Разни въпроси ми се въртят в главата ...

10/12/2010 20:30, Огнян Тенчев (drJeckyll), 2684/7789 прочита, 32 коментара

 


FIA казва, че правилото за отборните заповеди вече не съществува, но пък правилото за омаскаряването на спорта все още съществува.

Как обаче се очаква някой да омаскари спорта по правило, което не съществува?

Ако не съществуваше това правило в Германия тази година какво нередно нещо направиха от Ферари, че да навредят на спорта?

Нима FIA не каза на заседанието на WMSC, че Ферари са нарушили правилото, което е довело до накърняване на имиджа на спорта?

Президента на FIA Жан Тод вече призна, че всички хитрували с отборните заповеди, но вместо да се напише правило, което да ги спре WMSC реши да ги легализира. Защо?

Къде остана духа на правилата и как точно се определя кога е накърнен имиджа на спорта?

Колко много въпроси от едно нищо и никакво заличаване на точка от правилника.Още от сезон 2010:
Коментари

 
iliev72
iliyan_iliew_at_mail.bg
Спор | Отговор
май пак се завъртяхме в кръг и май ФИА скоро пак ще си хапят опашката
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 10/12/2010 21:02

 
JM
jm7_at_abv.bg
Спор | Отговор
Ами сега ще ти обясня. Това, което стана в Германия 2010 вече ще е позволено, а това, което стана в Сингапур 2008 ще се счита за омаскаряване на спорта ще си остане забранено.

Т.е. тима вече може заповяда на един от пилотите да помогне на съотборника си като го пропусне без борба, но не и да саботира състезанието с цел да помогне на съотборника си като прецака останалите.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 10/12/2010 21:36

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
Спор | Отговор
@JM: И по кой точно правилник ще бъде разрешено? Колко фенове са останали доволни от маневрата на Ферари в Германия и колко не са? Дори да има 10-20% недоволни, то аз виждам накърняване на имиджа на спорта. Как точно FIA ще определи, че е нарушено именно това правило? На око? Или по броя отрицателни коментари и ниски рейтинги на състезанието? Има един спорт, в който едни съдии вдигат едни табелки с оценки ... казват му художествена гимнастика, а не Формула 1.
Рейтинг: [2|2|0.43] 2 / 2

Публикуван на: 10/12/2010 21:57

 
@JM: На фона на шума по медии и между феновете (състоящ се основно от псувни) няма как да кажеш, че в Германия имиджа на спорта не е бил накърнен. И то не защото е нарушено правилото. Това, което се случи е грозно и противоречащо на принципите на спорта като цяло независимо дали е забранено или разрешено.
Рейтинг: [4|4|0.60] 4 / 4

Публикуван на: 10/12/2010 22:00

 
Fernanda_Alonso
denica.sqrova_at_abv.bg
Спор | Отговор
kakvito i raboti da pravi FIA pak 6te ima zaobikolki na pravilnika i vinagi 6te ima intrigi!!
Рейтинг: [0|2|0.00] -2 / 2

Публикуван на: 10/12/2010 22:46

 
pepistiq
petar_dimitrov2004_at_abv.bg
| Отговор
Видяха,че няма да направят кой знае каква печалба от тая работа и рещиха всичко да си остане както от преди 2002 ГП за Австрия
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 10/12/2010 22:57

 
Todorov1983
fresh_todorov_at_abv.bg
Спор | Отговор
@Fernanda_Alonso: Е то на вас феновете на Алонсо най-ви харесва когато има интриги де,недейте да скромничите

@pepistiq: Един въпрос само.А след това да не би Шумахер и Ферари да спряха с доминацията си???Според мен просто искаха с въвеждането на това правило да избегнат следващи такива помий да заливат зрителите и спорта.

@drJeckyll: Док за мен ще да е най-добре в това правило за накърняване имиджа на спорта да бъде изброено или поне доуточнено какво точно се забранява,а също така и наказанията за нарушаването му,а не да си ги мислят както стана с Ферари.Как може Макларън за шпионския скандал да отнесат неква космическа сума и анулиране на резултатите на тима,а Ферари (богопомазаните) - бълха ги охапала!!!
Рейтинг: [2|2|0.43] 2 / 2

Публикуван на: 10/12/2010 23:20

 
JM
jm7_at_abv.bg
Спор | Отговор
@drJeckyll: Ще се опитам да го обясня възможно най-елементарно.

Първо на първо не всички отборни заповеди са забранени според правилниците на ФИА. Например, ако отбора ти нареди да пестиш гориво това също е отборна заповед, но според правилниците на ФИА тя не омаскарява спорта и не е наказуема.

