Поредната порция кал в лицето на Формула 1

17/05/2010 09:21, Огнян Тенчев (drJeckyll), 1555/7929 прочита, 144 коментара

 


Монако. Мястото с огромна история, много блясък и уникална обстановка. Всичко това обаче потъна под поредната доза кал. Още едно изпреварване на пистата беше захвърлено в калта. И то защото управленският орган на Формула 1 - FIA за пореден път не си беше свършил работата.

Но да караме поред. Всъщност нещата бяха много прости. От тази година спортният правилник съдържа правило (40.7), което гласи, че изпреварванията след прибирането на колата на сигурността в бокса могат да започнат веднага след първата линия на колата на сигурността. Няколко пъти в това състезание можехме да видим къде се намира въпросната линия, а именно малко преди входа на бокса в завоя Раскас. Беше оцветена в бяло.

И така последната обиколка започна при кола на сигурността на пистата. Всички видяхме надписа "SAFETY CAR IN THIS LAP", което значи, че колата на сигурността ще се прибере в бокса в края на обиколката. И всички коментатори започнаха да спрягат именно тази линийка и как след това ще имат право да се изпреварват до финалната линия. Чудесен завършек на състезанието нали? И точно това се случи. Колата на сигурността се прибра, видяхме зелените светлини и финала на състезание. На повторението след финала обаче видяхме маневрата на Шумахер срещу Алонсо, който го изпревари по всички правила. Е, не точно по всички обаче, защото в правилника фигурира още една точка - 40.13.

40.13 - If the race ends whilst the safety car is deployed it will enter the pit lane at the end of the last lap and the cars will take the chequered flag as normal without overtaking.

И тук нещата се завързаха. Стефано Доменикали първо обясни, че за тях няма нищо неясно. Правилото от 40.13 важи с пълна сила и те са предупредили Фернандо Алонсо, че изпреварванията са забранени. На сайта на МакЛарън пък има телеметрия и тийм радио в реално време, където можеше да се види как първо предупреждават пилота, да не изпреварва, а после той като вижда какво се случва казва, че е видял Шумахер да изпреварва Алонсо:

Pit: "Lewis on the last lap the safety car will go into the pits. The cars will proceed to the line and no overtaking."
HAM:"I thought you said we couldn't pass after the safety car? Michael passed Fernando."

Тогава обаче дойде времето на Рос Браун, който ни показа снимки, както и времената, в които са се появили инструкциите от рейс контрола. Разбира се аргументите му изглеждаха много смислени. Нямаш кола на сигурността, имаш зелен флаг, следователно състезанието е рестартирано.

Да, ама не както казваше един човек. Точица 40.13 от спортните правила си важи с пълна сила. Знам, че повечето от вас все още се питат защо изобщо има такова тъпо правила. За момента единственото, което ми хрумва е - имидж. Никой не иска състезанието да свършва зад кола на сигурността. Това не е добра реклама на спорта нали?

След дълго чакане стюардите решиха, че Михаел Шумахер е нарушил правило 40.13 и го наказаха с преминаване през бокса, което беше конвертирано до 20 сек добавено време.

The Stewards received a report from the Race Director that car Nr 3 - Michael Schumacher overtook car Nr 8 - Fernando Alonso when the Safety Car entered the pit lane at the end of the last lap.
As the overtaking manoeuvre was in breach of Article 40.13 of the 2010 F1 Sporting Regulations, the Stewards decide to impose a drive through penalty but, as it occurred during the last five laps, 20 seconds will be added to the elapsed race time of car Nr 3.

Защо обаче Мерцедес и Шумахер има различен прочит на правилата. Много е просто - защото те не са написани добре. В  40.11 може да се прочете следния пасаж:

As the safety car is approaching the pit entry the yellow flags and SC boards will be withdrawn and replaced by waved green flags with green lights at the Line. These will be displayed until the last car crosses the Line.

Защо зелени светлини и флагове в последната обиколка? Никой не знае, но феновете вече говорят как изпреварванията са забранени при зелени флагове на пистата.

И така. Ситуацията от наглед проста и красива се превърна в спорна. И не защото се случи нещо лошо. Напротив. Видяхме истинско изпреварване. Дали обаче то щеше да се случи, ако от бокса на Ферари не бяха казали на Алонсо, че не може да има изпреварвания това няма да разберем.

Веднага се чуха разбира се и коментари, че видиш ли Деймън Хил, който беше при стюардите е човека отмъстил си на Шумахер. Това разбира се си е чисто фенско пристрастие. Няма как един човек да вземе такова решение. Има още трима комисари. В това състезание те са Paul Gutjahr, Jose Abed и Christian Calmes.

Санкцията също беше тежка. 20 секунди са доста време при събраната колона до последния момент. Но просто в правилника има само три наказания, които могат да бъдат приложени: преминаване през бокса, десет секунди наказание в бокса и връщане на старта с колкото позиции решат.

Още вчера от Мерцедес завиха, че ще обжалват. И преди сме виждали такива случаи, като при случката на Хамилтън на Спа през 2008 обжалването дори не беше разгледано, защото не можеш да обжалваш преминаване през бокса. Мерцедес обаче не протестират наказанието, а самото решение на стюардите. 48 часа считано от вчера имат от Мерцедес за да обявят мотивите си. Въпреки, че се съмнявам да успеят и нищо чудно да се откажат от обжалването, би било добре да използват това като причина правилата да бъдат преведени в ред. Някои отбори вече се съгласиха, че правилата са грешни.

Факта обаче, е че ни ограбиха. В момент, в който всички се опитват да подобрят "шоу"-то и да докарат Формула 1 до повече фенове, самата Формула 1 се овъргаля в калта. За пореден път. И ако Тод не вземе мерки просто ще се продължи дългата традицията с подобни спорни и ... тъпи изпълнения.


Още от сезон 2010:

Коментари

 
Radoslav
| Отговор
True,true.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 10:17

 
delzard
belqzaniq11_at_abv.bg
| Отговор
пич,поне превеждай текстовете на английски език.Сайта се посещава и от такива които не знаят език. .Инъче браво за статията,чудесна
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 10:45

 
40.13 would apply if

1. The stewards don't issue an order to bring the safety car in
2. The stewards do not withdraw the SC sign
3. The stewards do not issue green racing
4. The marshalls do not wave green flag.

Under this scenario, while there would still be a full course yellow, the safety car would pull in on the last lap. Yellow flags would still be waving and the SC sign would still be clearly visibile (same as Aus 2009).
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 10:48

 
Изобщо голяма каша забъркаха от Рейс Контрола. И те май не бяха наясно със правилата си. И накрая им трябваше жертвено агне. Но какво загуби Шуми -някакви точки. ФИА миже да си ги задържат. Той спечели много повече- уважение на фенове и не толкова фенове.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 10:51

 
onufri
malcho_malchev__at_abv.bg
| Отговор
Според мен Алонсо трябва да се замисли - на рейс инженера си ли да вярва или да се отдава на собствените си инстинкти? Със сигурност поривът му е бил да не се дава "до последно" на Шумахер. И тялото му е отлично "програмирано" какво да прави при зелен флаг и зелени светлини на пистата.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 11:05

 
Алонсо
mondrio_at_abv.bg
| Отговор
Рос Браун като се прави на умник и не разчита правилата "както трябва" така става. Какво си мислите, че ако Доменикали беше казал на Алонсо позволено ти е да минеш Хамилтън щеше да се случи нещо такова ли ... НЕ, нямаше, а и така трябва, има си правила и всичко е ясно, това че правилата са тъпи и безсмислени , това вече е друго.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 11:33

 
Shumi
stoicho.marinov_at_gmail.com
| Отговор
@Алонсо: Шумахер изпревари ли го или не?
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 11:44

 
Интересна публикация, Док. Поздравления. Не познавам в дълбочина правилника, но очевидно правилата са виновни за конфузната ситуация.
Аз от гледната точка на обикновения фен ще кажа само едно - това е Шумахер, и точно за това се радвам че се върна. Просто защото още днес повечето от феновете вече смътно ще си спомнят че всъщност победител е Марк Уебър
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 12:21

 
Илиян
iliyan_iliew_at_mail.bg
| Отговор
Точно от такъв Шумахер формула 1 няма нужда !\r\nФормула 1 има нужда от кадърни пилоти които спазват правилата , а не да се опитват във всеки един момент да ги заобикалят и да хитруват.Хитреци надребно - айде нема нужда ! Точно заради тези хитрини изгърмя и Бреаторе.Май хората забравиха какво е джентълмество и че то задължително за този спорт.След всичките изпълнения на Бреаторе , Рос Браун и Пилето не остана грам Fairplay в този спорт.Май време някои хора да си тръгнат вече от този спорт както си заминаха Бреаторе и Мозли !
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 12:27

