Торо Росо на Монца (техника)

07/09/2012 19:21, Огнян Тенчев (drJeckyll), 2010/4231 прочита, 4 коментара

 

Днес след първата тренировка се появи една любопитна снимка от бокса на Торо Росо. Какво обаче можем да научим от нея?


На снимката се вижда документ на Торо Росо относно първата и втората тренировка на пистата Монца в Италия. Пилотът за който се отнася документа е Даниел Рикардо (RIC).

Следва една малка табличка, в която се намират различни настройки, които пилота може да променя от волана на болида си. DF EN, DF EX са съответно настройките на диференциала за влизане и съответно излизане от завоя. TQ е въртящият момент на двигателя. EN са оборотите на двигателя. MIX е състава на горивната смес. CL, което предполагам само, че е настройка за съединителя. BB е баланса на спирачките. Посочени са настройките с които пилота ще излезе от бокса, като преди и съответно след таблицата са посочени минималната и съответно максималната стойност на всеки параметър.

В таблицата се виждат стинтовете, които пилотът на Торо Росо ще направи. В първата колона пише поредният номер на стинта. Колона две съдържа планираното време за изпълнение на стинта с черно и под него с оранжево действителното време за изпълнение на стинта. Следва колоната с детайлите за стинта. След нея е колоната с броя планирани обиколки за време. След нея е колоната с направените обиколки в стинта, които включват обиколките за излизане и прибиране в бокса. След нея е колоната, която съдържа номера на комплекта гуми с които е направен стинта. В следващата колона има бележки за гумите - дали са нови или карани и на колко обиколки са. В последната колона пише килограмите гориво, които се намират в болида.

И така да видим какво конкретно пише в таблицата. На първият ред виждаме, че Даниел Рикардо е напуснал бокса в 10:01 (наше време 11:01). Направил е инсталационна обиколка, като е карал с постоянна скорост след завой 10 с 200 км/ч на пета скорост. Охлаждането на болида му е било 3 от 3. Рикардо е направил проверка на точката на зацепване на съединителя в пит лейна. Интересна подробност е, че преди да излезе на пистата предните "спирачни кутии" (front hub) на болида са били загрети до 130 градуса C. Разбира се гумите са били нови, а номера на комплекта е 1601 (които ние знаем, че са Хард). Рикардо е напуснал бокса с гориво за 32 обиколки.

При второто си излизане на Рикардо е направил шест обиколки за време, като в обиколката след излизането си от бокса е карал с постоянна скорост отново 200 км/ч. Въпреки, че пръста на инженера пречи се вижда, че Рикардо е ползвал DRS в последните две обиколки за време. Отново е бил със същите Хард гуми (комплект 1601), които вече са посочени като направили една обиколка. Горивото в болида му е било 30 килограма. Същото количество гориво Рикардо има в болида си и при следващите си излизания на пистата.

Третото излизане на пистата на Рикардо повтаря до голяма степен свършеното във вторият стинт, като виждаме, че KERS е бил настроен на ниво 6. Можете да видите, че след третият стинт Торо Роро са направили проверка на износването на планката под пода на болида.

Четвъртото излизане на Рикардо отново е с 30 килограма гориво. Гумите остават същите, като те вече са на 17 обиколки. KERS обаче вече е на позиция 8.

Ако сравните данните от този документ с реално свършеното на пистата, ще видите, че програмата е изпълнена почти на 100%.

Следва втора таблица с програмата за втората тренировка. Там обаче сравнението ще ви доведе до разлики, защото снимката е направена преди началото на втората тренировка. Все пак можете да се сравните стинтовете. Четири на брой, като последният е 13 обиколки при планирани 15. Горивото е посочено като 140 килограма и времената на Рикардо го потвърждават. Гумите му са били Хард (комплект номер 1602), с които е започнал тренировката.

Предните му два стинта са с Медиум (комплект 1611), с които той е записал и най-доброто си време. Отново както и в първата тренировка стинт 2 и 3 се повтарят като програма. Вижда се, че използването на DRS е свободно т.е. квалификационно темпо.

Можете да видите, че в описанието за първият стинт пише 5TL, което означава 5 обиколки за време. Следват 3TL. Друго, което можем да видим е EM9-MIX5. Това са настройки, които пилота трябва да направи от волана си. EM картата на двигателя номер 9, MIX на горивната смес 5.

Под тези две таблици има още малко интересна информация. Можете да видите настройките за мокро, макар и днес да не е било такова времето. Предното крило ще бъде коригирано с 2 градуса към по-голям ъгъл, а баланса на спирачките с 1%.

Има и таблица за ресурса на двигателя. Той има номер 858 и има ресурс за още 73 обиколки или 420 км. Програмата на Торо Росо предвижда да бъдат направени 64 обиколки или 371 км. Така двигателя ще има ресурс за още 9 обиколки или 49 км.

Под тази таблица се намира друга таблица, в която пък можем да видим комплектите гуми, които Рикардо е използвал. 1601 и 1602 Prime (Хард) и 1611 Option (Медиум).

В ляво на тази таблица можете да видите пък налягането на гумите които се взимат като база - съответно сухи (dry), интермедия (int), за напълно мокра писта (ext). Посочените стойности са в psi.

Между другото ето как изглеждаше същият този документ в Германия.(снимките са от twitter
)


Още от сезон 2012:
Коментари

 
Много добре!
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 07/09/2012 22:08

 
Ivkou
ne0nfire_at_abv.bg
Спор | Отговор
Мерси за превода!
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 08/09/2012 13:40

 
drJeckyll
drJeckyll_at_f-e-n.net
Спор | Отговор
@Ivkou: вероятно имаш предвид "превода", защото тук има "малко" повече от онези 3 twit-а
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 08/09/2012 13:51

 
Ivkou
ne0nfire_at_abv.bg
Спор | Отговор
@drJeckyll: Да, така е

Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 09/09/2012 19:16

 

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729
tune-grudge
tune-grudge
tune-grudge
tune-grudge
tune-grudge
interoffice
interoffice
interoffice
interoffice