Отборната заповед, при която един от пилотите на тима помага на съотборника си като го пропуска без борба от ГП Австрия 2002 до днес попадаше в графата "омаскаряване на спорта" и именно заради това беше забранена и наказуема. Просто от днес нататък тази заповед повече няма да се счита от правилниците на ФИА за омаскаряване на спорта и няма да се наказва, но остават други отборни заповеди, които попадат в графата "омаскаряване на спорта". Например отборната заповед, която беше дадена на Пикет в ГП на Сингапур 2008.

Като за край ще ти кажа, че има един спорт, в който едни стюарди решават дали да накажат един пилот или не ... казват му Формула 1, а не художествена гимнастика. Във всеки 1 спорт, съдийството е субективно, независимо дали е художествена гимнастика, футбол, Формула 1 и т.н.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 10/12/2010 23:48

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
Спор | Отговор
@JM: Като фен на Формула 1 трябва да знаеш, че няма болид на старта, който да стартира с гориво, с което да покрие 100% дистанция при завишени режими. Рано или късно всеки чува "пести гориво". Това не е отборна заповед, освен ако не сложиш в кюпа и "спирачките ти са студени". Възможно е да има отбори, които да има кодирани послания, но не всички са отборни заповеди. Аз лично никъде не съм прочел в правилата да има разрешени "заповеди".

Разлика между Австрия 2002, Германия 2010, Сингапур 2008 (както се разбра по-късно) няма. Всички разбуниха духовете => имиджа на спорта е накърнен.

Стюардите решават дали да накажат пилот или не възоснова на правилник, а не дали им е харесала волната програма. В случая FIA си има точно волна програма. Кой, как и защо ще определи дали е накърнен имиджа на спорта? Стюардите? WMSC? FOM? Господ? Защо трябва да чакаме часове след края на състезанието или месеци след това за да разберем какво ще е класирането? Да променяш класирането след финала е глупаво, най-малкото защото има хора, които си пускат телевизора следващата неделя и установяват, че миналата или по-миналата неделя са гледали "нещо друго". Това е проблем на Формула 1 и това е проблем на правилата, които не бяха поправени, а ... замазани.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 11/12/2010 00:02

 
kiro
abv_at_abv.bg
| Отговор
защо търсите логика в решенията на ФИА? В смисъл нещо , което не се диктува от мотива за честен спорт, не може да го породи , нали? Имам чуството ,че ФИА не произвеждат правила за да направят спорта по-чист, а за да им се налага да взимат решително становище във все по-малък процент от случаите.
....
"F1 is a sport for two hours on Sunday afternoons....the rest of the time it's business"
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 11/12/2010 00:18

 
JM
jm7_at_abv.bg
Спор | Отговор
@drJeckyll: Може би пестенето на гориво не беше най-добрия пример, но в коя обиколка точно да влезе в бокса даден пилот може да бъде отборна заповед. Какви гуми да се сложи също може да бъде отборна заповед и т.н. Има много отборни заповеди, които могат както да помогнат така и да навредят на даден пилот. Естествно, че не всички съобщения към пилота са отборни заповеди, но определено има много такива.

"Разлика между Австрия 2002, Германия 2010, Сингапур 2008 (както се разбра по-късно) няма. Всички разбуниха духовете => имиджа на спорта е накърнен."

По твоята логика разлика между слагане на силиконови цици и мозъчна операция за изваждане на тумор няма .... И двете са хирургически намеси върху човешко тяло.

Разликата между Австрия 2002 = Германия 2010 и Сингапур 2008, е ОГРОМНА. При едната заповед единствено и само разменяш позиции между два пилота, докато при другата рискуваш живота на пилота, рискуваш животите на останалите пилоти, изкарваш SC на пистата, променяш тотално стратегиите на абсолютно всички отбори, саботираш тотално състезанието и т.н.

Има цял куп случаи, при които според правилника стюардите трябваше да накажат пилоти, но не го правеха. Може би им хареса волната програма на Хюлкенберг на Монца 2010 и за това не го наказаха ? Или пък не успяха да намерят точка от правилника, заради която да го накажат ?

Сам си отговри на въпроса кой, как и защо ще определи дали е накърнен имиджа на спорта. Точно стюардите от състезанията, заседателите, юрисконсултите и съдиите свързани с WMSC и FOM. За Господ не съм сигурен, последно като си говорех с него ми каза, че са големи хора и сами да се оправят.