 
Shumi
stoicho.marinov_at_gmail.com
| Отговор
@Илиян: Еми така е вие от макларън не с опитвате да лъжете на дребно направо си крадете и то бая сериозно не си полювате Айде да не с връщаме назад защото и твойте хора са лъгали доста!
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 12:30

 
Илиян
iliyan_iliew_at_mail.bg
| Отговор
Едно нещо е промишленият шпионаж , а съвсен друго е дребна лъжи на пистата.Но явно на Кончетата не им понесе тогава , че някой от своите ги е предал и то без да се замисли.Тогава ФИА направи най-голямата греша в историята на Ф1.Да угоди на един отбор , че не си пази своите тайни.Промишлен шпионаж е имало и ще има докато има Ф1.Така,че дребните истории като на Пилето за 1 място напред във Макларън е няма и няма да има !
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 12:42

 
За мен нещата не са толкова в правилата, отколкото в начина по който приключиха състезанието. Най вероятно искаха то да финишира в режим сейфти кар и естествено да изтеглят колата за сигурност преди финала, но на практика по-скоро го рестартираха.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 12:42

 
shadow
alonso73_at_abv.bg
| Отговор
докторе, мноо ти е хубаво и БЕЗПРИСТРАСТНО писанието, ако са имаше една емотикона от оная, дето съм си я поръчала, а ти упорито отказваш да доставиш, щях да нацвъквам толкова бройки от нея, че щеше да ти отнеме бая време да ги изтриеш
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 12:51

 
Shumi
stoicho.marinov_at_gmail.com
| Отговор
@shadow: =>коментарът ти щеше да бъде изтрит
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 12:56

 
shadow
alonso73_at_abv.bg
| Отговор
абе, Shumi, ти знаеш ли за кво става дума, че се обаждаш? а ако не искаш да ти трие домакинът коментарите, се дръж прилично
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 13:12

 
Иван
john_at_abv.bg
| Отговор
Егати пристрастната статия. Как пък от 24 пилоти само Мерцедес и Шумата са интерпретирали правилата, както те желаят. Аре сиктир. Аман от тарикатлъците на керпенския дядо. Ако се радвате на изпреварвания против правилата - много зле за вас!
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 13:21

 
Shumi
stoicho.marinov_at_gmail.com
| Отговор
@shadow: 1 Не се обиждам
2Знам за какво става въпрос
3Казвам че ако го направиш ще ти изтрият коментара
4Не ми се карай
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 13:26

 
Ивелин Бинев
ivo_binev_at_abv.bg
| Отговор
@delzard: Колега,Огнян Тенчев,МНОГО ТЕ МОЛЯ прати тази статия на някой интернет сайт на който Тод и останалите от ФИА да могат да прочетат за какво става на въпрос.В смисъл искам да кажа,че не съм сигурен,че ръковотсвото на Ф1 знае какво точно искат Феновете.А те СЪС СИГУРНОСТ НЕискат да "БЪДАТ ОГРАБВАНИ" по този начин.Щом има зелен светофар+зелен флаг и няма кола за сигурност - Е КАКВО АДЖЕБА ДА НАПРАВИ ЕДНИ СЪЗТЕЗАТЕЛ освен да се съзтезава!
извинявам се че пиша с големи букви но през цялото съзтезание вчера се молех Шумахер да изпъкне по някакъв начин,и когато видях че в последния завой изпреварва Алонсо(не съм му хич фен на него)полудях от Кеф и после чета статията за наказанието!Еми не става така.
Така че моят съвет е всички НИЕ - ФЕНОВЕТЕ да изпратим по едно писмо на ФИА - вярно може да не ни обърнат внимание но Ф1 стана като съзтезание на почетни обиколки по пистите
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 13:59

 
Patilan4o
| Отговор
Докторе от тази статия разбрахме че подкрепяш Шумахер и мразиш или завиждаш на Алонсо (само предполагам) и да кажа на всички фенове на Алонсо и Шумахер че това изпреварване нямаше да стане ако правилата не бяха така обаркани и заплетени, защото на Алонсо са му казали \"Неизпреварвай!\" и затова не му е пукало какво ще стнае в следващите метри пък на Шумахер са му казали обратното и когато Фернандо е видял че колата на Михаел е до него се е опитал да защити позицията но е било късно. Всички ми приличате на коментаторите от английската телевизия когато Хамилтон или Бътън изпреварят някой то е било невиждано изпреварване, пък ако някой друг пилот който не е англичанин направи изпреварване все едно нищо не е станало тай че успокойте страстите понеже с тея автомобили и правила в момента ще виждате редки изпреварвания и може би затова ще се кефите като малки деца когато се случват.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 14:03

 
Боби
| Отговор
Изпреварването беше интересно, заради мястото, на което се случи. Едно е да задминеш някого на широка права, съвсем различно в толкова тесен завой. ФИА отново много се изложиха.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 14:10

 
Браво , Док - много добра статия! Фен съм на ферари , но си признавам , че ситуацията е много спорно. Лошото е , че в случая няма правилно решение, поради глупаво написаните правила и ситуацията на пистата. Най-честно според мен е да се запази класирането преди маневрата , тоест Шумахер да накаже с 1 място назад.Ако не се лъжа комисарите могат да накзват с преместване произволен брой места назад в класирането даден пилот
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 14:11

 
Patilan4o
| Отговор
@Боби: Нали това написах по горе че на това място неможе да се изпреварва и нямаше как при нормални обстоятелства това да се случи та стига сте ревали единия се е отпуснал а другия е атакувал защото двата отбора са разбрали по-различен начин правилата пък кой прав, кой крив никой не знае.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 14:18

 
Абсолютно заставам зад маневрата и решението на Мерцедес при така създалите се обстоятелства. Има хора за наказание и те са от реис контрола.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 14:19

 
Ивелин Бинев
ivo_binev_at_abv.bg
| Отговор
КЪМ ИЛЯН:Илянски какво разбираш от джентълменство в този спорт?Че то тогаа Уебър да беше спрял да пусне Фетел шот е джентъмен.
Джентълменство е примерно - когато някой те изпреварва ти на да направиш всичко възможно да защитиш позицията си без да предизвикаш опасност за теб и останалите участници.А не да отбиеш в дясно!!!Аз не се сещам за едно чисто съзтезание през този сезон.То че хамилтън мноо маневри правел,че Алонсо мноо грубо влезнал в бокса ,че Фетел че незнам си кво!!!Аве му Е.. Майката тва е Ф1 това са най-добрите карачи на света - СПРЕТЕ ДА ГИ ЗАНИМААТЕ С ГЛУПОСТИ!!!
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 14:20

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
| Отговор
@Patilan4o: Значи знаеш нещо, което дири аз не знам.

@Ивелин Бинев: де да имаше кой да ни чете нас ...

@Иван: Всеки е пристрастен. В случая моите пристрастия обаче са към FIA и към лошите им правила.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 14:31

 
Илиян
iliyan_iliew_at_mail.bg
| Отговор
В всеки спорт има правила.Лоши , добри такива са и си има хора които ги мислят.Дребните хитреци никой не го обича независими колко пъти за СШ.Мисля,че колко и да спорим тук няма да има резултат.Както във всеки спорт така и във Формула 1 има съдии тук са Маршали и те се грижат да се спазват правилата.А че някой си ги интрепетира правилата как не него са му удобни е друга тема.Относно това интерпретиране сме се убедили , че Рос Браун го права редовно.Интересно защо вече 2 сезон се налага заради спорни решения на Рос Браун да се занимава цялата ФИА(миналата година двойният дифузьор , сега тази случка).Вече почва да става банално все той да хитрува надребно !
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 14:51

 
Различните тимове са интерпретирали различно ситуацията. Доколкото разбрах Ред Бул и Рено също са инструктирали пилотите си да се състезават до старт финала. При Ферари и Макларън е било наобратно. И Алонзо ако не беше оставил един TIR място до себе си никой нямаше да го изпревари. Ама какво да очакваш от пилот дето се разбива на правата.
Поне надъхват Шуми за повече. А аз съм на пистата в Турция, така ,че кеф.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 15:02

