FIA публикува правилниците за 2013 година

16/12/2012 19:49, Огнян Тенчев (drJeckyll), 2145/3811 прочита, няма коментари

 

FIA публикува миналата седмица пълните правилници за 2013 година. Както вече стана ясно от заседанието на WMSC промените са няколко, като вече знаем и конкретните параметри.

Промените в спортният правилник

В 22.4.g е премахната възможността за тестове по време на сезона, както беше през 2012. Отборите ще имат право на тестове само в периода между 1 февруари и 5 март (10 дни преди първото състезание). Тестовете ще бъдат три групи по четири дни, но ако отборите решат да тестват извън Европа ще трябва да получат разрешение от FIA. Освен тези тестове, както и до сега всеки отбор ще може да направи до четири дни тестове по права линия (или движение по крива с константен радиус). Тридневният тест за млади пилоти се запазва.

Според точка 27.5.а DRS вече няма да може да се използва свободно в тренировките и квалификацията, както беше до момента. Това ще може да става само в определени зони от пистата. При намалена видимост директорът на състезанието ще може да забранява използването на DRS, както и до момента. Ако DRS не може да се използва в началото на която и да е част от квалификацията, то системата ще остане забранена до края на съответната част.

Точка 30.19 дефинира вечерният час, който вече ще трябва да осигурява на механиците осем часа почивка, а не както до сега шест часа. Освен това разрешените нарушения на вечерният час ще бъдат сведени до две, от досегашните четири. Отборите също така няма да могат да използват двете позволени изключения в един и същ състезателен уикенд.

Промените в техническият правилник

"Стъпките" в носовете на болидите за 2013 година може и да изчезнат при добро желание от страна на отборите. В точка 3.7.9 FIA дава право на всеки отбор да постави панел, който не е част от конструкцията за да покрие толкова спорните "стъпки" тази година.

Поредните по-стриктни тестове относно предните крила. Огъването им вече ще може да бъде само 10mm вместо 20mm до сега при прилагането на 1000N статичен вертикален натиск. Тази година обаче крилата ще бъдат тествани в две точки, вместо само в една, както беше до момента с цел да се предотвратят т.н. въртящи или накланящи се предни крила.

Точното минимално тегло на болидите през 2013 година ще бъде 642 кг. Това е увеличение с два килограма спрямо сезон 2012. То е в следствие на променените гуми на Пирели. Разпределението на масите остава фиксирано, но се променя на минимум 292 кг върху предната ос и 343 кг върху задната. Това е килограм повече върху всяка ос, заради по-тежките гуми на Пирели (точки 4.1 до 4.3). Точните стойности обаче ще бъдат прецизирани, когато Пирели са напълно готови с гумите си за сезон 2013.

Голямото чакане, което ни се случи два пъти през 2012 година, когато МакЛарън и Ред Бул се опитаха да се позоват на 'force majeure' обстоятелства, когато пилотите им Хамилтън и Фетел спряха на пистата заради недостиг на гориво е вече в историята. В точка 6.6.2 фразата вече я няма. Ако обаче пилот спре на пистата, то за да не бъде наказан в колата му ще трябва да има освен задължителният един литър за проба и количеството гориво, което е нужно за да стигне до бокса. Това количество ще бъде определяно от FIA.

Направени са промени, които засягат структури предотвратяващи контузии на пилотите при обръщане на колата (15.2.1, 15.2.2). Затегнати са също така и правилата за краш тестовете, които всяко шаси трябва да покрие преди да бъде допуснато до шампионата и тестовете (16.2).


Още от сезон 2012:
Коментари

 
Все още няма коментари

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729