Чакаме часове след края на състезанието и месеци след това за да разберем какво ще е класирането, защото такава е системата в момента. Много лесно може да бъде сменена според мен, ама явно няма желание. В някой щати като те хванат с притежание на наркотици те съдят и решението на съда влиза в сила, часове след като са те хванали, а в България например може да се точи с години. Всичко е въпрос на интереси.

"Да променяш класирането след финала е глупаво, най-малкото защото има хора, които си пускат телевизора следващата неделя и установяват, че миналата или по-миналата неделя са гледали "нещо друго". Това е проблем на Формула 1 и това е проблем на правилата, които не бяха поправени, а ... замазани."

Това нещо се случва, както във Формула 1 така и в почти всички други спортове. Дали ще е отнемане на победа или титла заради допинг, заради намеса на мафиотски структури в определянето на победителите, заради какви ли не неща ...

Така както сме я подкарали може да започнем да спорим и за смисъла на живота, ама не е там въпроса на тази тема.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 11/12/2010 00:35

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
Спор | Отговор
@JM: Да, твърдя, че няма разлика, защото такава ... няма ... ако я намериш в правилата бих бил много благодарен да ми я посочиш.

Именно защото е такава системата някой можеше днес да я промени. Просто този някой или някои решиха да не го свършат и да запазят статуквото на мътни правила.

Между другото тези дни има няколко интервюта на Пикет, в които той съвсем чистосърдечно си признава, че през цялото време е "имал" контрол над болида при катастрофата си. Но си прав, че темата се разводнява.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 11/12/2010 00:46

 
Петър
| Отговор
Разбира се че всички искаме Истински състезания без да се дирижират от боксовете, но проблемът е че не може да се докаже кога има и кога няма отборна заповед. В такъв случай който го е направил явно, понася последствията, а на тези които са го направили дискретно не им се отчита. Всеки може да измисли две три кодирани съобщения или пък уговорката да е преди самото състезание. Затова колкото и да не е морално, е правилно да тези неща да са явни. И друго. По добре е да ти кажат да пропуснеш съотборника си, отколкото да ти кажат да катастрофираш.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 11/12/2010 00:50

 
JM
jm7_at_abv.bg
Спор | Отговор
ОК последен коментар тука и отиваме да спорим в OFF-season battlefield (нали това му е целта).

Просто правило против омаскаряване/накарняване на спорта винаги ще има. Има цял куп действия и бездействия, които могат да попаднат в тази графа. Много е трудно да се изброят всичките, за това е по-лесно да се изброят тези, които не влизат в тази графа. Според мен това, което се случи днес е излизането на отборна заповед тип Австрия 2002 от тази графа.

Нямам идея защо като се каже отборна заповед всички се сещат само и единствено за заповед тип Австрия 2002. Има много други отборни заповеди, които също прецакват пилотите, но никой не каза нищо против тях.

Ако се чудите за какво става дума ще ви покажа в темата OFF-season battlefield.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 11/12/2010 01:03

 
JM
jm7_at_abv.bg
Спор | Отговор
@drJeckyll: Моите извинения. Чак сега прочетох този "Article 151c of the International Sporting Code", защото нямах международен нет. Мислех си, че там са описани тези действия, които накърняват спорта, ама уви ...

Получава се малко ситуация тип Параграф 22. Никъде не е описано черно на бяло какви точно отборни действия са позволени и какви не.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 11/12/2010 01:39

 
Leonov
pleonnov_at_gmail.com
Спор | Отговор
Всяка команда която пряко променя класирането и резултата на едно състезание трябва да се отпределя като "отборна заповед" - това е.... много сложно...преди си разменяха местата в бокса - лошо няма да го правят така....(аз дори чаках Маса да спре в Германия и да излезе след Алонсо) ..и все едно нарочно го направиха баси
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 11/12/2010 02:15

 
abix
abixbg_at_gmail.com
Спор | Отговор

Интригите правят шоуто колкото и да не ни се иска. Накърняването на спорта е строго зависимо от гледната точка и затова не може да бъде дефинирано с правила, шпионската афера 2007 не е ли накърняване на спорта? гаврата с името Лотус? ежегодните разправии за нелегални елементи по болидите? мрънкането на Алонсо когато беше в Макларън? Сингапур '08?? Най-добрите правила са простите правила! Няма как да се предвиди всяка една ситуация която може да се създаде и да си има специална точка в правилника за нея. Между другото същото важи и за техническия правилник. За мен накърняване на имиджа на спорта също е и да се раздават наказания за недоказуеми неща. Цялата работа със забраняването на отборните заповеди е точно това!
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 11/12/2010 03:51