 
Leonov
| Отговор
Почвам леко да се дразня на някой хора защото "dr.leckyll" от 2 дена се мъчи да обесни на останалите за проблемите с правилника и това кой как го тълкува, а вие само "ти защитаваш този, а ти онзи"... тук не трябва да има пристрастия към даден пилот и отбор... какво направил Хамилтън...Фетел и т.н. Кой каква иновация измислил, F-Duct, окачвания и тем подобни нямаше да ги има ако правилника и правилата бяха изпипани като хората... Но това изобщо не ме учудва Понеже съм учил юридически науки и там мога да кажя че е същото. Толкова са заплетени нещата че винаги има вратички през които да минеш, винаги има неща които не са добре преценени... този случей е същата работа
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 15:03

 
Илияне тук въобще не дискутираме твоето отношение към Шумахер или Браун, така, че спри да ни го навираш в очите. Точно за правилата "говорим" и не за интерпретация, а за спазването им. Както е ясно в цитираната точка, колата на края на обиколката ще се прибере. А тогава какво трябва да означава надписа "SAFETY CAR IN THIS LAP" /В точката ясно пише, че тя ще се прибере/и зелените светофари?. Това за мен означва "в края на тази обиколка състезанието се растартира".
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 15:07

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
| Отговор
@h_21: Според тези, които са писали правилата това не е така. Прибира се защото е последна обиколка, а зелените светофари са да се знае, че колата вече не е на пистата.

Освен това става ясно, че всички без Мерцедес са знаели, че не е позволено:
Цитат:
This interpretation was shared by all the team managers bar that of Mercedes - I understand that upon seeing Schumacher's move every single one of them got in touch with race director Charlie Whiting to say it was not allowed.


Това, което ти казваш е интерпретацията на Рос Браун.

Ето тук са го обяснили: http://www.bbc.co.uk/blogs/andrewbenson/2010/05/why_schumacher_broke_the_rules.html
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 15:14

 
Leonov
| Отговор
Все пак добре че не се удариха, че тогава какво щеше да стане Всички знаят само Mercedes GP не са разбрали
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 15:18

 
Илиян
iliyan_iliew_at_mail.bg
| Отговор
Много интересно Всички без Рос Браун и компания !
Защо ли ?! Все той нещо не е разбрал
Има едни правила - незнанието не те прави невинен , точно обратното виновен и това незнание си е за тяхна сметка
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 15:38

 
mertol
| Отговор
Абе хил неможе сам да вземе решението ама затова е там да им каже как стоят нещата от гледна точка на пилота. Защото глупавите старчета през живота си не са се возили с повече от 100км/ч.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 15:47

 
FATboy
fatboy83_at_gmail.com
| Отговор
лелеее, абе хора вие ме изумявате!!! все едно не познавате Шумахер! Ф1 нямала нужда от такива пилоти, така ли мислите?!? точно от това има нужда, не виждате ли колко е скучна? колко е заспала благодарение на всички системи за сигурност и контрол на какво ли не. слава богу времето не се подчинява все още на чичо Бърни.
все пак Рос Браун разбирайки правилата по различен начин от всеки друг човек успя да направи болид шампион през миналата година и това няма кой да го отрече! очаквам за следващата година отново да извади шампионска кола, въпросът е кой ще я закара до финала.

аз съм фен на Шумахер от както е във Ф1!
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 16:18

 
thedeivis
thedeivis_at_mail.bg
| Отговор
Втори сезон Браун се опитва да мине между капките с по различен прочит на правилата, ако още миналата година му бяха подрязали крилата щеше да внимава повече какво нарежда на пилотите си и миналата година щяхме да гледаме по нормален шампионат. Тая добавка за линията на сеифти кара ми се струва много безмислено нещо, миналогодишното правило за старт финалната линия е много по логично. колкото по прости са нещата толкова по надежни са. Алонсо беше толкова концентриран след левашката 3та тренировка, че не вярвам ако беше позволено да не беше опитал и той такава маневра. Разликата обаче беше че на него му бе наредено да не опитва. Пилето обаче беше подведен и според мен човека- Браун трябва да излезе като мъж и да понесе отговорността, а ФИА много да помислят над новите правила.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 16:20

 
Илиян
iliyan_iliew_at_mail.bg
| Отговор
Няма нищо за изумяване ! Просто Пилето е минало и щеше да е най-добре да си беше стоял там ! Сега във Ф1 има достатъчно бързи и млади пилоти и състезанията и без неговите тъпи изпълнения бяха много интересни.Предпочитам да гледам Нико,Люис,Себастиан,Валери,Робърт,Джейсън,Хайме и Кобаяши отколкото смешните изпълнения на Алонсо и Пилето.Нова вълна пилоти превзеха Ф1 и няма нужда от пенсионери.Всяко нещо с времето си.Преди Пилето е имало пилоти ще има след него.ПО-добре без него и неговите селски изпълнения.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 16:25

 
FATboy
fatboy83_at_gmail.com
| Отговор
Илияне за едно съм съгласен, Шумахер не трябваше да се завръща!
Валери все още не кара във Ф1, може би Виталий искаш да кажеш.
силно се надявам следващият сезон Браун да извади шампионска кола и един пенсионер да грабне титла за 8-ми път :Р
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 16:33

 
Линията на сейфти кара е направена с точно тази цел, повече изпреварвания след като се рестартира състезанието. Защото преди се чакаше старт-финала и няма ше много успешни изпреварвания. Сега с тази линия пилотите могат да се подготват от по-рано още преди завоя на правата и да атакуват.
А по-важно за мен е голямата подкрепа която получава Шуми в момента. 72:28 % в анкетата на Аутоспорт форум. Също в коментарите след статията на Андрю Бенсон над 98% го подкрепят, като останалите са по-скоро неопределени. И това англоезични коментари. Също от Аутоспорт форум 50% оценяват съдийството като много лошо. Така ,че нищо още не е решено. Ще видим съда на ФИА какво ще каже, след това може и в Монакския съд да се пробват.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 16:36

 
Тинев
tinev55_at_abv.bg
| Отговор
Бърза реакция. Няма нарушения на правилата. Но Шумахер е трън в очите им. Добре, че се върна, за да стане интересно
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 16:37

 
Илиян
iliyan_iliew_at_mail.bg
| Отговор
Болид се прави с пари.Ако не сте разбрали Мерцедес не раздават милиона - това не е Хонда ! Вземете се поровете относно Мерцедес как влязоха при прототипите и от там във Ф1 и защо толкова дълго искаха да изкупят Макларън ! Пък после пишете за шампионски коли и т.н.На мен ми е интересно още колко време Норбърт Хауг и Мерцедес ще търпят фиаско на Рос Браун и Пилето ! Ако съм разбрал нещо за Мерцедес е чете обичат да побеждават но чисто без скандали и държат на чисто си име не търпят дрени тарикати да им вредят на реномето.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 16:38

 
Илияне я вземи им се обади на Мерцедес и ги открехни хората, че те явно неразбират какво става. Може да им кажеш ,че Браун всъщност не спечели двете титли миналата годин и ги заблуждава. Михаел също е послъгал в Автобиографията си като е писал ,че е седем кратен шампион. Действай , това положение не се търпи вече,
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 16:54

 
LStaley
gruicho_at_abv.bg
| Отговор
Шумата е толкова виновен пред Хил, че това назакание е нищо пред това което германеца направи през 94та в Австралия!
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 17:01

 
Илияне, да купиш една блузка на "Джейсън" щото май му стана кръстник .А пенсионера Алонсо е с година и половина по млад от кръщелника ти
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 17:46

 
Илиян
iliyan_iliew_at_mail.bg
| Отговор
Жалко да си дребнав ! Е затова избягвам на много места да пиша. Уж говорим за Ф1 а се заяждаме за дреболии ! Аман от пишльовци които си мислят , че формула 1 започва и свършва с Пилето ! Формула 1 е имало много преди да се роди Пилето и ще има много след като гушне букета !
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 17:53

 
Тодор Тодоров
fresh_todorov_at_abv.bg
| Отговор
Док Хил винаги е мразел Шумахер и това всички го знаем,а и мога да подчертая че и Хил си служи с мръсни номерца по време на ГП на Италия 95 година и ГП на Япония 97 година,сигурен съм че ако ги има свалени състезанията и ги изгледате ще ме разберете,но не обвинявам само него за наказанието а МАФИА,тъй като правилата са написани така че да може да се прилагат към точно определени пилоти и отбори,Ф1 не е просто в калта тя умря 60 години по късно от нейното създаване,погребаха я точно тези който се биеха в гърдите и ревяха че ще я спасят и прочеи.Просто отборите трябваше да си направят алтернативни серий когато имаха шанса
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:03

