един от друг. И двата камъка се намират на четири метра и половина извън границата на пистата.

"Да, точно така, както вече заявих, всички означения и маркировки са в пълно съотвествие с действащите френски норми и правила. Няма извършени нарушения. Няма данни за престъпно поведение от когото и да е било."
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/02/2014 19:18

 
Rumen
rumen_1981_at_yahoo.com
Спор | Отговор
След появилата се днес (07.03.2014) информация в "La Gazetta dello Sport", че Михаел диша самостоятелно и реагира на допир и стимули, Сабине Кем направи изявление, което не се различава много от последните й официални изявления:

"Михаел се намира все още във фазата на събуждане. Ситуацията е непроменена. Всяка медицинска информация, която не е потвърдена от лекуващите лекари или от мениджмънта на Михаел, трябва да се смята за невалидна".
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 07/03/2014 19:22

 
Rumen
rumen_1981_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Официално изявление на Сабине Кем от днес (12.03.2014):

"Ние оставаме уверени, че Михаел ще премине през това и ще се събуди. Винаги има малки знаци, които ни дават кураж, но ние също така знаем, че трябва да сме търпеливи.

Михаел е претърпял много сериозни наранявания. Това е трудно за разбиране от всички нас, защото това е била една толкова банална ситуация за нещастие на Михаел, след като преди е преминавал през толкова много опасни ситуации.

От началото бе ясно, че това ще бъде дълга и трудна битка. Ние се борим заедно с екипа от лекари, на които ние се доверяваме. Продължителността (на процеса) за нас не играе никаква роля.

Хубаво е да се види съпричастността (на хората) към семейството и трябва да кажа, че то наистина е благодарно, но не трябва да забравяме, че това е един много личен момент за семейството на Михаел, а и че Михаел е човек, който през годините постояно пазеше и държеше личния си живот и този на семейството си извън публичността.

Опитваме да се предадем на Михаел цялата си положителна енергия. Твърдо вярваме, че това ще му помогне да спечели битката."
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 12/03/2014 11:58

 
Rumen
rumen_1981_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Изявление на Сабине Кем от 02.04.2014:

„Мога само още веднъж да кажа, че има признаци, които ни дават кураж. Михаел не се намира в състояние на будна кома, а слуховете, че Корина Шумахер прави специални промени в семейния им дом в Гланд (Швейцария), за да премести съпруга си там, са напълно безпочвени.“


Изявление на Сабине Кем от днес 04.04.2014:

"Михаел прави напредък по своя път. Той показва моменти на съзнание и пробуждане. Ние сме до него в тази дълга и трудна битка и заедно с екипа на болницата в Гренобъл оставаме уверени (в спечелването й).

Бихме искали да благодарим за непрекъснатата подкрепа. В същото време ние отново искаме да помолим за разбиране, затова че няма да разкриваме детайли (от лечението). Това е необходимо, за да защити личния живот на Михаел и семейството му, както и да се даде възможност на медицинския екип да работи в пълно спокойствие. "
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 04/04/2014 18:21

 

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729