 
Странно ... Тоест, решиха, че пред съда не може да бъде доказано съществуването на отборни заповеди, защото те могат да бъдат кодирани по много начини, и решиха да го махнат. Тогава, остава въпросът : каква точно е дефиницията на "уронващи спорта действия" ? Там могат да се вмъкнат безброй определения ...
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 11/12/2010 11:03

 
Todorov1983
fresh_todorov_at_abv.bg
Спор | Отговор
Мен ми се върти друго в главата и то е новото правило което дава право на директора на състезанието да затваря бокса едва ли не когато той си иска и сметне за опасно.За мен това правило отваря вратите за по-добра диктовка на сапунения сериал дето прожектират от МАФИА и шоуто наречено Ф1.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 11/12/2010 13:10

 
Hugo_Boss
tankov_at_gbg.bg
| Отговор
Съгласен съм с drJeckyll . Вместо ФИА да напишат правила които да са ясни, те направиха така, че да се тълкуват още по-удобно за някои. В Германия трябваше да се наложи наказание което да стресне отборите да не си помислят да хитруват по този начин. Искам да гледам битка м/у пилотите и най-добрия от тях да е първи, а не най-пускания.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 11/12/2010 14:11

 
трънчо
cardinaldrichelieu_at_gmail.com
| Отговор
Според мен заповедите и като цяло механизмите, които отборите ползват, за да подредят класирането в тяхна полза не накърняват имиджа на спорта. Това просто е част от особеностите му. Аз лично подкрепям Ферари и мисля, че маневрата на Хокенхайм беше напълно оправдана и мога само да поздравя Доменикали, защото остави Алонсо в борбата до последното състезание и ако той беше спечелил титлата това само щеше да покаже правотата на това решение.
Иначе доколкото видях за пример се дават състезанията в Австрия, Сингапур и Германия. Това, което се случи на А1 си беше цирк - да спреш метри преди финала наистина е грозно и като привърженик на Ферари трябва да призная, че и до ден днешен ме е срам като се сетя за това. За Сингапур съм съгласен с JM, че дори и Пикет Мл. да е контролирал нещата, катастрофата му можеше да доведе до опасни ситуации за останалите. В този ред на мисли на може да сравняваме това, което се случи в Германия. Алонсо беше пред Маса в класирането и с оглед на резултатите в следващите състезания решението беше правилно и логично, а и Фетел беше зад тях и не е ясно дали и това нямаше да повлияе на крайния резултат. Освен това ако нещата се бяха подредили по различен начин и Фетел бе поставен в ситуация да пропуска Уебър, за да му помогне да спечели шампионата, пак щях да подкрепя едно такова решение, макар че то е в ущърб на отбора, който аз подкрепям.
След всичко казано дотук обаче, трябва да се съглася, че отборите трябва да проявяват малко повече финес в такива случаи. Да си измислят някакъв вътрешен код, да си изготвят тактика преди състезанието, да използват влизането за смяна на гуми. Сигурен съм, че има много начини. Иначе не мисля, че такива неща отблъскват зрителите. Повечето хора не се интересуват как печели отборът, който подкрепят. Ако пък противниковият отбор спечели по такъв начин това само допълнително те надъхва и си казваш: "Нищо, следващия път ще ги бием". А и все пак трябва да отбележим, че това не се случва всяко второ състезание. Може би проблем биха били спонсорите. За пример давам Тайгър Уудс - всичките му мултимилионни спонсори се изнизаха тихомълком, а във Ф1 това може да има доста сериозен ефект.
Рейтинг: [1|4|0.06] -2 / 4

Публикуван на: 11/12/2010 15:48

 
Hugo_Boss
tankov_at_gbg.bg
Спор | Отговор
@трънчо: Все пак накрая трябва да бъде шампион пилота които е най-добър от всички, а не най-пускания заради отборни заповеди.
Следващия сезон Ферари ако решат да подкрепят Алонсо още от първия старт за сметка на Маса и бъде пускан примерно 5-6 пъти през сезона, това коректно ли ще е за останалите пилоти които са излезнали да се състезават с/у всички вкл. и съотборника си?
Има един стар лаф, че за да победиш всички, първо трябва да победиш съотборника си.
Рейтинг: [1|1|0.27] 1 / 1

Публикуван на: 11/12/2010 18:00

 
трънчо
cardinaldrichelieu_at_gmail.com
| Отговор
@Hugo_Boss: Мисля, че каквото и да си говорим Алонсо е по-добрият пилот от двамата и догодина Маса едва ли ще е по-бърз и по-постоянен, така че не мисля, че това кого предпочита отборът ще реши кой ще е по-напред в класирането. Освен това трябва да се има пред вид и факта, че пилотите са служители на отборите, т.е трябва да правят това, което се изисква от тях. Иначе мисля, че Алонсо напълно заслужаваше да бъде шампион със или без победата в Германия, не смяташ ли? А и не е като да са карали Маса да го пуска през състезание просто защото той почти винаги беше зад него.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 11/12/2010 19:40