 
Вероятно си раздвоен в избора си на тениска и затова не разбра какво имах предвид . И след като изчерпахте темата за наказанието може да обсъдим, защо не последваха наказания за : Маса и Ковалайнен /пресякоха шикана/, Барикело /волана/, Трули......../безумно изпълнение - кво ставаше ако задната гума на болида му беше минала само сантиметър по-ниско към главата на Чандок?/ А и ФИА да не спи ами да види дали е нормално да гледаме как болид се изнася на ръка от местните хамали
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:03

 
Shumi
stoicho.marinov_at_gmail.com
| Отговор
@Илиян: Чак пък ново това е може би човека който е живял с този спорт и от когато се е родил до сега колите са се променили толко мног че няма накъде повече.Докато не се измисли някаква нова форма като цяло!19 години са минали от историята на Ф1 когато той е роден даже 18 защото е роден януари а сезона почва по късно!А лауда е един от живите родени преди да се съсздаде Ф1!
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:04

 
Shumi
stoicho.marinov_at_gmail.com
| Отговор
Чак пък много*
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:05

 
Тодор Тодоров
fresh_todorov_at_abv.bg
| Отговор
LStaley
Така ли мислиш явно си на 15-16 години пич айде да гледаме състезанията в Италия 95 и на Сузука 97,да не вземеш да си променяш мнението тогава.Хил е също толкова подъл,не го изкарвайте ангелче ,като не сте гледали състезанията в миналото защо се напрягате да пишете,по добре пишете за тези който сте гледали и по-компетентни
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:06

 
Shumi
stoicho.marinov_at_gmail.com
| Отговор
@Hill: А как да го изнесат когато там няма кран а ве?И ако докарат паяк да го качат ще блокират цялата писта тва да не ти е Малайзия 15 метра широка тука я има я няма 7 метра широчина!
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:08

 
Shumi
stoicho.marinov_at_gmail.com
| Отговор
@Тодор Тодоров: Аз съм гледал откъса с простотия на Хил на Сузука просто незнам защо не беше дисквалифициран или това е станало по късно защото по време на видеото нямаше черен флаг!
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:09

 
Не съм разчитал точно ти да дадеш отговора как да го изнесат
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:10

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
| Отговор
@Тодор Тодоров: Като гледам напоследък FOTA колко решения взеха и като имам предвид, какви са вече започвам да си мисля, че Бърни е прав за диктатурата, и че отборите не трябва да пишат правила.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:11

 
Shumi
stoicho.marinov_at_gmail.com
| Отговор
@Hill: Очаквай неочакваното
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:12

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
| Отговор
Все пак ще ви помоля да се придържате към темата, а не да пишете историята на Формула 1. Благодаря.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:13

 
Явно само аз смятам, че трябва да се мери с един аршин и да има наказания за всички провинили се. Или смятате, че малките отбори са достатъчно наказани и няма нужда от повече
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:14

 
я някой да хване да си преведе правилото
Цитат:
40.13 - If the race ends whilst the safety car is deployed it will enter the pit lane at the end of the last lap and the cars will take the chequered flag as normal without overtaking.

Или да ви го преведа аз...
Ако състезанието приключва докато има кола за сигурност...
1. Стюардите не са обявили, че състезанието ще приключи с кола за сигурност..
2.което значи, че има едни 50 метра, в които състезанието НЕ е приключило, и колата за сигурност е извън пистата.... в бокса..

Ето за това правилата са куци..
А при Ф1 .. трябва винаги да си на ръба на правилата...
ако искаш да печелиш...иначе не става...
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:14

 
Shumi
stoicho.marinov_at_gmail.com
| Отговор
@drJeckyll: Докторе то хубаво да има диктатура ама да е хубава диктатура не да я ползваме за лични облаги,а да се мисли за спорта правилно,не да търсим нови дестинации(няма лошо),обаче не само при петролните шейхове които плащат повечко и Бърни да намаже колкото може повече пари.Защо токова като иска повече състезания не върне стари хубави трасета,а някои от тях са дори легендарни,а иска само градски писти градска писта ни стига една в Монако(най-хубавата такава и ако ще петнайсет Тилковци да викне немогат да направят по добро градско трасе)
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:17

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
| Отговор
@w98: Две точки по-нагоре са криви правилата. Пише го в статията ... пък и е хубаво да прочетеш и мотивите на хората, които са писали правилата преди сляпо да се доверяваш на преценката на Рос Браун, Мерцедес или твоята собствена

Фактът е много прост - правилата не са ясни и еднозначни. Ако бяха, нямаше да има толкова коментари. Когато правилата са криви винаги ще има не разбрали или просто хора, на които им се иска да е иначе В случая дали наказания е Шумахер, Алонсо, Хамилтън или който е друг пилот е без значение.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:28

 
dibsi
dibsis_at_abv.bg
| Отговор
@Илиян: Знаеш ли, преди страшно много мразех Шумата за постоянните му курвенски номера, но след като се отказа си дадох сметка че това това е било просто плод на спортна злоба. На непримеримост, търсене на победата до краи. Благодаря на бога че той се завърна на пистата! Та вие осъзнавате ли че ни се дава шанс поне още една година да гледаме, една истинска легенда в този спорт???? А вчерашната маневра е един истински пример как се гони резултат до край.
Единственият виновник за вчерашната ситуация се казва FIA.
ЩЕ СЕ ВИДИМ В ТУРЦИЯ )))))))))))
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:34

 
Добре де, противоречиви са правилата по конкретния казус. Но за изброените от мен по-горе случай, защо не се прилагат никакви правила при положение, че ги има? Разду се това заради имената: Алонсо и Шумахер. А ако Алонсо си беше хвърлил волана или пък Шуми сякал шикана?
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:36

 
Тодор Тодоров
fresh_todorov_at_abv.bg
| Отговор
w98
Страхотно още повече че на Браун от рейс контрола са му казали че "СЪСТЕЗАНИЕТО ЩЕ БЪДЕ РЕСТАРТИРАНО",което значи че могат да се изпреварват след определената линия
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:41

 
Тодор Тодоров
fresh_todorov_at_abv.bg
| Отговор
Hill
В момента във правилника на Ф1 има само едно правило и то гласи "Наказвани ще бъдат тези пилоти който ние преценим и когато ние преценим",какво да говорим повече
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:44

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
| Отговор
@Тодор Тодоров: Къде го прочете това, че състезанието ще бъде рестартирано?
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:45

 
Има ли престъпление, трябва да има и наказание!!! Само така никой повече няма да си хвърли волана като дъвка.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:47

 
dibsi
dibsis_at_abv.bg
| Отговор
Я едно леко въпростче.
Как се разбира кога една кола на сигурността се пребира в бокса и състезанието се рестартира?
Очаквам адекватни отговори, без ама виж ся и тем подобни
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:49

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
| Отговор
@dibsi: Не задаваш правилният въпрос. Колата на сигурността се прибира в бокса, когато пистата е чиста ИЛИ както е в случая ако е последна обиколка. В нашия случай въпросът е ЗАЩО се прибира колата на сигурността.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:51

 
dibsi
dibsis_at_abv.bg
| Отговор
Докторе просто питам и пак ще повторя.
Как разбираме ние зрителите кога коата на сигорноста се пребира в бокса? Мисля че въпроса е много прост ))))
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:57

 
За мен въпроса е защо имаше съобщение "Сейфти кар(СК) се прибира тази обиколка"?Защо СК си изгаси лампите?Това беше ненужно. А нямаше съобщение" Състезанието ще свърши при правилата за СК(или по 40.13)". Дори и без някакво съобщение СК можеше да се прибере в бокса оставяйки, жълтите флагове и табелите СК.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 18:58

 
dibsi
dibsis_at_abv.bg
| Отговор
Май въпроса ви затруднява ))))
Добре де ще кажа: "SAFETY CAR IN THIS LAP"
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 19:01

 
Тодор Тодоров
fresh_todorov_at_abv.bg
| Отговор
Док на Браун в слушалката му казват че състезанието ще бъде рестартирано,а като гледам и го направиха със зелените флагове и светлини и те ли не се виждат Иначе за какво му е на чичо Рос да казва на Шумахер да атакува.Или има врътка тука ,казали са на всички екипи че им е забранено да се изпреварват а Браун само е чул че могат тъй ли?Защото той го казва ако не се лъжа в интервюто,че му било казано че състезанието ще бъде рестартирано и ще могат да се изпреварват.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 19:03

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
| Отговор
@dibsi: Ние го разбираме по надписа "SAFETY CAR IN THIS LAP".

