САЩ 2012

13/11/2012 07:41, Огнян Тенчев (drJeckyll), 3018/5445 прочита, 1 коментар

 

Два кръга до края на шампионата. Двама претенденти за титлата. Двама двукратни шампиони. Себастиан Фетел срещу Фернандо Алонсо. Вероятно всичко в тези последни два старта до края на сезона ще се върти около тези рефрени. Но, все пак ... Формула 1 се завръща в САЩ. За пореден път.

Дали състезанието ще бъде успешно? Е, американците искат "различно" шоу. Ако състезанието беше в началото на календара тази година вероятността да им се хареса би била голяма. Сега ще трябва да разчитат на факта, че никой до момента няма информация за пистата. И разбира се ... DRS. FIA все още официално не е обявила, къде точно ще бъде DRS зоната, но ориентировъчно са дали маркер за зоната на 650 метра преди завой 12. От друга страна пистата в Остин поне на хартия изглежда доста интригуващо. Дали обаче и тя няма да страда от детските болести на пистита на Херман Тилке?

Пирели са приготвили допълнителен комплект гуми за вскеи пилот, които ще могат да бъдат използвани в петък. Решение породено от факта, че отборите ще имат нужда от време да разучат пистата. Консервативен подход обаче при избора на гуми. Хард като основни и Медиум като допълнителни. Двете възможно най-твърди смеси.

Веднага след състезанието в Абу Даби шест отбора останаха на пистата за да направят теста си за млади пилоти. Колко това беше тест за тях обаче е трудно да се каже, защото отборите продължиха да изпробват елементи, които ако не тази година, то през 2013 вероятно ще бъдат използвани. Вмъквам това защото Ред Бул беше един от отборите, които се възползва от три дни тест, докато Ферари трябваше да се задоволят само с един ден тест и то по права линия. Факт, който може да се окаже критичен за изхода от шампионата тази година. Слуховете гласят, че Ферари са изпробвали предно крило, задно крило и под. Но, същите тези слухове гласят, че отново не всичко, което са установили в аеродинамичният тунел се е потвърдило на пистата.

Не, не съм забравил МакЛарън, които изостават в момента от Ферари на повече от 20 точки. Те също бяха в Абу Даби и по съвсем повърхностните ми наблюдения се бяха съсредоточили върху работата с гумите. Нещо, което ги спъваше в последните няколко старта.

Лотус също бяха на пистата в Абу Даби и поне от казаното изглежда, че са доста доволни от напредъка си. 30 точки зад МакЛарън в класирането, но вече с победа зад гърба си този сезон.

Мерцедес и Заубер са доста интересен казус. Разликата между тях е едва 12 точки. Лошата новина за Мерцедес е, че те не са печелили точка в последните четири старта. Няколко изявления от Рос Браун напоследък показват, че те малко или много са отписали този сезон. Е, не го казва в прав текст, но ... Заубер пък явно трябва да поговорят с пилотите си. При всички положения тук борбата не изглежда решена.

Форс Индия и Уилямс са в подобно положение. Разликата е 22 точки, но Уилямс спечелиха 12 повече от Форс Индия в последния кръг. Това обаче е едва третият път през сезона, когато го правят. Уилямс твърдят, че са се върнали на прав път, но дали това ще е достатъчно за да стопят разликата в последните две състезания предстои да разберем.

Торо Росо са някак си изолирани. Невъзможно е да се отлепят от деветата позиция в шампионата, както е и невъзможно да бъдат изместени от нея от Маруся, Катерам или HRT.

Маруся и Катерам ще се борят до последно за така желаното десето място в шампионата. Това е и последното място, което дава възможност на отбор да получи пари от правата. И то не малко пари. Миналата година Катерам, които се подвизаваха под името Тийм Лотус получиха около 35 милиона долара. "Губещият" тази година ще се задоволи с базовите 10 милиона долара.

HRT обявиха, че се продават. Все още името на купувача не се разкрива, както и подробности около сделката, но факта, че се търси купувач говори за сериозни проблеми ... времето ще покаже.

И след всички тези думи съм убеден, че основното "говорене" ще бъде Себастиан Фетел vs. Фернандо Алонсо. Да видим!

Информация


(шракнете на снимката за пълен размер)

Карта от Google

Дължина на пистата (км): 5.513
Брой обиколки: 56
Дистанция (км): 308.405
Отместване на финала спрямо старта (км): 323
Посока: обратно на часовниковата стрелка
Най-бърза обиколка: -
Най-висока скорост (км/ч): 315
Средна скорост (км/ч): -
Средна скорост в завоите (км/ч): -
Десни завои: 9
Леви завои: 11
Брой смени на скорости за обиколка: 59
Най-дълъг участък с напълно натиснат предал на газта (м): 1000
Най-дълга права (м): -
Напълно натиснат педал на газта (% от обиколката): 63
Разстояние от старта до първи завой (м): 200

Гуми

Основни: Хард (сребърна маркировка)
Допълнителни: Медиум (бяла маркировка)

Пирели за гумите (видео)


Бокс

Ограничение по време на тренировките (км/ч): 60
Ограничение по време на състезанието (км/ч): 100
Загуба на време при преминаване през бокса (сек): -
Най-бърз бокс през 2011 (сек): -
Дължина на бокса (м): -

Гориво

Разход на гориво за обиколка (kg): -
Загуба на време от гориво (сек/10 кг): -

Стратегия

Брой спирания в бокса според Уилямс: -
Кола на сигурността (за състезание): -

Спирачки

В режим на спиране (% от обиколката): 14
Най-голямо натоварване при спиране (g): 3.7

Настройки

Износване на гумите: -
Износване на спирачките: -
Притискане: -
Охлаждане: -

DRS


(шракнете на снимката за пълен размер)

Място за използване на подвижното задно крило (DRS): 320 метра след завой 11
Място за определяне на разстоянието до предния болид за активиране на подвижното задно крило (DRS): 150 метра след завой 10


Още информация за кръга в Индия (разгледай подробно):
САЩ 2012 - Цитати, изявления, въпроси отговори ... всичко, което се отнася до състезанието в САЩ

Още от сезон 2012:
Коментари

 
Mika
evenbg_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Само да не ги пребие дватата "стрелци" черния каубой...........
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 14/11/2012 13:28

 

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729