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
Спор | Отговор
@трънчо:
@Hugo_Boss:
Айде и двамата в battlefield-а да си говорите за това кой бърз и кой по-бавен. Тука мъдрим правилата.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 11/12/2010 19:46

 
Hugo_Boss
tankov_at_gbg.bg
Спор | Отговор
@drJeckyll: Аз не споря кои е по-бърз и по-бавен, а това, че се позволява фаворитизирането на пилот от самото начало за сметка на съотборник. За мен не е честно даден пилот да разполага при възможност с точките на съотборника(пример 7т. от Германия подарък за Алонсо), а другите да се борят за тях. Може би примера с Алонсо малко ги е засегнало. Но Ферари най-много искаха това правило да отпадне.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 11/12/2010 20:06

 
Todorov1983
fresh_todorov_at_abv.bg
Спор | Отговор
Ок бе измъдрихте правилото за заповедите дайте да обсъдим и това за дироктора на състезанието че има право да затваря бокса когато той реши че било опасно.Какво сте ми се зачесали пак за Алонсо,то е ясно от по-ясно че отборни заповеди винаги ще има,но сега намесиха и директора на състезанието като диригент на състезанието,казвайте какво мислите за това правило???
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 11/12/2010 22:10

 
Hugo_Boss
tankov_at_gbg.bg
| Отговор
@Тодор Тодоров: Според мен става въпрос за затваряне на бокса по време на SC
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 11/12/2010 22:23

 
Shumi
stoicho.marinov_at_gmail.com
Спор | Отговор
@Тодор Тодоров: Пълна глупост за нищо не става тва правило а и един некадърник е доказал че не може да кара когато бокса е затворен.А за СК при рестартирането всички трябва да са си в реда на позициите не изостаналите да се пречекат!
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 12/12/2010 12:06

 
Mar7o_F1EN
str8man_at_abv.bg
Спор | Отговор
Оронване престижа на Ф1 е нещо явно и наивно.
Ако сте гледали предпоследният мач от групите на ШЛ между Аякс и Реал Мадрид преди няколко седмици, ще знаете, че треньорът на Реал - Мауриньо беше казал на двама от футболистите си да си изкарат по втори жълт картон към края на мача, за да си изчистят картоните и така да са "чисти" за осминафиналите и евентуално напред в турнира. Всичко изглежда нормално и легално, но явно и в правилника на УЕФА има някоя точка, която не забранява, но наказва такава постъпка. Всеки си има глава и може да си изкара жълт- червен картон, но начина по който ги изкараха Шаби Алонсо и Серхио Рамос беше точно "оронване на престижа", а престъжът е този на най-големият футболен турнир на планетата - даже може да се твърди, че е по-голям от Световното първенство !

Сори че намесих футболът, но това е най-ясния пример, който може да се даде за "оронване" извън Ф1 - е това в Германия, Сингапур и Австрия може да се сметне за плънка
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 12/12/2010 14:40

 
@трънчо: Искам да те подкрепя за изказването ти, още повече че рейтинга на изказването е -2 към момента, с малката забележка, че вече няма да има нужда от вътрешни кодове, а е достатъчно на пилота да се каже да пропусне съотборника си. Всъщност каква е разликата? Всеки гледа състезанието от гледна точка на зрител, но поставете се на мястото на шефовете на отборите.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 12/12/2010 16:00

 
NedkoKrastev
Krystev_at_abv.bg
Спор | Отговор
Дам отборните заповеди са нещо кофти за нас обикновените зрители, а какво да кажем за спортните залози............. Една отборна заповед за смяна на местата буквално променя резултата от състезанието / а в крайна сметка и от шампионата / Незнам дали някой гледа волейбол ама дали Ви беше интересен мача България-Бразилия, който и двата противника искаха да загубят? Същото ще стане и в Ф1, ако единия пилот знае, че трябва да завърши след съотборника си, ще има ли желание за победа ? Имаше ли желание Маса да кара след Германия ?
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 12/12/2010 20:32

 
Mika
evenbg_at_yahoo.com
Спор | Отговор
Що се отнася до спортните залози факт е че големите сайтове лека-полека се отдръпват от спорта като цяло и залагат повече на покер и друг по-лесен за контролиране от тях комар!
Рейтинг: [1|1|0.27] 1 / 1

Публикуван на: 20/12/2010 16:39

 

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729