@Ivan: Такива са правилата. Ако си прибира колата се следва обявената процедура в 40.11.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 19:03

 
Тодор Тодоров
fresh_todorov_at_abv.bg
| Отговор
Док май машината наречена рейс контрол не работи никак добре и как да работи като няма нормални правила
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 19:05

 
Съгласно 40.13 те не трябва да дават каквито и да е съобщения за СК? По 40.11 Шуми е прав при изпреварването.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 19:06

 
dibsi
dibsis_at_abv.bg
| Отговор
Контра въпрос.
А не следвали в случая да има както Иван каза, да има надпис примерно че състезанието ще завърши под сейфти кар.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 19:07

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
| Отговор
@Тодор Тодоров: А ти как разбра, че в слушалката му казват. Къде го прочете, видя, чу? Кой му го казва? В интервюто казва, че такова е тяхното разбиране, защото нищо друго не е казано освен, че колата за сигурността ще се прибере в тази последна обиколка.
Но пак повтарям - въпросът е защо се прибира колата на сигурността. Дали защото пистата е готова за състезание или защото е последна обиколка. А това ние по надписа "SAFETY CAR IN THIS LAP" не можем да разберем. От интервюто на Браун става ясно, че и той няма повече информация.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 19:09

 
Тодор Тодоров
fresh_todorov_at_abv.bg
| Отговор
Док,май до никъде нема стигнем с тая тема а тия от МАФИА ако не ги изпозастрелят нема оправия и тая е тя,жал ми е че опропастиха единственото хубаво нещо в това състезание и както казваш ти единственото истинско изпреварване.Може би защото беше направено не от некадърните им звезди,а беше направено от една легенда на тоя спорт.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 19:13

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
| Отговор
@Ivan, @dibsi: Въртите се в кръг. Логиката на писалите правилата е следната:
При кола на сигурността на пистата, тя ще се прибере в бокса в края на обиколката по 40.13, защото е последна. Според 40.11 има процедура за прибирането на колата на сигурността, която гласи, че ще бъде изведен надпис "SAFETY CAR IN THIS LAP", ще бъдат развети зелени знамена след като колата на сигурността се прибере в бокса. Това е знак към отборите и пилотите (и към нас зрителите), че колата на сигурността ще се прибере в бокса. Отново по 40.13 пилотите не могат да се изпреварват в това време, защото е последна обиколка.

Очевидно, е че щом са наложили наказание следва да заключим, че колата на сигурността се е прибрала в бокса не защото пистата е била чиста, а защото е било последна обиколка. Това може да ни го каже Чарли Уайтинг ... ако реши разбира се.

Не съм го измислил аз. За мен процедурата е сбъркана. Така, че запознайте се както казах с мотивите и на двете страни и чак тогава започвайте да спорите
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 19:19

 
За мен Чарли Уайтинг отдавна трябваше да се е пенсионирал. Щото тия правила той ги измисля. Ама хората не могат да гадаят какво мисли. Просото той такива обърквации твори че нямам думи и не е за първи път.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 19:25

 
Patilan4o
| Отговор
Абе вие сте като мулета продалжавате да упорствате, хората ви казват че виждате круша а вие си мислите че виждате ябалка. За мен интерестното е че номерата на Шумахер се завърнаха, миналата година Рос Браун бе този който беше разбрал най-добре правилата и бе направил най-добрата кола а сега сички отбори знаели че не трябва да се изпреварва докрая на състезанието само Мерцедес не били разбрали абе я да пасете некаде трева. Това пак ме връща години назат на пистата Силвърстоун когато в един дъжд Шумахер изпревари под жълти знамена друг пилот и когато решиха да го накажат и той влезе да си изтърпи наказанието, пресече старт-финала в бокса и всъщност спечели състезанието, пък Шуми после каза че не видял жълтите знамена. Абе както веднъж Монтоя му каза на Шумахер "ти или си сляп или глупав" но явно Шуми е глупав
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 19:54

 
dibsi
dibsis_at_abv.bg
| Отговор
Док. едно последно мое разсъждение.
Както ти каза и както пише това прословуто правило:
Цитат:
40.13 - If the race ends whilst the safety car is deployed it will enter the pit lane at the end of the last lap and the cars will take the chequered flag as normal without overtaking.

Искам да наблегна на първия пасаж " If the race ends whilst the safety car is deployed"
В певод: Ако състезанието завършва докато сейфтикара е на разположение(е на пистата). Та питам аз и естествено няма да получа отговор, каква беше дори и малката индикация че

the race ends whilst the safety car is deployed
Точно обратното те буквално казаха "SAFETY CAR IN THIS LAP"
А това означава само и единствено СЪСТЕЗАНИЕТО ПРОДЪЛЖАВА!!!
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 20:49

 
Leonov
| Отговор
Няма смисъл да се дрънка повече Приемете че колата се е прибрала заради края на състезанието не за друго.. взема се "40.13" и това е... все пак не може 10 отбора да информират пилотите си че е забранено изпреварването, а 1 да сметне че не е единствената грешка е тези зелени знамена... няма смисъл от тях
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 20:55

 
LStaley
gruicho_at_abv.bg
| Отговор
@Тодор Тодоров: През 94та не е важно на колко съм бил, гледал съм и номерата на Хил (пропуснал съм много малко състезания от 88ма насам), въпроса е че именно след наглостите на Шумата започнаха всички тези мръсни номера, затова и сега афробританеца е същото *** като Михаел навремето. Вярно че Шуми порастна много и като пилот и като човек... затова недей така дава оценки за хора които не познаваш (тоест за мен) за пилотите си пиши колкото искаш и аз го правя, всички го правим!
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 21:23

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
| Отговор
Пък аз викам да пишете САМО по темата вече а?
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 21:25

 
Tsvetan
yordanov17_at_abv.bg
| Отговор
Не виждам смисъл да дискутираме, как всички пилоти разбрали правилата по един начин, а само Михаел Шумахер го разбрал по-друг начин. То е просто, че Михаел просто е от друга епоха, епоха която имаше едно основно правило а имeно? RACE! Не се правеха парадни последни обиколки при зелени знамена, без да се изпреварват, за да не реват „великите шампиони”! Не се правеха на велики от едно състезание, титлата велики даваше публиката, а не колата, или race контрола! Велик се ставаше на пистата с изпреварвания, такива каквито Шуми ни показа вчера(невъзможни), а не с парадни обиколки! Време когато Шумахер се състезаваше гума до гума с пилоти като Сена, Прост, Менсъл, Бергер, Нанини, Патрейзи, Алези, Пикет и много други. Нека който каквото иска да говори за Шумахер как правел номера и т.н.... Това го има при ВСЧКИ ВЕЛИКИ ПИЛОТИ. Това което ще направи вчерашното състезание велико, е именно Шуми. Аз пожелавам на Алонсо да стане шампион с такава разлика в точките, колкото вчера спечели със спечеленото служебно 6-то място!
Шумахер- Simply The Best http://www.youtube.com/watch?v=iK_jIb05JpY&feature=related
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 22:42

 
Tsvetan
yordanov17_at_abv.bg
| Отговор
@LStaley: ХАХАХА Спри, че стана смешен с твоята целенасочена омраза!
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 22:47

 
Tsvetan
yordanov17_at_abv.bg
| Отговор
Алонсо ако е истиски мъж и състезател трябваше вчера да отиде и да стисне раката на Шуми а не да се крие зад полата на Хил!
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 22:52

 
The reason for the Safety Car had been removed, the FIA had announced 'Safety Car in this lap' early on lap 78 and the track had been declared clear by race control. This was further endorsed when the marshals showed green flags and lights after ‘safety car line one’. On previous occasions when it has been necessary to complete a race under a Safety Car, full course yellows are maintained, as in Melbourne 2009. On the last lap, we therefore advised our drivers that they should race to the line and Michael made his move on Fernando for sixth place.”
Clause 40.13 would seem to apply if trackside work is on-going during the last lap and the Safety Car, while still necessary, will disappear into the pits in order not to spoil the victory moment for the winner.
Brawn’s contention is that the Safety Car’s work was over and the track was clear, or ‘green’, from the so-called ‘first safety car line’, which is just after the pit entrance.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 23:09

 
Viper
| Отговор
Гледам ви всичките коментари и не мога да повярвам как можете да продължавате да спорите при положение, че е очевадно че правилниците на Формула 1 като цяло са пълен фарс. Като, че ли ги е писал някой студнет по право във 1-ви курс ...

