Да не прочетеш състезанието...

21/06/2012 14:58, Димитър Димитров (dimitroff), 1945/3732 прочита, 8 коментара

 


Авторски материал публикуван със съгласието на автора му - Димитър Димитров.

Сезонът във Формула 1 вече ни донесе такова количество изненади, че повечето анализатори и фенове на спорта не се наемат да правят прогнози. Те дори изпаднаха в състояние на шок. Някой стигнаха до там, да твърдят открито, че Формула 1 вече не е интересна надпревара, че непредсказуемостта на състезанията и зависимостта от гумите на Пирели е довела спорта до криза. Някой пък подозират вездесъщият Бърни Екълстоун в нарочно режисиране на събитията, от което интереса към състезанията да расте.

Нищо подобно! Формула 1 си е същото това състезание, което носи много пари на едни и много радост на други. Разочарованите – могат да не го гледат – това си е тяхно право.

Какво се случи в Канада тази година?

Седмо състезание от сезона – седми различен победител. Люис Хамилтън най-накрая постигна това, което му убягваше в началото на сезона – победата. Пилотът на Макларън успя да победи в една надпревара, в която нямаше първа стартова позиция, но имаше правилна стратегия. Световният шампион от 2008 година показа, че е най-стабилно представящият се пилот от началото на сезона заедно с пилота на Ферари – Фернандо Алонсо. След победата си в Канада Хамилтън излезе начело в класирането при пилотите с 88 точки, като не е пропускал да вземе точки от нито едно състезание от началото на надпреварата. Само съотборника му от сезон 2007 в отбора на Макларън - Фернандо Алонсо има сходен резултат и само две точки по-малко в генералното класиране. Въпреки множеството различни пилоти показващи отлични резултати през този луд сезон, само Люис и Фернандо показват завидно постоянство. Това определено ги представя, като най-добрите пилоти в сезона на неизвестността. Двамата са мотивирани и постоянни и единствено грешки на отборите, които стоят зад тях не им позволиха да се откъснат далеч напред и вече да имаме ясна борба между двама пилоти за титлата.

Но да се върнем на състезанието в Канада от миналата седмица. Там Хамилтън победи, въпреки, че на два пъти в бокса имаше проблем с тръгването след смяната на гуми. Но пък именно двата стопа в бокса му донесоха успеха. На обратния полюс бе Фернандо Алонсо. Въпреки чудесния си един стоп в бокса, Алонсо загуби не само първото, второто и третото място, той загуби и четвъртото и то от Себастиян Фетел, който смени гумите си само седем обиколки преди финала на надпреварата.

Отбора на Ферари изобщо не можа да „прочете” състезанието. Въпреки, че според моето скромно мнение по-лесно за „прочитане” състезание през този сезон не е имало. От една страна, защото вече всички са наясно с невъзможността да останеш на пистата с гуми, които са изчерпали ресурса си, а от друга, защото времето бе слънчево и напълно предвидимо, напук на цялата синоптична служба на Квебек, която прогнозираше дъжд за надпреварата поне до петък. Втори бокс на Ферари бе не просто необходим – той бе задължителен.Алонсо бе лишен, вероятно и с негово съгласие, от възможността да се бори за първото място в състезанието веднага след като Хамилтън влезе за втори път в бокса. В този момент Алонсо имаше малко предимство в представянето и ако обиколка или две по-късно бе сменил гумите си, вероятно щеше да се бори до последния метър за победата. Ферари обаче, извън всякаква нормална логика не копираха стратегията на Макларън. Появиха се идеи, че целта на Алонсо е да остане пред Себастиян Фетел, за да не бъде изпреварен от него в генералното класиране при пилотите. Ако това дори е минало през ума на хората във Ферари, значи там вече не е останал разумен човек. Абсурда на тезата, че победата е възможна, като се остане на пистата в продължение на 15 обиколки, в които съперниците ти са по-бързи от теб с по секунда на обиколка и непрекъснато стават все по-бързи, защото твоята скорост спада, бе напълно доказан. При това на писта, на която спирането в бокса е изключително кратко.

Но това е. Стратегията за това състезание не беше написана на италиански. Въпреки, че по тим-радиото на Ферари диалога се водеше именно на този език.

Дано във Валенсия, в края на тази седмица в Гран при на Европа, в отбора на черните кончета отново минат на английски, защото това е езикът на победителите, засега...

Оригиналът на статията е публикуван тук.

(материалът е препечатан с позволението на автора му Димитър Димитров: водещ на предаването Автохоризонт по БНР - всяка неделя от 18,15 - dimitar_dimitroff@abv.bg)


Още от сезон 2012:
Коментари

 
Todorov1983
fresh_todorov_at_abv.bg
Спор | Отговор
Интересно виждане на автора,аз лично не мисля че Макларън и особенно Ферари са направили грешки и са лишили Хам или Алонсо от по-добри резултати през сезона до тук и определено не мисля че те се открояват от останалите кандидати за титлата всички имат равен шанс в този откачен сезон.Колкото до четенето на състезанието,ами какво си мислеха от Ферари,че ще сътворят некво чудо ли?Е сътвориха де,само че не чудо а поредната грамадна глупост,толкова ли големи некадърници са?Явно е така,щом се държаха като некви аматьори,Ред Бул поне до някъде отмиха срама с този бокс,но от Ферари показаха още веднъж несъстоятелността си да "четат" състезанието и че трябва да има сериозни промени в управлението на тима ако искат да се върнат там където бяха до 2006 година
Рейтинг: [0|2|0.00] 0 / 2