Единствените, които трябва да бъдат наказани са хората, които са създали и приели подобни правила.

Когато направят прецизни правила, чак тогава ще имат право да съдят.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 23:15

 
Shumi
stoicho.marinov_at_gmail.com
| Отговор
@Tsvetan: А може би на някои и треперят партенките някой да не си върне самочувствието на 100% и да не гледаме нова негова хегемония и да стане 2/3 и видиш ли бройката влеза че станала на 9 а не си е останала.Просто на някои хора от Фиа още им държи влага периодът от 2000-2004,след което решиха да променят правила тотално за да прецакат Ферари.Но ако някои чужди елементи не си копуваха места в чужди отбори за тях сега отново можеше да гледаме тандема от 2006 на пистата за Ферари и 100% щяхме да си имаме повече победи и тифозите щяха да полудят нямаше да има такова посрещане на състезание от Ф1 по време на състезанието в Италия тази година.И съм на 90% сигурен че ако мерцедес пренасочат парите и Браун отново измисли нещо доста гениално като през 2009 и Шумахер почне да мачка от началото елементът в колата ще бъде забранен и нелегален.А що се отнася до чуждият елемент(алонсо) дано Маса го изкара от нерви убеден съм че може да го направи много е силен в Турция а в Канада с малко късмет дано успее и тогава забавлението ще е на макс защото "великия" пилот Алонсо ще реше като през 2007
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 23:15

 
Viper
| Отговор
(Съжалявам, че пиша още един пост, но няма бутон за едит.)

Миналата година в Мелбърн развяваха full course жълти знамена + табелата SC, докато не финишираха Абсолютно всички пилоти.

(Всеки, който се съмнява може да види видео архива от 2009, много добре си личат жълтите флагове и табелата по цялата стартфинална права.)

Сега не само, че нямаше жълти знамена + табелата SC, ами имаше развяти зелени флагове.

Очевадно е, че като цяло организацията на Формула 1 направи ОГРОМЕН ГАФ и трябва да се извинят първо на Шумахер и целия отбор на Мерцедес, а после на всички фенове на Формула 1 по света.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 23:29

 
Leonov
| Отговор
Определено не съм привърженик на Алонсо, но това което ме ядоса е че великия Шумахер 58 обиколки беше зад Алонсо и нито веднъж не го натисна...? И вие твърдите че той направил състезанието интересно... не е, просто вие сте пристрастни към него
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 23:31

 
Tsvetan
yordanov17_at_abv.bg
| Отговор
@Leonov: Ми просто не знам как да ти обясна защо Шумахер не изпревари Алонсо за 58, но се сещам за една мъдрост: "по-лесно е тъп човек да обясни нещо на умен, отколкото умен на пъп"
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 23:38

 
Leonov
| Отговор
Ти в този случей си умния .. аха добре 1во не казах изпревари, а поне натисне(все пак предполагаше се че има с 20 обиколки по запазени гуми но уви)... 2ро явно в състезание му е трудничко затова винаги намира да се възползва от такива възможности като със SC.. както и да е не е по темата мн мн, просто всеки си подкрепя кумира и става като "кон с капаци", всичко се превръща в един безмислен спор, загърбете пристрастията и тогава може да водим нормален диалог
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 23:48

 
Цитат:
Очевадно е, че като цяло организацията на Формула 1 направи ОГРОМЕН ГАФ и трябва да се извинят първо на Шумахер и целия отбор на Мерцедес, а после на всички фенове на Формула 1 по света.

Абсолютно съм съгласен.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 23:51

 
StoioPilota
| Отговор
За пореден път се убеждавам че Формула 1 вече няма нищо общо с реалността и от доста време вече не е спорт,а игра на правила и глупости.Никаква свобода на пилоти и отбори не се дава за да се състезават!Всичко вече е купчина от сложни и абсурдни правила и докато спорта не се върне с 10-15 години назад така ще е и вбъдеще.Помнете ми думите с тези правила НИКОГА повече няма да гледаме истински състезания,гума до гума,а ще гледаме само изпреварвания от лидерите,които задминават аутсайдерите с обиколки и никакви изпреварвания в челото,защото когато те се изпреварват или някой от пилотите не е доволен от това че са го изпреварили или пилота който се бори за позиция е преебан от някакви глупави правила.Ето състезанието в Малайзия например:Хамилтън е пред Петров и криволичи по пистата за да си запази позицията,веднага след състезанието обвиниха Хамилтън че не карал опасно и не по правилата...хах,какво значи това?!Или Бътън в Каталуня се изненадал от маневрата на Шумахер с която го изпревари и било глупаво от негова страна.Какви са тези глупости немога да разбера.Накъде отива спорта?Ами по тази логика трябваше тогава да накажат Мика Хакинен когато изпревари Шумахер на Спа през 2000г. ,като между тях двамата беше Бернолди,който го изпревариха с обиколка в този момент.Ами това си беше много рискована маневра на Хакинен,трябваше да му отнемат победата!!!
Незнам какво да кажа вече,гледам Формула 1 от 16 години и през последните 3-4 години спорта вече не е същия и няма да бъде,докато сложните и многобройни точки от правилника на ФИА не понамалеят драстично и по този начин да се даде свобода на отбори и пилоти.Иначе дотогава ще гледаме само изпреварвания с ОБИКОЛКИ от лидерите и през другото време ще дефилират "болидите цистерни" в колона по един през цялото скучно състезание.
И за последно да кажа на тези хора който имат деца,вместо да ги приспиват с "Лека нощ деца" да им пускат Формула 1 пряко по TV7 и ще спят като къпани.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 17/05/2010 23:53

 
Tsvetan
yordanov17_at_abv.bg
| Отговор
@Leonov: И какъв е смисала да натиска? да хаби техниката като Хамилтън ли? А SC също е в състезанието!
Аз гледам безпристрасно и мнението ми съвпада с идеята на F1, а именно да се състезават пилотите във всеки завои и метър!
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 00:00

 
Nemorino
plamen_opera_at_abv.bg
| Отговор
@Tsvetan: Абсолютно съм съгласен с теб. Липсва ми онази динамика и онава каране гума до гума, липсва ми тази мъжка борба. В момента Ф1 стана едно супер скучно и комерсиално състезани. Може би някой няма да се съгласи с мен, но старото правило за влизане в бокса за зареждане и смяна на гуми беше по интересно от гледна точка на това, че никой не знаеше как ще се развият събитията. Спомням си състезания които се решаваха именно в бокса. Не искам да коментирам случката с Шумахер, защото ще бъда обвинен в пристрастие, но ще кажа само, че това си беше абсолютно противоречие - от една страна състезанието било свършило и не можело да се изпреварва, а от друга страна развяват зелен флаг, което си е сигнал за рестартиране на състезанието. Каквото и да стане Шумахер показа как трбява един пилот да се бори до последно. Само да спомена, че Дейвид Култард е застанал на страната на Пилето. Някой по-нагоре беше споменал за това, че не се наказват другите пилоти. Така е. До момента единствен Барикело е наказан с 50 000 $ за хвърленото кормило. Но погазването на жълтата линия от Маса дори не е разгледано, а доказателства колкото искаш. \r\nP.S. Извинявам се за дългия пост.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 02:25

 
Chocho
| Отговор
Ако Алонсо беше изпреварил Хами по същия начин, сега феновете на Шуми какво ли щяхте да ръсите? Дали щеше пак да е "божествено" изпреварване или щеше да е "ами тъпия *** само той не разбрал, че изпреварванията са забранени". На мен лично всички решения на стюардите от началото на сезона ми харесват.
А Рос се издъни много не само с грешно инфо към Шуми, но и със стратегията. Ако Шуми беше влязъл за смяна на гуми при първия сейфти кар, Алонсо нямаше как да го мине )))))))))
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 02:38

 
Viper
| Отговор
Chochoпогледни в архива края на 'ГП на Австралия 2009' при АБСОЛЮТНО СЪЩАТА СИТУАЦИЯкакви знамена развяваха, сравни ги с тези в Монако, след това помисли сериозно към 5 10 минути и пак кажи кой по-точно се издъни - Рос или организацията на Формула 1 ?

Така, както са я почнали няма да ме учиди следващия път при подобна ситуация да почнат да развяват например червени или черни флагове.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 04:19

 
Chocho
| Отговор
@Viper: Ами ти как не се сети да помислиш сериозно към 5, 10 минути преди да даваш съвети? Дали Рос е видял зелени флагове преди да нареди на пилето да изпреварва?
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 04:44

 
Илиян
iliyan_iliew_at_mail.bg
| Отговор
Едно от горните мнение счупи тъпомера.Състезанията били много интересни когато всичко се решевало в бокса.Те се състезават на пистата не в бокса бе Лольо ! Вземете гледайте малко състезание от 80-те години и после пишете тъпотии.Малко се по интересувайте от Формула 1 преди 1994г.Формула 1 не започва с Пилето и няма да свърши с него.Така,че гледайте и чете затова какво се ставало 70-те и 80-те години и стига с тези тактики и изпреварвания в бокса.Точно това погуби истинския дух на формула 1.Няма ги онези битки между Прост и Сена , Прост и Пикет , Прост и Лауда , Кеке и Лауда.По ровете се и после пишете глупости.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 07:10

 
logimaster
iastehuia_at_abv.bg
| Отговор
@Илиян: Що не вземеш да намериш друг сайт и там да бълваш "великите си идеи и коментари"...
Който НЕ му е ясно или е сляп само ще подчертая: ШУМАХЕР Е БИЛ 7 ПЪТИ #1 шампион в Ф1, черно на бяло, реално и както още ти се иска или не. Когато някой друг РЕАЛНО постигне толкова победи, има право да коментира и да се изказва въобще по повод Шумахер!
А затова, че ФИА са си англичани, а както знаем от историята какъв им е нравът...няма нищо чудно че в предните състезания защитиха Л.Хамилтън(все пак им е сънародник) въпреки, че по правилник ЯСНО си беше в нарушение, а сега наказаха Шумахер защото аджеба имало в правилника т.40.13...просто няма дума в българският която да опише недоволството ми, може би МАФИЯ...
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 08:20

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
| Отговор
@Viper: С малката разлика, че до миналата година табелите SC и жълтите знамена трябваше да са до финалната права, а сега до първата линия на колата на сигурността ...
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 09:48

 
Илиян
iliyan_iliew_at_mail.bg
| Отговор
Шумахер е продукт на Бърни и Макс.Така, че не ми говори колко пъти е бил СШ това *** ! Да не споменавам че сигурно наказанията на Сена и Прост взети заедно са по-малко от този 7 СШ.Защо ли ?! Вземете почете малко за формула 1 преди този 7 СШ заедно с Рос Браун и неговите изпреварвания в бокса да развалят формула 1
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 10:10

 
Тук някои хора май се увличат в омразата си и стават досадни. Темата е за специфичен проблем, а не колко мразя Шумахер.
Според http://f1.gpupdate.net/en/formula-1-news/235040/insight-the-last-lap-monaco-pass/ ,дори и Мерцедес да спечелят обжалването ,то наказанието ще остане.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 10:22

 
Leonov
| Отговор
Tsvetan съгласен съм, и аз мисля че всичко трябва да се реши на пистата а не в стаичката на стюардите Мен ако ме питаш бих дал пълна свобода на пилотите...само че от съображения за сигурност мнооого неща са им забранени, в случея не можеш само да караш...трябва и да мислиш да не те накажат Но този гаф който стана в неделя няма да отшуми бързо... FIA мн им стана... да вземат да обсъдят и промени в правилата, писна ми да гледам състезания с 1 pit stop...
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 12:10

 
mr.hyde
markauerbach2_at_gmail.com
| Отговор
М-дааа, добър тон, добри обноски, добро възпитание, направо мила родна картинка в пълния и блясък. Уж сме все големи хора (някои явно по-големи от останалите), пък то...
Аз си бях дал почивка от писане на коментари тук, защото явно много дразнех някои хора, та може би без мен да се кротнат малко... Но явно проблема не е в мен.
Тука някои полуграмотни видински инженери ни обясняват нещо за футболна фенщина, пък после си показват и те фенските мании, как само Шумахер е нарушавал правилата, как никой тук нищо не разбира, как едно време Кеке Розберг...
Един съвет от мен: вземете си малко почивка от писане тук, успокойте се, както казва една златна топка: "фърст дей ис релякс, фърст дей ис конклюшън дъ тудей", пък после отново атакувайте клавиатурата, вече на по-свежа глава.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 12:28

 
shadow
alonso73_at_abv.bg
| Отговор
мноо се изписа за правилата, като често се използва думата "глупави", та да попитам, смятате ли, че тези правила са писани от малоумници? некви хора, дето са израснали по домове за бавноразвиващи се и като дойде време за правилници, се обръщат именно към тях за съдействие? мойто мнение е, че тия правила, наистина допускащи нееднозначни тълкувания, са написани точно така, както е угодно на тези, които управляват и имат последната дума
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 12:43

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
| Отговор
@shadow: И умните хора творят глупости. Да не кажа, че в повечето случаи е именно така

@mr.hyde: welcome back
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 13:21

 
ЩОМ Е ПОСЛЕДНА ОБИКОЛКА ЗНАЧИ Е ПОСЛЕДНА ОБИКОЛКА, ЩОМ SC Е В ПОСЛЕДНАТА ОБИКОЛКА ЗНАЧИ ПРАВИЛОТО Е ЯСКО .
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 13:27

 
shadow
alonso73_at_abv.bg
| Отговор
докторе, щом ти казваш, значи е така тук би трябвало да следва емотикона, дето прави метани пет пъти четох разпоредбите за сейфти кара, на моменти ми просветваше, после обаче ми изникваха некви въпроси, пък накрая взех да си мисля що си губя времето с щуротии, не е моя работа да са ми ясни тия неща след тва реших да попрочета коментари из чуждите сайтове и кво установих, ольовци мноо, но поне спазват добрия тон за разлика от нашего брата в крайна сметка, въпреки че на мен състезанието ми хареса, са се чувствам така - фиа, квото и да прави, не може да ме откаже от любимия спорт, но феновете му могат тук би трябвало да следва емотикона, която плюе презрително и след тва драйфа
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 13:48

 
Илиян
iliyan_iliew_at_mail.bg
| Отговор
Големо жалене стана тук.Но нещо и Мерцедес са се отказали да подават жалба ! Защо ли ?! Хайде кажете г-да разбирачи ! Нали Рос Браун уж бил прав или не съвсем а Преди да почнете да се пените помислете ! Щом дори шефовете на Пилето няма подават оплакване вие за какво ревете бе а ?!

@mr.hyde: Ако имаш нещо да ми кажеш да налична да не ти гледат сеира хората бе ! Поне не се крият като теб за смотано прякорче !
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 13:51

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
| Отговор
@Илиян: Къде прочете, че са се отказали?

Айде по темата и без квалификации.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 14:03

 
Георги
| Отговор
@StoioPilota: Малка поправка:През 2000та на Спа с BAR беше изпреварен Рикардо Зонта.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 14:29

 
Илиян
iliyan_iliew_at_mail.bg
| Отговор
http://en.espnf1.com/monaco/motorsport/story/17575.html
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 14:35

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
| Отговор
@Илиян: Тук пише, че на са решили, а не че са се отказали. Но, 48 часовия срок скоро изтича та да видим ...
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 14:39

 
Илиян
iliyan_iliew_at_mail.bg
| Отговор
Има не повече от 3 часа и на мен това повече звучи като отказване , а не като готовност за подаване на жалба
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 14:45

 
Stoiopilota
| Отговор
Да извинявам се за грешката Зонта беше разбира се
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 14:51

 
mr.hyde
markauerbach2_at_gmail.com
| Отговор
Аз май съм единствения на мнение, че в този случай няма проблем с правилата. Те са пределно ясни. Новото правило за линията на SC важи за всички обиколки по принцип, ако нещо друго не е уточнено конкретно за някоя ситуация по изключение. Както всеки закон или наредба важи в общия случай, ако няма нещо специално уточнено за определен частен случай. Точно за това е правило 40.13, за последната обиколка конкретно се уточнява, че изпреварвания не може да има. Единственият проблем в случая са зелените знамена, което е груба грешка на маршалите и "сочещият с пръст" Чарли трябва да го признае като грешка и да накаже виновните. А от Mercedes вече си постигнаха PR ефекта, така че и да не подават жалба, все тая. И без това от два дни се говори повече за Шумахер, отколкото за победителя в състезанието.
@Илиян: на лична не пиша, имам опит с това от форумите на сайта на Кими Райконен, по този път не се стига до нищо добро. А прякорчето ми си е много готино и много си го харесвам
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 15:17