Публикуван на: 21/06/2012 16:38

 
anito92_
ani_piskova_92_at_abv.bg
Спор | Отговор
Стратегията не беше толкова неправилна като цяло за състезанието-Грожан успя с почти аналогична тактика(1 спиране в бокса 21 обиколка-Алонсо-1 спиране в бокса 19 обиколка).Просто Ферари не съобразиха може би със собствения си болид, износването на гумите и следенето на времената на Грожан и Перес.Следяха Фетел,но в крайна сметка и той им се изплъзна. Прекалено много искаха победата.Главозамайвайки се,обаче загубиха сигурно второ.
Рейтинг: [1|1|0.27] 1 / 1

Публикуван на: 21/06/2012 20:22

 
efi73
goleminova73_at_abv.bg
Спор | Отговор
Интересно и оригинално. Поздравления за автора - наистина ми хареса!
Рейтинг: [0|1|0.00] -1 / 1

Публикуван на: 22/06/2012 09:04

 
white
mclarenfen74_at_mail.bg
Спор | Отговор
"....Пилотът на Макларън успя да победи в една надпревара, в която нямаше първа стартова позиция, но имаше правилна стратегия...." цък.
Отново неточно и подвеждащо. Първата позиция не беше плод само на правилната му стратегия, защото не остави избор на преследвачите си. Със или без втори стоп /дори и изтеглен напред/ Фетел и Алонсо просто нямаше как да го прескочат.
Рейтинг: [4|4|0.60] 4 / 4

Публикуван на: 22/06/2012 09:18

 
Поздрави най-вече за първия параграф. Крайно време е да спрем да приемаме за валидни аргументи от рода на "състезанието е скучно, защото не знам още от началото кой ще победи" и "сезонът е скучен, защото няма пилот който да "мачка"". Това са абсурдни твърдения и противоречат на логиката.
Рейтинг: [1|1|0.27] 1 / 1

Публикуван на: 22/06/2012 13:18

 
Благодаря на всички за коментарите. Радвам се, че този път няма наранени фенове, които да ме заклеймяват като фен на този, или онзи пилот, или пък на този, или онзи отбор. Разочарованите фенове на Ферари вероятно няма какво да кажат в защита на любимия си отбор.
Сега по ред на номерата:
@Тодор Тодоров: Относно грешките на Макларън и Ферари. Първо за Ферари - в Канада именно те "помогнаха" на Алонсо за 5-то място. С това си съгласен, защото съм сигурен, че ако беше сменил гумите една или две обиколки след Хамилтън, Алонсо щеше да е първи или втори, а в най-лошия случай трети. В повечето от състезанията през сезона, не уменията на Алонсо, а слабостта на колата бе причина за по-задните позиции. Относно Хамилтън. Мисля, че в бокса на Макларън има доста хора, които носят отговорност за загубени места в решетката, както на Хамилтън, така и на Бътън. Вярно е, че Хамилтън има повече "заслуги" за собствените си неуспехи отколкото Алонсо, но и в Макларън им се случи да объркат стратегията в едно две състезания.
@anito92_: Съгласен! Нямах много време за писане, иначе щях да разгледам и този аспект от надпреварата, но остана само най-интересното за широката публика. Като имам повечко време ще напиша текст и за Грожан. Обещал съм. Той вече го заслужава!
@efi73 Благодаря! Ти винаги си много мила.
@white : Не съм съгласен. И горе го казах - ако Алонсо беше сменил гумите една или две обиколки след Хамилтън, двамата щяха да са много близо и не знам, кой щеше да има преимущество. Вярно, Макларъна беше много бърз накрая, но нямаше с кого да му сравним времената от пилотите в челото... Но това са само "ако"-та, които нямат място в "нашите така компетентни коментари"
@ Радо: Благодаря, знаех си, че имам съмишленици! Честно, много ми писна от мрънкачите на тема гуми, различни победители, липса на лидери, боза, скука и разни подобни. Да ходят да гледат ритнитопковци. Поне сега има какво да видят.
Рейтинг: [2|2|0.43] 2 / 2

Публикуван на: 22/06/2012 20:12

 
white
mclarenfen74_at_mail.bg
Спор | Отговор
Напротив. Алонсо имаше шанс единствено ако беше направил бокса преди Хамилтън, а не след него. Но и в този случай Хамилтън щеше да има възможност за незабавен отговор. Ако си гледал внимателно, Макларън направиха бокса веднага щом получиха знак от пилота си, че гумите започнаха да си отиват. Така че това е може би единствения изпипан бокс на ММ за този сезон.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 26/06/2012 17:17

 
@white: Вече казах - не си струва да спорим за неслучили се неща. Ако баба ми имаше брада...
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 27/06/2012 20:39

 

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729
tune-grudge
tune-grudge
tune-grudge
tune-grudge
tune-grudge
interoffice
interoffice
interoffice
interoffice