 
Илиян
iliyan_iliew_at_mail.bg
| Отговор
В цялата тази история аз никъде не видях чичко-паричко (Норбърт Хауг) да споменал нещо за подаване на жалба - единсвено само Рос Браун нещо каза , но виждаш ли прес аташето казало , че все още не били(по точно Н.Хауг) иначе на Рос Браун му се спори , но по мои спомени по време на прочутият скандал Макларън-Ферари тогава Мерцедес се дистанцариха от него и казаха, че не искат по какъвто и да било повод да се свързва тяхното с скандала.Защо ли сега да се забъркват в нещо което точно на скандал намирисва.Мерцедес държат на името си и гледат даса далеч от всякакви скандали 7
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 16:34

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
| Отговор
Официално: Мерцедес няма да обжалват наказанието на Шумахер. Както и очаквах, FIA са се съгласили да прегледат правилата на следващото заседание на Sporting Working Group.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 16:51

 
Илиян
iliyan_iliew_at_mail.bg
| Отговор
Много шум за нищо Що рев , що сополи , що цифки се точеха тук и накрая Мерцедес няма да обжалват. ЯЗЪК Несериозна работа
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 17:09

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
| Отговор
Повече информация за мотивите на Мерцедес можете да прочетете тук: http://f1.f-e-n.net/index.php/url13462
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 17:15

 
FATboy
fatboy83_at_gmail.com
| Отговор
радвам се, че всичко свърши, защото се разгоряха страшни спорове далеч от темата.
не сдържах обаче и ще пусна тоя линк тук - http://www.youtube.com/watch?v=cQerOq_7DcA
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 17:48

 
Личо
| Отговор
Браво на автора , позна развоя на ситуацията. Макар още от начало бе ясно за непредубедените че Шумахер направи гаф и сам си е виновен. Не му издържаха нервите, горкия. Алонсо стартира последен и го изпревари. Това си е направо гавра.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 19:23

 
shadow
alonso73_at_abv.bg
| Отговор
FATboy, а би ли обяснил с ква цел пускаш този клип?
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 18/05/2010 19:39

 
FATboy
fatboy83_at_gmail.com
| Отговор
@shadow: чичко Рос много ясно казва, че състезанието е рестартирано в последната обиколка. ФИА му казват, че няма да се финишира зад SC, а състезанието ще е рестартирано. също така се показват снимки със развяти зелени знамена пред Шумахер и Алонсо, както и SC линията, след която може да се изпреварват.
лично за мен беше полезен този спор, защото сега разбрах къде е тая линия, както и за новите правила за финиширане зад SC.
благодаря за въпроса shadow.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 19/05/2010 08:57

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
| Отговор
@FATboy: FIA не са казали, че няма да се финишира зад кола на сигурността. Процедурата изисква, когато се прибира колата за сигурността да има такива надписи и зелени знамена. Това е сбърканата процедура и това трябва да се промени. FIA са приели аргументите на Браун като смисленни, но това не ги прави верни спрямо тяхното разбиране.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 19/05/2010 09:26

 
shadow
alonso73_at_abv.bg
| Отговор
защо тва да е сбърканата процедура, док? не е ли тва е смисълът на зелените светлини и флагове - да сигнализират за прибирането на сейфти кара и че след пресичането на линията на колата за сигурност пилотите могат да се състезават, ако е на по-ранен етап в състезанието не би имало проблем, а в случая проблемът произтече от тва, че имаше кола за сигурност в последната обиколка и наличието на член 40.13, мен лично ме бърка тая линия на сейфти кара, на тясно трасе като монако в отрязъка между нея и старт-финала могат да се случат инциденти, ако се юрнат пилотите да се изпреварват
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 19/05/2010 11:38

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
| Отговор
@shadow: Всяка процедура, която може да се тълкува многозначно е сбъркана. И ти казваш, че има проблем щото е последна обиколка. Това е сбърканото. В болидите вече има начин да бъде сигнализирано на пилота какво да прави. Достатъчно беше да се изпише на дисплея пред пилота "NO OVERTAKING" и всичко щеше да е ОК. Проста логика, но за пореден път трябваше да се случи нещо за да се намери дупката ... да се надяваме, че ще напишат сега нещо по-добро.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 19/05/2010 11:48

 
shadow
alonso73_at_abv.bg
| Отговор
док, давай емотиконата аз споделих мнението си, според мен нещата са "сбъркани" умишлено и не вярвам, че нещо ше се промени, най-много да вкарат поредното правило, дето ше се тълкува нееднозначно, фиа е контролен орган, а не орган, който подлежи на контролиране фиа е един автомобилен биг брадър
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 19/05/2010 11:59

 
Ако правилата са такива, `що всички (че - и Алонсо) не си караха с 20 км/ч и не си пушеха цигарки?...
А да те изпревари Шуми 50 м преди финала - боли...
(На тези, които смятат, че Алонсо е бил преди Шуми прекалено заслужено, ще спомена само:
-заслужено си бе последен на старта,
-без SC нямаше да мине 10-12 места напред. Това е - и добра тактика, и - много късмет.
-колата му (вероятно) е по-добра (все още - Хе! ),...)
...Колкото до правилата - те са много и между тях е и това, че като видиш зелен флаг, натискаш педала на газта, `щото иначе - `що да не си караш с 20 км/ч и да не си пушиш цигарка?...
Та зависим и от тия, които четат правилата! (Всъщност, въобще не ми пука за наказанието на Шуми)
Радвам се на повечето коментари, `щото съм съгласен с тях.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 19/05/2010 12:45

 
FATboy
fatboy83_at_gmail.com
| Отговор
@ Джеки: истината е някъде там
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 19/05/2010 13:38

 
rusnakapz
| Отговор
Истината е една,а това е ,че когато човек губи не знае какво печели.В случая на Алонсо загуби позиция от въздесъщия майстор на мръсните номера,но си спечели точките които му се полагаха,а на всички фенове на Шумахер им пожелавам да не взимат пример от него,защото неговите номера минаха 7-пъти и едва ли вече ще минат,докато в реалния живот никой няма да ти прощава толкова много.Добро здраве на ВСИЧКИ фенове на F1 и да спазваме правилата писани или не писани.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 19/05/2010 16:39

 
Петър
| Отговор
Вчера си карах колата и пред мен един мощен автомобил. Аз - четвърта, обороти, газ, пета и го изпреварих. Тъкмо се мислех за много велик и видях че той бил спрял. Сега сериозно. Кажете ми понеже не разбирам. Ако последната обиколка започне с кола за сигурност, то единствената опция до края на състезанието е да няма изпреварване, така ли е? В такъв случай виновен е само този, който е разпоредил да има зелени светлини. А Шумахер естествено не е виновен, такива са били инструкциите от бокса.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 19/05/2010 18:35

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
| Отговор
@Петър: Да, щеше да си прав, ако това беше 2009 когато нямаше разни линии на колата на сигурността и веднъж започната обиколката щеш не щеш до финала си е все SC
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 19/05/2010 18:39

 
Chocho
| Отговор
@drJeckyll: Какво значение има годината или разните му там линии? При Сейфти кар в последната обиколка няма никаква опция за изпреварване до края, това е.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 20/05/2010 03:42

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
| Отговор
@Chocho: След 139 коментара няма да обяснявам отново какво пише в статията
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 20/05/2010 05:13

 
Ивелин Бинев
| Отговор
Колега,с разликата,че Алонсо не е бил спрял.Много добре се вижда как едвам удържа булида си на излизне от завоя.
Мисля,че няма смисъл да обсъждаме това повече.Така или иначе спорът приключи.
Сега може да обсъдим "Счупеното" шаси на фетел.
Според мен открита повреда в шасито му чак сега като се има напредвид че още в Испания е било повредено означава само,че се опитват да омаловажът победите на Марк Уебър.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 21/05/2010 11:12

 
drJeckyll
drJeckyll_at_Jeckyll.net
| Отговор
@Ивелин Бинев: В тази тема се обсъждат други работи. За шасито на Фетел можеш да пишеш тук: http://f1.f-e-n.net/index.php/url13512
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 21/05/2010 11:14

 
Ивелин Бинев
ivo_binev_at_abv.bg
| Отговор
извинявам се!
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 21/05/2010 13:48

 
mr.hyde
markauerbach2_at_gmail.com
| Отговор
Току що чух мнението на Иван Тенчев за ситуацията в Монако, съвпада напълно с това, което бях написал малко по-нагоре
"Линията на SC е важи за всички обиколки без последната и т. н."
Явно някой следи сайта и запомня това, което му хареса
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 30/05/2010 14:45

 

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729